G4Media.ro

Politico: SUA nu exclud ca Rusia să folosească arme chimice în Ucraina

Sursa Foto: Pexels.com

Politico: SUA nu exclud ca Rusia să folosească arme chimice în Ucraina

Oficialii administrației președintelui american Joe Biden consideră că Rusia ar putea folosi mai întâi arme chimice în Ucraina înainte de a recurge la o confruntare nucleară cu NATO, dacă trupele rusești continuă să piardă teren, relatează publicația Politico, citând șase surse bine informate, inclusiv oficiali de rang înalt ai Pentagonului.

Potrivit interlocutorilor publicației, Statele Unite nu dispun de informații care să sugereze că un astfel de atac în Ucraina este iminent, notează BBC. Numeroși oficiali ai Departamentului american al Apărării consideră că în lunile de iarnă ostilitățile vor încetini și niciuna dintre părți nu va reuși să recucerească teritorii semnificative.

Însă, dacă pierderile de pe câmpul de luptă continuă sau dacă armata rusă se prăbușește complet, unii oficiali de rang înalt consideră că Moscova ar putea recurge la arme chimice, inclusiv la cele legate de otrăvirea liderului opoziției Alexei Navalnîi.

Un astfel de atac ar putea folosi substanțe care sunt ușor de acoperit, ceea ce ar face dificilă atribuirea responsabilității Moscovei, a declarat un oficial. Unele substanțe chimice ar putea fi folosite într-un atac cu victime în masă – ar putea fi pulverizate sau folosite în muniții pentru a afecta un grup mare de persoane, spun oficialii și experții.

Consiliul Național de Securitate al SUA a refuzat să comenteze.

SUA consideră că Rusia investește în consolidarea capacității sale de arme chimice. Potrivit unui consilier al Congresului intervievat de Politico, senatorii au fost informați în această toamnă cu privire la stocul de arme chimice al Rusiei și la amenințarea care rezultă pentru Ucraina.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Asa au zis si in Irak

    • Asa ziceau și rușii ca nu atacă in februarie si au atacat. Asa ziceau și rușii ca nu violează si au violat. Asa ziceau si rusii ca nu omoară copii si au tras cu rachete in bebeluși de o zi!
      De la rusi este evident să te aștepți la ce este mai inuman, și este bine să nu ai nicio legătură cu ei, economică, politică, de niciun fel!

  2. Ucraina e la pamant fara apa, energie si mancare, Zele e disperat sa opreasca cumva cineva rachetele rusilor si politico vorbeste de arme chimice.

    • Rusia e la pământ dupa sancțiunile occidentale. Putin e disperat să oprească ofensivele ucrainenilor așa că atacă ținte civile, ca un terorist ce e și cerșește pacea.