G4Media.ro

Polonia şi Republica Cehă anunţă introducerea de controale temporare la graniţa cu…

sursa foto: Pexels

Polonia şi Republica Cehă anunţă introducerea de controale temporare la graniţa cu Slovacia: „Măsura este necesară pentru o luptă eficientă împotriva grupurilor de traficanţi şi a migraţiei ilegale”

Polonia şi Republica Cehă au anunţat marţi introducerea de controale temporare la graniţa cu Slovacia, informează Reuters, citată de Agerpres.

Măsura, care se va aplica iniţial pentru o perioadă de zece zile începând de miercuri, vizează reducerea migraţiei şi a traficului ilegale.

„Măsura este necesară pentru o luptă eficientă împotriva grupurilor de traficanţi şi a migraţiei ilegale”, a scris pe platforma de social-media X ministrul de interne ceh Vit Rakusan.

Acesta a precizat că vor avea loc controale aleatorii pe întreaga lungime a frontierei cu Slovacia, în aşa fel încât comerţul transfrontalier şi circulaţia pasagerilor să fie afectate cât mai puţin.

Ministrul de interne polonez Mariusz Kaminski a menţionat că i-a informat pe omologii săi din Germania, Slovacia, Austria şi Republica Cehă, precum şi Comisia Europeană în legătură cu aceste controale, în concordanţă cu regulile spaţiului de liberă circulaţie Schengen.

Ministrul polonez a mai explicat că în ultimele săptămâni autorităţile poloneze au depistat şi reţinut 551 de migranţi ilegali la graniţa cu Slovacia, ceea ce le-a determinat să ia „măsuri decisive”.

Slovacia s-a confruntat în ultimul timp cu o creştere a numărului de migranţi ilegali care vin în această ţară, în drum spre Germania şi vestul Europei. Migranţii, în principal tineri din Orientul Mijlociu şi Afganistan, sosesc în cea mai mare parte pe aşa-zisa rută balcanică, trecând prin Serbia şi Ungaria.

Premierul slovac în exerciţiu Ludovit Odor a indicat că guvernul de la Bratislava va reacţiona în urma reuniunii sale de miercuri la măsura anunţată marţi de vecinii săi.

El a subliniat într-un comunicat citat de Reuters că „migraţia necesită o soluţie europeană la graniţele externe”, întrucât „atunci când o ţară începe să-şi protejeze mai mult graniţa, se creează un efect de cascadă, toţi plătim pentru asta şi rezultatul va fi foarte neclar”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...