
Polonia şi-a rechemat definitiv ambasadorul la Budapesta / De ce s-au tensionat relațiile diplomatice dintre cele două țări
„Polonia și-a rechemat definitiv ambasadorul în Ungaria, retrogradând astfel oficial nivelul relațiilor diplomatice bilaterale”, a anunțat secretarul de stat pentru afaceri externe, Levente Magyar, pe Facebook, potrivit Rador Radio România.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Deteriorarea treptată a relațiilor politice a dus la acest pas regretabil, fără precedent în istoria relațiilor cu partenerii noștri central-europeni. Cu toate acestea, considerăm că este o situație trecătoare, care nu va strica prietenia istorică dintre unguri și polonezi”, a declarat Levente Magyar, secretar de stat al acelui guvern care a distrus tocmai această prietenie istorică la o scară istorică. Levente Magyar a transmis un mesaj miercuri dimineață însărcinatului cu afaceri al Ambasadei Poloniei. Jacek Śladewski, „În pofida disputelor politice actuale, suntem dispuşi să menținem dialogul, pregătindu-ne pentru vremurile bune care vor veni în alianța țărilor noastre”, a scris secretarul de stat.
După cum se știe, în decembrie 2024, Polonia l-a rechemat pe ambasadorul Poloniei la Budapesta pe termen nelimitat, după ce a ieșit la iveală faptul că Guvernul Orbán i-a acordat azil politic lui Marcin Romanowski, fost ministru adjunct al Justiției din Polonia, acuzat de corupție.
Fostul jurnalist al ziraului „Népszava” și actualul jurnalist al radioului Europa Liberă, András Kósa, a scris pe Facebook că Guvernul lui Donald Tusk a dorit de mult timp să-l recheme pe ambasadorul polonez, iar motivul a fost, în opinia sa, acela că acesta era prea pro-Orbán.
András Kósa crede că Polonia a rechemat deja numeroși diplomați, numiți din considerente politice încă de Guvernul Morawiecki, și, dat fiind faptul că doar președintele republicii poate numi un ambasador, iar Andrzej Duda nu i-a făcut nicio favoare Guvernului lui Donald Tusk (așa cum, probabil, nici noul președinte, Karol Nawrocki, nu o va face), rămâne opțiunea ca Guvernul să numească un însărcinat cu afaceri, cu excepția cazului în care Guvernul polonez și noul șef de stat ajung între timp la un acord.
Această situaţie este oarecum contrazisă de faptul că Sebastian Kęciek – care a fost ambasadorul Poloniei la Budapesta din 2022 – a criticat deja aspru NER (denumirea unei comunităţi politice autoproclamate create de FIDESZ, partidul de guvernământ, după 2010 – not.red).
Când șeful Statului Major al Forțelor Armate Ungare, Gábor Böröndi, numit în locul lui Romulusz Ruszin-Szendi, a lansat un argument de falsificare a istoriei, conform căruia al Doilea Război Mondial a început în 1939 ca un război local germano-polonez, ambasadorul polonez a scris o scrisoare deschisă, în care a afirmat: „Aceste cuvinte, care pot fi interpretate ca acuzații pentru țara mea de escaladarea unui conflict global și de complicitate, reprezintă o denaturare inacceptabilă a istoriei pentru noi și nu ar trebui rostite, mai ales de către un reprezentant al unei țări aliate apropiate”.
După care a oferit șefului Statului Major şi un scurt rezumat istoric, afirmând că izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial nu a fost cauzată de lipsa negocierilor de pace cu agresorul, ci mai degrabă de politica de conciliere și de concesiile care au dat curs noilor cerințe ale celui de-al Treilea Reich. De altfel, Adolf Hitler și Iosif Stalin au divizat sistematic Polonia în cadrul Pactului Molotov-Ribbentrop.
Sursa: NÉPSZAVA / Rador Radio România / Traducerea: Rozália Gănciulescu
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.