G4Media.ro

Portugalia: Partidul Socialist(PS) aproape de majoritatea absolută după alegerile anticipate parlamentare de…

foto: Partidul Socialist Portughez

Portugalia: Partidul Socialist(PS) aproape de majoritatea absolută după alegerile anticipate parlamentare de duminică

Potrivit numărătorii parțiale a voturilor PS, condus de prim ministrul Antonia Costa se află pe primul loc cu 41,7%, urmat de Partidul Social Democrat (PSD, centru dreapta) condus de Rui Rio cu 28% și CHEGA (“Ajunge!”, extrema dreaptă), condus de Andre Ventura, cu 7%.

Urmează Inițiativa Liberală (IL) cu 4,8% și cele două partide ale stângii radicale Blocul de Stânga (BE, marxiști-leniniști) cu 4,4% și Coaliția Democrată Unitară (CDU, comuniști + ecologiști) cu 4,3%.

Proiecțiile în mandate arată că PS ar putea atinge singur majoritatea absolută în Adunarea Republicii, parlamentul unicameral al Portugaliei cu 230 de deputați, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 2005 când Socialiștii au câștigat 121 de mandate.

Rezultatul scrutinului de duminică constituie un triumf pentru premierul Costa, care obține o victorie netă nu numai împotriva rivalilor săi de la PSD, dar și asupra stângii radicale, din cauza căreia au fost convocate alegeri anticipate, după votul CDU și BE alături de dreapta împotriva proiectului de buget, ceea ce dus la căderea guvernului minoritar PS în toamna trecută.

PSD a obținut un scor dezamăgitor și pe seama ascensiunii CHEGA, care devine a treia forță politică din Portugalia, punând un nou steag al dreptei extreme pe harta politică a Europei.

Dar chiar dacă PS nu obține majoritatea absolută, premierul Costa va fi într-o poziție privilegiată pentru a continua la guvernare, el obținând în fruntea PS cel mai bun scor al partidului în alegeri parlamentare din 2005 încoace, ceea ce va face foarte dificil pentru cele două partide de la extrema stângă a spectrului politic să-i bareze calea rămânerii la putere, aliindu-se din nou cu opoziția de dreapta.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bravo baieti, cu socialistii o sa ajungeti departe, adia in sant!