G4Media.ro

Politica ”neoimperială” rusă, cea mai mare ameninţare în noua strategie de securitate…

Politica ”neoimperială” rusă, cea mai mare ameninţare în noua strategie de securitate naţională a Poloniei

Noua strategie de securitate naţională a Poloniei, semnată marţi de preşedintele Andrzej Duda, indică faptul că cea mai gravă ameninţare este ”politica neoimperială” a autorităţilor ruse, dusă de asemenea şi ”cu mijloace de forţă militară”, transmite Agerpres, care citează presa poloneză.

Strategia de securitate națională este un document programatic care dă liniile mari de acțiune pentru instituțiile cu atribuții în domeniu: guvern, ministere, agenții guvernamentale și servicii secrete.

Strategia, care înlocuieşte un document adoptat în 2014, afirmă că securitatea Poloniei este afectată în mod negativ de ‘dezintegrarea progresivă a ordinii internaţionale”, inclusiv de ‘lipsa de respect pentru dreptul internaţional şi nerespectarea obligaţiilor internaţionale”.

Documentul adoptat de Varşovia menţionează că ‘agresiunea împotriva Georgiei, anexarea ilegală a Crimeei şi activităţile din estul Ucrainei”, fapte comise de Rusia, ”au încălcat principiile fundamentale ale dreptului internaţional şi au subminat pilonii sistemului de securitate european”.

Noua strategie adaugă că Rusia ‘îşi dezvoltă intensiv capacităţile militare ofensive” în zone precum Marea Baltică şi ‘efectuează exerciţii militare ample, bazate pe scenarii ce presupun un conflict cu statele membre NATO, o desfăşurare de mari formaţiuni militare şi chiar folosirea armelor nucleare”.

Mai mult, Rusia recurge la ‘acţiuni cuprinzătoare şi complexe utilizând mijloace non-militare (printre care atacuri cibernetice şi dezinformări) pentru a destabiliza structurile şi societăţile ţărilor occidentale şi pentru a crea divizări între aliaţi”, mai arată noua strategie de securitate naţională a Poloniei, citată de Agerpres.

Foto: Andrzej Duda / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Omenirea in impas ? Dupa ce citim aceste cuvinte , transpuse in noua Strategie de securitate poloneza ,ne este din ce in ce mai clara nevoia de unitate Europeana .Se pare ca Rusia pierde economic pe mai toate fronturile si nu are alta solutie decit amenitarea cu forta armata .Este nevoie de o noua resetare a relatiilor dintre USA si UE. Daca aceasta resetare nu se face ,Europa ,in forma actuala de organizare ,are o mare problema de securitate . Este poate momentul ca Germania(dincolo de acuzele ce vor aparea daca face asta ) sa isi asume cot la cot cu Franta si apararea Europei ,altfel visul de bunastare se distruge . Daca lucrurile continua si ordinea mondiala nu se mai poate gestiona ca un intreg ,omenirea poate fi curind in fata unui dezastru . Deja sunt multe voci ce ne spun ca Pandemia nu poate fi oprita rapid si suprapunerea ei peste aceste conflicte politice , ideologice , militare si de redesenare a unor granite (mai peste tot in lume sunt tari care nu mai accepta vechile tratate ) ne duc cu gindul la un posibil dezastru planetar . Cine a crezut ca poate schimba planeta asa cum doreste , are acum in fata mari probleme de credibilitate .Poate doar o intelegere suprastatala sa reaseze lucrurile , altfel ideea de reintorcere la statul natiune declanseaza goana dupa teritorii si poate arunca omenirea in haos .Sa speram ca nu va fi asa .

  2. Hai să auzim treaba asta și de la domnii noștri politicieni, se poate? Nu se poate, că au alte „preocupari”. Hai să avem și noi un partid de dreapta atlantist și conservator precum Lege și Justiție în Polonia, se poate? Nu se poate, pentru că noi trebuie să facem sluj la Bruxelles, să facem legile justiției după cum ne dictează UESSR și să trimitem sclavi la munca pe plantatiile de sparanghel din Germania. Intradevar, ca să parafrazăm un „distins domn” de pe acest forum, avem ce votăm. 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.