G4Media.ro

POLITICO: Kiril Petkov e marele câștigător al alegerilor din Bulgaria / Țara…

Sursa: Facebook/ Kiril Petkov

POLITICO: Kiril Petkov e marele câștigător al alegerilor din Bulgaria / Țara vecină a avut trei rânduri de alegeri în numai un an

Antreprenorul și nou-intratul în politică Kiril Petkov a obținut duminică un scor neașteptat de mare la alegerile din Bulgaria, rezultatele oficiale parțiale indicând că el va câștiga probabil votul și ar putea forma apoi o coaliție, scrie Politico, citată de Rador.

Bulgaria a avut trei rânduri de alegeri generale într-un singur an. Fostul premier Boiko Borisov, care domină politica țării de peste un deceniu, a fost forțat să se retragă de la putere în aprilie pe fondul unei crize a statului de drept, dar partidele mai mici ale țării nu au reușit până acum să închege o coaliție funcțională care să-i înlocuiască partidul de centru-dreapta, GERB.

Blocajul s-ar putea termina acum, cu izbânda de duminică a partidului nou Continuăm Schimbarea, fondat de afaceristul Petkov, absolvent al Universității Harvard, și de economistul Assen Vassilev.

La numărarea a aproape 43% din voturi rezultatele oficiale indicau 26% pentru Continuăm Schimbarea. GERB are doar 21,4% și nu va fi capabil să găsească aliați suficienți pentru o coaliție.
Petkov și Vassilev au profitat de pe urma popularității acumulate mulțumită poziției lor anticorupție în calitate de miniștri ai actualului guvern interimar și promit să redirecționeze dinspre corupție spre educație și sănătate milioane de leva alocați inadecvat.

Într-un interviu acordat ziarului Dnevnik Petkov și Vassilev au declarat că sunt propunerea partidului lor pentru funcțiile de premier, respectiv ministru de finanțe, insistând însă că aceasta nu e o precondiție pentru formarea unei coaliții.

„Bulgaria pornește pe un nou drum și noi vom reuși să dezvoltăm întregul potențial al acestei țări”, a declarat Petkov presei la Sofia, radiind de bucurie.

Continuăm Schimbarea va trebui totuși să înceapă negocieri pentru coaliție, iar succesul nu e garantat.

Totuși, posibili parteneri și-au exprimat deja disponibilitatea de a coopera. Printre ei se numără socialiștii, partidul anticorupție Bulgaria Democrată și un partid numit Există un Astfel de Popor, fondat de cântărețul și prezentatorul TV Slavi Trifonov.

La alegerile prezidențiale desfășurate în paralel, actualul președinte aliat cu socialiștii Rumen Radev a câștigat la mare distanță de următorul clasat, cu 49,5% din voturi, conform unui sondaj Alpha Research. Va fi însă nevoie de un al doilea tur de scrutin, întrucât procentul său și prezența redusă la vot nu-i pot asigura victoria din primul tur.

Sursa: Politico/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Altceva decat bascalia USR cu lozinca ” fara penali in functii publice” exceptie Bârnă si asociatii.

    • care barna nu e penal. inca. deci mai sapa. dar va doare rau aia cu penalii. normal, va simtiti vizati si asa si trebuie. stres cat mai mare va trebuie.