G4Media.ro

Portretul Rovanei Plumb în presa germană: Anchetarea sa a fost blocată de…

Portretul Rovanei Plumb în presa germană: Anchetarea sa a fost blocată de Parlament, a avut poziții antieuropene și împotriva statului de drept. Nu se bucură nici măcar de sprijinul socialiștilor

De ce este contestată și ce șanse are Rovana Plumb de a deveni comisar european? Frankfurter Allgemeine Zeitung oferă posibile răspunsuri, transmite Deutsche Welle.

Pericolul ca Rovana Plumb să nu fie titularizată pe postul de comisar european este major, crede jurnalistul Reinhard Veser, în articolul publicat vineri, 13 septembrie, în cotidianul de mare tiraj Frankfurter Allgemeine Zeitung. Dincolo de protestele opoziției din România, candidata Plumb nu se bucură nici de sprijinul liberalilor din Parlamentul European, conduși de Dacian Cioloș, nici de cel al ecologiștilor sau al conservatorilor. Mai mult chiar, Plumb nu poate miza nici măcar pe votul unanim al social-democraților.

Autorul articolului amintește de rolul pe care l-a avut Rovana Plumb în partidul de guvernământ de la București, ca și de încercările repetate ale PSD de a pune justiția sub control politic și de a împiedica tot ceea ce ține de combaterea corupției.

Rovana Plumb, apropiata lui Liviu Dragnea

De altfel, politiciana în vârstă de 59 de ani are ștate vechi în funcții de conducere din PSD. Reamintind de momentul arestării lui Liviu Dragnea, la o zi după alegerile parlamentare europene din luna mai, jurnalistul german trece în revistă și acuzațiile care au vizat-o pe Rovana Plumb, dar pentru care nu a putut fi cercetată, întrucât parlamentul a refuzat să îi ridice imunitatea parlamentară în toamna anului 2017. Atunci ea era acuzată că, printre altele, trecuse insula Belina, de pe Dunăre, din proprietatea statului în mâinile familie Dragnea. O insulă pe care acesta a transformat-o în spațiu privat de pescuit pentru el și tovarășii săi. S-a dovedit că Rovana Plumb a comis atunci o ilegalitate iar insula a revenit la finele anului 2018 în proprietatea statului.

Anchetarea Rovanei Plumb și a celeilalte politiciene apropiate de Dragnea, Sevil Shhaideh, s-a soldat la sfârșitul lui 2017, în mod indirect, cu căderea guvernului de la București, mai amintește jurnalistul german.

Când, la sfârșitul anului 2018, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă au lansat atacuri la adresa Bruxellesului, Rovana Plumb li s-a alăturat, respingând vehement avertismentele legate de „reforma justiției”. Tonul autorităților de la București s-a temperat după arestarea lui Liviu Dragnea, iar cabinetul Dăncilă nu continuă schimbările criticate de opinia publică internațională. Dar nici solicitările referitoare la anularea modificărilor decise deja nu sunt luate în serios de guvernul de la București. Pentru jurnalistul german, nominalizarea Rovanei Plumb reprezintă „un indiciu al menținerii cursului guvernului de la București”.

Atac la adresa Bruxellesului

Situația în care se află Rovana Plumb este cu atât mai picantă cu cât la Bruxelles o altă candidatură se bucură de sprijinul și atenția opiniei publice. Jurnalistul de la FAZ amintește de cea sub conducerea căreia DNA a cercetat-o pe Rovana Plumb, nimeni alta decât Laura Codruța Kövesi. Reinhard Veser se referă și la interdicția prin care Kövesi nu a mai avut voie să părăsească România, decizia fiind anulată după intense proteste de la Bruxelles.

Spre deosebire de puținele șanse ale Rovanei Plumb, Laura Codruța Köveși este creditată cu multă încredere pentru a deveni prima procuroare-șefă a Uniunii Europene, conchide jurnalistul Reinhard Veser în ediția de vineri, 13 septembrie, a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. fomeia, a falimentat ce trebuia falimentat ca sa se improprietareasca vreunul care a dat lovilutia.

  a semnat plecarea belinei in lungul ei drum catre dragnetti & asociatii.
  a semnat dimpreuna cu ponta, cu dragnea, cu liviu voinea, chitoiu, varga.

 2. Scorpie batrana cu dintii de lana! Urat gen de femela! Metamorfica si hibrida. Urata ca hiena, ca maimuta proboscis.

 3. Dar, dar, dar… e romanca UNDE E PATRIOTISMUL ?!! Trebuie sa fim uniti! Hai Simona!

 4. Urarea mea pentru basholdina penala este:
  LA PUSCARIE, SCARNAVIE!

 5. Pornind dela distrugerea Miraj si pana azi , nu facut altceva decat sa acumuleze fara efort si merite.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.