G4Media.ro

Portalul anti-cozi la vot: azi e ultima zi în care românii din…

Portalul anti-cozi la vot: azi e ultima zi în care românii din străinătate se pot înregistra pentru votul prin corespondență

Astăzi este ultima zi în care cetăţenii care vor să voteze în străinătate la prezidenţiale se pot înregistra pe www.votstrainatate.ro, portalul creat special pentru acest scop. Numărul de înscrieri până marți este extrem de scăzut – aproximativ 28.400 de cereri pentru votul la secţia de votare şi circa 29.800 de solicitări pentru vot prin corespondenţă, potrivit Agerpres.

În ciuda cererilor de prelungire a termenului – limită din partea unor asociații civice, autoritățile nu au luat până la acest moment măsura de a acorda un nou interval de timp românilor care vor să se înregistreze.

În ceea ce priveşte votul la secţia de votare, prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetăţeanul român cu drept de vot care se va află în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secţii de votare în localitatea şi statul unde vrea să voteze.

Prin completarea acestui chestionar, cetăţeanul român îşi exprimă dorinţa să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României din 10 şi 24 noiembrie, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă din străinătate.

Potrivit legii, dacă se înregistrează cu opţiunea pentru vot la secţiile de votare cel puţin 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau grup de localităţi, pentru aceştia va fi înfiinţată o secţie de votare.

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, cetăţeanul român cu drept de vot care locuieşte în străinătate şi deţine documente valabile de şedere din partea statului respectiv solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa sa de corespondenţă.

Completând acest chestionar, cetăţeanul român îşi exprimă dorinţa să voteze prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă.

Pentru exercitarea votului prin corespondenţă trebuie parcurşi mai mulţi paşi, primul fiind înregistrarea, care presupune completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.

Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin corespondenţă: două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două autocolante cu menţiunea „VOTAT”, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot; două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenţă în ţară îl va aplica pe plicul exterior.

În ceea ce priveşte votarea, pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul cu candidatul preferat; buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează; se completează certificatul de alegător, menţionând data şi semnând olograf; se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează.

Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conţine votul său: îl trimite în ţară, depunând plicul la orice oficiu poştal ori în orice cutie poştală a statului-gazdă; îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa; îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ţara gazdă după caz.

Foto: Coadă la vot în Norvegia la europarlamentare

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Pai daca se inregistreaza diasporele infractoare, cum mai pot sa se tavaleasca pe jos de “grija” justitiei si sa comita frauda electorala? Oricum ne le pasa de altceva, decat sa-si umple rablele euro2 cu carnati si slanina si sa-si faca analize moca in tara… Trecem noi, usereu, la butoane si va aratam noi…

 2. O prostie!
  Ambasadele stiu foarte bine cam cati romani sunt prin tarile respective!
  Se stie exact unde ar trebui infiintate mai multe sectii de votare( sectii de votare mai mari si stampile de vot mai multe) indiferent de cari romani se inscriu pe acest portal sau nu!

  • Dar o prostie și mai mare e că nu se înscriu. Dacă nu se înscriu, dau apă la moară PSD care pot spune „Uitați, le-am creat condiții dar ei chiar nu vor să voteze”. Sau „A fost fraudă la ultimele alegeri, uitați că de fapt sunt numai 60k de români interesați de vot în diasporă, au votat fiecare de 10-15 ori data trecută”.

   Asta cu „nu mă înscriu fiindcă mă înregistrează să plătesc nu-știu-ce taxe” e o prostie, te-ar fi înregistrat oricum la votarea efectivă, nu e nevoie de vreun portal. Înregistrează-te nu ca rezident în țara aia ci ca turist sau d-ăla temporar. Orice numai înregistrează-te.

  • Domnul Ion, nu este de loc asa! Romanii se duc la ambasada/consulate doar daca au probleme si nici atunci nu sunt obligati, ci pot, sa se inscrie in registrul ambasadei.
   Restul este gargara. S-au vehiculat numere si cifre financiare: stiti cat costa infiintarea si derularea procesului de vot intr-o locatie inchiriata? ar fi bine sa cercetati si in final ar trebui sa vedem cine isi asuma sa cheltuiasca 70 milioane de euro pentru 1000 de sectii de vot! Singur ambasadorii nu isi vor asuma sarcina de a deschide sectii multe, noi, daca nu sunt minim 100 de romani inregistrati. Sa isi asume acest lucru AEP ul…ca ei au facut legea asa cum este acum…sa trimita ei buletinele si sa plateasca direct comisiile de votare…Domnul Ion, cred ca nu prea stiti ce inseamna organizarea logistica si financiara a unui vor in strainatate!

  • Mushu, chiar nu stiu :))
   E o tampenie pana si faptul ca ni se pune stampila cu votat in pasaport desi se scaneaza CNP-ul pe tableta!
   Alta tampenie este faptul cu scrierea CNP-ului pe lista(in timp ce tu esti in cabina de vot) desi CNP-ul este scanal la intrarea in camera in care se voteaza!

 3. In momentul de fata sunt aproximativ 66 000 de persoane care s-au inscris. Nu e putin, tinand cont ca au lansat site-ul in perioada vacantei (august) cand multi erau in concediu. Daca ar fi lansat site-ul in septembrie ar fi fost probabil dublu de inscrisi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.