G4Media.ro

Polonia anunță că nu va închide mina de cărbune de la Turow,…

Sursa foto: Captură video

Polonia anunță că nu va închide mina de cărbune de la Turow, în pofida deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki a declarat luni că autorităţile de la Varşovia vor menţine deschisă mina de cărbune de la Turow, situată în apropiere de Cehia, în pofida deciziei recente a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), conform căreia Polonia trebuie să oprească exploatarea minei de cărbune de la Turow, transmite AFP.

„Nu intenţionăm să închidem mina şi nu vom accepta acest lucru deoarece asta a pune în pericol aprovizionarea energetică a Poloniei”, a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferinţă de presă. Premierul a adăugat că Polonia va încerca să demareze negocieri cu ţara vecină Cehia, cea care a sesizat CJUE şi a obţinut oprirea exploatării minei de la Turow. De asemenea, Varşovia intenţionează să prezinte un nou set de argumente către CJUE, care după decizia de vineri urmează să examineze cazul pe fond mai târziu.

Premierul Morawiecki a mai spus că decizia CJUE este una „periculoasă” din punct de vedere al securităţii energetice, deoarece mina de la Turow aprovizionează cu lignit o centrală electrică din apropiere care generează 7% din producţia de electricitate a Poloniei.

Mina cu carieră deschisă de la Turow, exploatată din 1904, se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere atât de graniţa cu Republica Cehă cât şi de cea cu Germania. Grupul energetic public polonez PGE, care deţine şi operează mina, intenţionează să continue extragerea cărbunelui până în 2044 şi să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătraţi.

Potrivit autorităţilor cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamând zgomotul creat, praful generat de exploatare şi periclitarea rezervoarelor de apă potabilă.

CJUE a decis vineri că Polonia trebuie să pună capăt „imediat” exploatării unei mine de cărbune situate în apropiere de Republica Cehă şi ale cărei efecte nocive asupra mediului au fost denunţate de Praga.

În pofida unei creşteri economice susţinute după căderea comunismului, cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei. În plus, sectorul minier din Polonia asigură 80.000 de locuri de muncă.

Sursa: Agerpres / Sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Sincer mega felicitari Poloniei , stie ce vrea , nu sta in genunchi , arata ca e stat suveran.

    • da, cam la fel de suverana ca vecinul care arde cauciucuri si stie ca politia e mai mult decorativa

    • G4 ar trebui sa urmeze exemplul majoritatii site-urilor de calitate si sa renunte la comentarii pentru ca sunt tot mai pline de postaci si troli. Carbunele nu are niciun viitor, e mult prea poluant si contribuie semnificativ la schimbarile climatice. Iar Polonia (ca si Romania) era pe niciunde fara UE. Nationalistii de doi lei nu vor sa vada asta, iar rusii si chinezii le hranesc instinctele nocive, pentru ca le convine sa destabilizeze Uniunea.
      Europa de Est fara UE ar fi acum ca Belarus, Rusia sau Ucraina (ceea ce am si fost pana sa aderam). Mergeti acolo daca e mai bine asa.

    • Asa e mai Alexandros, decit sa-ti contrazica unii credintele mai bine sa zaci in pro…, in incremenirea ta linistit.
      Situri de calitate, ai?

  2. Macrou recent a declarat ca el va bloca vanzarea unui mare producator/lant alimentar in favoarea chinezilor pentru ca pune in pericol securitatea alimentara a Frantei.
    In schimb in Romania piata de lactate si derivate la nivel de productie mare e toata data francezilor.

    • Cumparata de la proprietari romani, ai uitat sa zici. Astea-s afacerile Gicule, tu ca Bigbusiness ar trebui sa stii.
      Eu iau brinza de la unii din Sibiu, astia n-aparțin de francezi.

  3. Utopia socialistă privind mediul trebuie sa înceteze. Bravo Polonia! UE nu mai are credibilitate nicăieri.

    • Jack, te rugam frumos, intoarce-te usurel, dupa care pune un pas in fata altuia si tot asa pana ajungi inapoi la Moscova. Dupa care toarna acolo diatribe privind utopii socialiste.

  4. corect! Mina in sine nu ekmte co2 – ul atat de drag utopistilor ecologico-socialisti ! Si bănuiesc ca e mai putin intinsa decât minele din germania!

    • Nu era vorba de CO2, era vorba despre praful de carbune. Si nu s-au plans ecologistii, ci cei din Cehia care locuiesc langa mina si sunt direct afectati.

      Si nu stiu cum e centrala polonezilor, dar la noi miroase ingrozitor zeci de kilometri in jurul centralelor cu combustibili fosili. O centrala nucleara e oricand de preferat, din punctul meu de vedere, in locul acestor porcarii.

    • multumesc vlad pt pretioasele precizari! Ai omis doar sa-mi răspunzi despre minele din Germania – sint mai întinse sau nu? Sunt cu amortizor si stropitoare de praf?
      Ciudat ca locuitorii din zona s-au trezit abia dupa vreo 100 si de ani ca e praf si zgomot!
      Nuclearul e de preferat când il ai, polonia are in curs investitii in centrale nucleare dar pana la finalizarea lor trebuie sa aibă de undeva energie securitara.
      Si asa, ca idee, am stat in apropierea unei centrale pe combustibil fosili ( carbune pt. exactitate, ca mai sunt si altii). Pana la cateva sute de metrii miroase, nu neapărat îngrozitor dar nici bine. Mai încolo foarte rar, depinde. Dar aici vorbim despre o MINA, nu despre centrala.
      Am sa te dezamăgesc dar e un simplu joc politic la nivel de uniune si nimic mai mult. Similar Germania-Franta pt. centralele nucleare ale ultimei etc. Si sunt interese politico-financiareserioase in spate.

  5. Doar slugile romanesti sau cu pliscul deschis la brusel . In genunchi, bineînțeles

  6. Numai troglodiți rusofili comentează pe aici 🥱

    • rusofilii vezi ca fac recomandari si maculatura prorusa pe sestache la bruxelles pe banii tai si-ai mei :))

  7. In secolul 21 mine de carbune de facut focul. Carbunele e cel mai poluant si nu e vorba de codoi cu defect de sera. O fi loc de ceva mai bun.

  8. Bravo Polonia !
    Țara asta are sânge în balls !

  9. Daca Polonia vrea sa exploateze carbune pe teritoriul ei si sa plateasca eventual certificate verzi compensatie (o magarie bruxelleza aceasta piata opaca) nicio curte din afara Poloniei nu o poate impiedica.

  10. Bravo Polonia !
    Pentru tarile suverane deciziile aberante ale institutiilor progresiste nu au nici o valoare..doar coloniiile ca Romania se grabesc intotdeauna sa aplice aberatiile UE…

  11. Din pacate Romania nu e capabila de asa performanta!
    Pentru noi gandesc altii,pentru ca noua nu ni se mai permite de mult,mult timp…NIMIC!
    Cu atat mai putin sa ne administram!
    Bravo Polonia!

  12. Mafia PSD a distrus romania. Dragnea cel mai mare mafiot din istoria romaniei.

  13. Mulți laudă Polonia, pentru că „nu crede în prostia încălzirii globale” și „are sânge-n instalație să se certe cu UE”.
    Polonia are „de primit” de la UE „infima” sumă de 58 de miliarde de EUR. Pentru „refacerea” după COVID, dar cu detaliul că trebuie investiți în economie „verde” și „digitală”.
    No, fiind Polonia atât de mega-independentă, nu se supară dacă nu-i mai dăm bani – având în vedere că nu respectă decizia unei instanțe pe care ne-am angajat toți, la aderare, că o respectăm. Zic să împartă ăia 58 de miliarde să-i cheltuie restul proștilor (poate ne crește și nouă cota, de la 29 de miliarde cât avem de primit).

    PS: Știu că banii nu-s toți „moka”, unii sunt împrumuturi care vor trebui achitate, da’ statul roman oricum se împrumută deja la dobânzi muuuult mai mari – măcar așa dobânda e mai mică.

    PPS: În toate țările, sunt anumite instituții/organizații externe ale căror decizii sunt acceptate ca fiind superioare forurilor interne. Asta dacă statul respectiv a aderat prin tratate la organizație. Ceea ce Polonia a acceptat. Acum să aleagă „îmi plac banii, nu-mi plac regulile”, mi se pare extrem de nesimțit. Dacă are o problemă, să facă o ieșire „a la Brexit” și să se descurce fără regulile de căcat ale UE. Sau sa facă lobby și să schimbe regulile.
    Finanțare poate obține de la chinezi – au un exemplu bun cu ce s-a întâmplat în Muntenegru.

  14. Nu cred ca polonezii sunt atat de prosti si nu respecta o decizie a CJUE. Vor plati despagubiri Cehiei + sanctiuni de la CE. In plus nu se stie daca din banii promisi pt redresare, nu vor fi taiate anumite sume. Ce face Polonia e un precedent periculos; cum sa nu respecti o decizie a Curtii de Justitie Europene? Unde ne trezim, fiecare-si face legi proprii dupa ce am semnat tratate de adeziune ?

    • Le duci grija polonezilor și a fondurilor pe care ei le vor lua de la ue? Milogule, ai uitat când a venit iohanis și ti-a promis 80 de miliarde? Câte ai primit ba rahatule? Pana acum 0. Și tot atât te așteaptă. Nici un hârțogar de la brusel nu va sufla in fata polonezilor, așa cum nu sufla nici in fata Budapestei. Și polonezii și ungurii ii tin pe gaozarii de la brusel pe cărbuni încinși cu exitul din șandrama. Nemții nu vor Ungaria plecată pentru ca la ei se asamblează Mercedesurile și audiurile pentru meltenii romanesti care asamblează șarete Dacia și ecoBoost Ford. Deci justiția europeană sa-și facă decizia sup și sa și-o îndese in cooor. Pana o sa ajungă guvernul romanicii sa încaseze vreun bănuț aia își cheltuie deja partea cu tot cu mina de cărbune.