G4Media.ro

Polonia vrea să construiască un zid cu senzori de mişcare, în valoare…

Polonia vrea să construiască un zid cu senzori de mişcare, în valoare de 253 de milioane de euro, la frontiera cu Belarusul, pentru a împiedica migranţii să intre pe teritoriul polonez

Polonia vrea să construiască un zid, pentru a împiedica migranţi să treacă frontiera cu Belarusul, potrivit unui proiect de lege dezbătut miercuri în Parlament, relatează AFP, preluată de News.ro.

Costul construirii zidului este estimat la 253 de milioane de euro şi include instalarea unor detectoare de mişcare.

Guvernul populist şi naţionalist polonez a adoptat acest proeict de lege marţi, care urmează să fie adoptat de către deputaţi miercuri sau joi.

”Numărul tentativelor de trecere a frontierei este în creştere”, subliniază Guvernul în motivaţia proiectului.

În text se arată că nimeni nu se va putea apropia de zid la mai puţin de 200 de metri.

Începând din august, mii de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu şi Africa, au încercat să trează frontiera din Belarus în Polonia.

Uniunea Europeană (UE) acuză regimul belarus al lui Aleksandr Lukaşenko de faptul că organizează în mod voit acest aflux, cu scopul de a se răzbuna împotriva unor sancţiuni europene.

Polonia a trimis mii de militari la frontieră, unde a instaurat starea de urgenţă şi a ridicat un gard de sârmă ghimpată.

Polonia este unul dintre cele 12 state membre UE care au cerut săptămâna trecută Uniunii să finanţeze ”bariere frontaliere” menite să împiedice migranţii să intre pe teritoriul european.

Proiectul zidului a fost criticat imediat de către organizaţii nonguvernamentale (ONG), care acuză Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, de faptul că reacţionează în mod brutal şi care au avertizat puterea poloneză cu privire la posibilă ”catastrofă umanitară” din cauza condiţiilor de trai ale migranţilor – blocaţi în păduri şi mlaştini din zona de frontieră.

Starea de urgenţă, care împiedică jurnaliştii şi organizaţiile de caritate să se apropie de frontieră, s-a dovedit extrem de controversată, iar UE îndeamnă Varşovia la ”transparenţă”.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Să importe de la americani ce construiseră din zidul cu Mexicul

  2. Din cauza asta UE turbeaza , nu isi poate trimite migrantii in Polonia , nu poate convinge polonezii de odiosenia LGBT…si tot asa.

  3. Bravo lor. La noi leghebeteii pluserei ar fi în stare să cheme toate maimuțele africane și asiatice.

  4. Si Lituania la fel, dar de ei nu vorbeste nimeni. De fapt Lituania a fost prima cu gardul , polonezii la inceput au fost cu armata la granita dar dupa ceva conflicte la granita cu Belarus au ales si ei ca Lituania gradul. De Ungaria si Trump nu mai vorbim ca stim toti. Ce diferenta mare este intre migratia din nord si cea din sud.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.