G4Media.ro

Polonia ar putea cumpăra tehnologie nucleară în valoare de 18 miliarde de…

Polonia ar putea cumpăra tehnologie nucleară în valoare de 18 miliarde de dolari din SUA, pentru construirea a șase reactoare

SUA şi Polonia au încheiat un acord de cooperare în domeniul energiei nucleare, conform căruia Polonia ar putea cumpăra tehnologie nucleară în valoare de 18 miliarde de dolari de la companii americane, a anunţat luni Departamentul american al Energiei, transmite Reuters, citată de Agerpres.

SUA concurează cu China şi Rusia precum şi cu alte ţări pentru a furniza tehnologie în domeniul energiei nucleare ţărilor care doresc să îşi construiască primele lor centrale nucleare sau să îşi extindă programele în acest domeniu.

„Sperăm că decizia finală care va fi luată de Polonia în timp va rezulta în alegerea tehnologiei americane”, a declarat secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette. Acesta a adăugat că reactoarele nucleare vor permite reducerea dependenţei Poloniei de Rusia pentru aprovizionarea cu energie.

Polonia, care în mod tradiţional este un important cumpărător de gaze naturale ruseşti, speră să pună capăt acestor achiziţii după anul 2022. În schimb, va primi gaze naturale printr-o conductă din Norvegia şi gaze naturale lichefiate din SUA şi alte surse.

Departamentul american al Energiei a precizat că pe parcursul următoarelor 18 luni, SUA şi Polonia vor lucra la un program destinat construirii a şase reactoare nucleare precum şi la posibilele acorduri de finanţare.

Primul reactor este programat să devină operaţional până în 2033, în cadrul unui program care ar putea avea o valoare de până la 40 de miliarde de dolari, a declarat un oficial din cadrul Departamentului american al Energiei. Polonia ar urma să cumpere tehnologie nucleară în valoare de cel puţin 18 miliarde de dolari de la companii americane, a adăugat oficialul american. Acesta a mai spus că grupul Westinghouse, o companie deţinută de Brookfield Asset Management , Bechtel and Southern Co şi guvernul american, va participa în prima fază a acordului cu un studiu de inginerie pentru centralele nucleare avute în vedere.

La începutul acestei luni, Dan Brouillette şi ministrul român al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat un proiect de acord interguvernamental în valoare de opt miliarde de dolari pentru a coopera la extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară civilă din România. Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie al SUA, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza şi tehnologia SUA cu o echipă multinaţională care construieşte unităţile de reactor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Pana la a realiza alte vise verzi si ecologice, energia nuclara este eficienta cu ordine de marime peste sursele conventionale pe carbune, gaz sau apa, si este sigura, contrar spaimelor noastre inerente.

  2. Ieri Trump a cerut 300 de milioane Sudanului pentru a fi scos de pe lista tarilor teroriste. Azi, „emanatul” care conduce actuala lovitura de stat a anuntat ca banii au fost transferati. Mai vedem ce primesc sudanezii, ca si noi am cumparat autostrada de la Bechtel.

    Eu numesc asta democratie, libertate, economie de piata, valori occidentale.

  3. In lume functioneaza 440 de reactoare nucleare, cu tehnologie modena. In ultimii 30 de ani nu a fost niciun accident la centrale nucleare in afara de tunami, a fost o problema in Spania in 1998 dar nu afost niciun risc major. Astfel probabilitatea de a avea un accident nuclear este sub 1 la 12000. Este mul mai mica de a avea un cutremur in Bucuresti.