G4Media.ro

Polonia a obţinut concesii din partea UE pentru a limita exporturile de…

Sursa foto: STRINGER / AFP

Polonia a obţinut concesii din partea UE pentru a limita exporturile de alimente din Ucraina (FT)

Noul Guvern de la Varşovia a obţinut concesii din partea Uniunii Europene, în cadrul eforturilor sale de a limita exporturile de alimente ucrainene, iar comisarul european pentru comerţ a declarat pentru Financial Times că Bruxelles-ul va controla intrările de produse agro-alimentare dacă acestea riscă să ducă la scăderea preţurilor în Polonia şi alte ţări vecine Ucrainei, transmite Agerpres.

În luna aprilie 2023, Polonia şi Ungaria au introdus embargouri unilaterale la importurile de produse ucrainene, după protestele de amploare ale fermierilor îngrijoraţi de posibilitatea ca afluxul de produse ucrainene ieftine să provoace o supra-aprovizionare cu cereale pe pieţele lor interne. Acele măsuri au contravenit legislaţiei comunitare în domeniul comerţului.

Acum, Comisia Europeană urmează să ofere garanţii suplimentare ţărilor care au graniţă cu Ucraina, în vederea prelungirii facilităţilor pentru produsele ucrainene, începând din luna iunie.

Comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat pentru Financial Times că propunerile ar urma să fie prezentate în cursul acestei săptămâni şi cel mai probabil vor include „garanţii specifice pentru fiecare ţară”, care vor permite Bruxelles-ului să blocheze importurile dacă piaţa unei anumite ţări va fi inundată. În prezent, este evaluat doar impactul asupra întregii pieţei UE, ceea ce reduce probabilitatea adoptării de măsuri.

„Vom analiza modul în care putem oferi asigurări suplimentare Poloniei şi altor state membre şi o modalitate prin care puteam face asta este introducerea de garanţii specifice pentru fiecare ţară”, a spus Dombrovskis. „Vedem că acest impact regional al comerţului şi exporturilor de produse agricole ucrainene este distribuit în mod foarte inegal. El este resimţit în principal de ţările vecine în timp ce, pe ansamblul pieţei UE, nu creează perturbări prea mari”, a adăugat comisarul european.

Noile garanţii vor fi o veste bună pentru premierul polonez Donald Tusk, care încearcă să protejeze interesele economice interne şi în acelaşi timp să îşi respecte promisiunea de a reconcilia Polonia cu Uniunea Europeană, după mai mulţi ani de dispute între precedentul Guvern de la Varşovia, controlat de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), şi Bruxelles, pe tema statului de drept.

Dombrovskis a mai spus că prelungirea va acoperi anul agricol care se va încheia în luna iunie 2025. Propunerea Comisiei trebuie însă aprobată de Parlamentul European şi o majoritate a statelor membre. În plus, comisarul european a spus că va demara negocierile pentru o liberalizare reciprocă a comerţului, presând Ucraina să reducă unele dintre propriile sale bariere comerciale pentru a impulsiona exporturile UE, pe măsură ce autorităţile de la Kiev vor demara negocierile de aderare la UE.

Luna aceasta fermierii şi transportatorii din România au organizat proteste, cerând în primul rând măsuri economice interne dar totodată şi-au exprimat îngrijorările cu privire la concurenţa ucraineană şi lipsa de reglementări adecvate cu privire la importurile şi servicii ucrainene. Principalele organizaţii ale fermierilor din România au cerut duminică autorităţilor să facă eforturi pentru o clauză naţională de salvgardare şi restricţii mai dure la importuri când vor fi reînnoite concesiile acordate Ucrainei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...