G4Media.ro

Pompierii din Neamț au recuperat 19 lebede moarte din lacul Bâtca Doamnei…

Sursa foto: ISU Neamț

Pompierii din Neamț au recuperat 19 lebede moarte din lacul Bâtca Doamnei / Suspiciuni de gripă aviară

Pompierii Detaşamentului Piatra-Neamţ au recuperat, joi, 19 lebede moarte, de pe lacul Bâtca Doamnei, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Iași.

”Un echipaj de pompieri cu o autospecială complexă pentru intervenţie şi o barcă a intervenit în municipiul Piatra-Neamţ pentru degajarea a 19 lebede moarte din lacul Bâtca Doamnei. După ce au fost scoase din apă, lebedele au fost predate reprezentantului DSVSA Neamţ”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, locotenentul Irina Popa.

Urmează ca pe baza analizelor de laborator să se stabilească dacă moartea a fost provocată de gripa aviară.

Prezenţa acestui virus a fost confirmată, miercuri, la două lebede găsite moarte, în urmă cu o săptămână, pe lacul Bâtca Doamnei. Ca urmare, prefectul Vasile-Adrian Niţă a decis extinderea zonei de restricţie sanitară veterinară pe o rază minimă de 10 kilometri.

S-a impus interdicţia circulaţiei păsărilor domestice din exploatările nonprofesionale şi din cele comerciale fără respectarea măsurilor de biosecuritate. A fost interzisă organizarea de târguri, pieţe şi alte activităţi ce implică dispersarea şi colectarea păsărilor domestice sau captive. Au fost restricţionate vânzarea şi eliberarea păsărilor de vânat din captivitate, precum şi hrănirea păsărilor sălbatice.

”În zona afectată, se va limita accesul la activităţi sportive şi recreative pe malurile lacului Bâtca Doamnei şi cursul râului Bistriţa. Se vor desfăşura, de asemenea, campanii de informare cu privire la măsurile de biosecuritate şi monitorizări regulate ale efectivelor de păsări sălbatice şi domestice”, a declarat prefectul.

În perioada 2022 – 2023, au fost identificate în zona lacului Bâtca Doamnei şi pe cursul râului Bistriţa 43 de lebede la care, în urma analizelor, a fost confirmată prezenţa virusului influenţei aviare înalt patogene H5N1.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...