G4Media.ro

Polonia se pregătește să primească un milion de refugiați dacă începe războiul…

foto: Wikipedia

Polonia se pregătește să primească un milion de refugiați dacă începe războiul în Ucraina

Potrivit estimărilor autorităților americane, Rusia a crescut numărul de soldați cu 7.000 în ultimele zile. Aceasta înseamnă că există deja peste 150.000 de militari la granița ruso-ucraineană. Putin aspiră să creeze o nouă arhitectură europeană de securitate care să-i recunoască sfera de influență în spațiul post-sovietic, transmite publicația spaniolă La Razon, preluată de Rador.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Amenințarea cu războiul distruge Ucraina. Tinerii au fost nevoiți să-și abandoneze visurile, mulți dintre ei s-au înrolat pentru serviciul militar. În țară, viața merge înainte, dar obiectivele pe termen lung sun blocate. Ei trăiesc în așteptarea unui „plan B”, pe care îl vor urma dacă războiul se va intensifica. „Rusia a ocupat deja teritoriul ucrainean și alimentează războiul. Soldații ucraineni mor aproape în fiecare zi, războiul nu este nimic nou aici” asigură pentru LA RAZÓN Iurii Hrincenko, șeful biroului de relații internaționale de la Universitatea din Odesa.

„Acum opt ani, mulți credeau că Ucraina a făcut ceva greșit și a provocat Rusia. Dar astăzi oamenii văd că orice ar face Ucraina, Rusia va găsi un motiv pentru agresiune și război. Moscova pur și simplu nu poate accepta independența Ucrainei, deoarece aceasta îi distruge întregul concept de stat. Până când Rusia nu își va accepta propria istorie, propria sa statalitate și propriul rol, amenințarea nu va dispărea”, comentează el.

Washingtonul și Europa au optat pentru politica de descurajare, avertizând Kremlinul că vor urma sancțiuni dure în cazul unei invazii. Alături de Washington, Regatul Unit, Polonia și Republica Cehă continuă să transfere material militar în Ucraina. Statele Unite au mers mai departe și au mobilizat mai multe trupe la granițele UE. „Nu avem nicio îndoială că desfășurarea a mii de soldați ruși la granița cu Ucraina subminează situația, dar singurul și adecvatul răspuns la astfel de evenimente îl reprezintă unitatea NATO și politica de descurajare pe care Polonia o urmează de ani de zile”, a asigurat, săptămâna aceasta, Mariusz Błaszczak, ministrul polonez al Apărării.

În prima săptămână a lunii februarie, Administrația Biden a decis să trimită trupe suplimentare în Polonia și România. Aproximativ 1.700 de soldați au fost trimiși în Polonia, inclusiv divizia aeropurtată care a fost anterior implicată în evacuarea civililor din Afganistan. Până la 1.000 de soldați americani care se aflau la o bază din Germania au fost transferați în România. Soldaţi britanici se găsesc şi în sud-estul Poloniei. 8.500 de militari americani sunt în așteptare pentru a fi dislocați în Europa.

După anexarea Crimeii de către Rusia, prezența NATO a crescut în Estonia, Lituania, Letonia și Polonia, precum și în Bulgaria și România, având ca punct principal baza de la București. Polonia găzduiește până la 15 puncte militare pe teritoriul său, printre care se numără diverse centre de instruire, contrainformații și unități de integrare ale NATO și SUA.

Polonia, un mare aliat al Ucrainei, a ajuns în prima linie diplomatică. Varșovia și-a arătat sprijinul pentru Kiev, oferind chiar și echipamente militare în ultimele săptămâni. Săptămâna trecută, guvernul lui Mateusz Morawiecki a adoptat o rezoluție privind transferul gratuit al proprietăților militare către Forțele Armate ale Ucrainei. Guvernul a mutat pe teritoriul ucrainean muniție, rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune, mortiere, lansatoare de grenade și drone de producție poloneză. „Vrem să sprijinim Ucraina cu arme defensive. În cazul unui atac, acel sprijin ar fi de cea mai mare importanță”, a subliniat Błaszczak.

Ucraina are 535 de kilometri de graniță cu Polonia. Se estimează că un milion și jumătate de ucraineni trăiesc în Polonia. Serviciile de informații americane estimează că între unul și până la cinci milioane de ucraineni ar putea părăsi țara în caz de război. În Polonia, guvernatorii provinciilor au început deja contacte cu primarii pentru a solicita o listă a locurilor de cazare pentru refugiați, numărul de persoane care ar putea fi admise și costurile. Morawiecki a declarat că, în caz de agresiune rusă, va desemna o echipă specială formată din viceminiștri din diverse ministere, care va pregăti „locuri de cazare, logistică, infrastructură și transport”, dar și în domeniul educațional și al sănătății pe termen lung. Varșovia asigură că este pregătită să primească un milion de oameni.

Traducerea Rador: Rodezia Costea / foto: Wikipedia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Si Romania se pregateste sa primeasca 23 sau 35; se va contrazice Bode cu Ciuca juma de an care a fost numarul.

    • Miștouri lansate de necunoscători ai istoriei.
      A. Călinescu, prim ministru pe vremea lui Carol al II-lea, a primit refugiatii polonezi și a organizat evacuarea tezaurului polonez. Poate azi nu mai avem politicieni de acel nivel, dar miștourile nu ajută la nimic.

  2. F bine. Sunt slavi de-ai vostri