G4Media.ro

Politica de egalitate a unei universități poloneze stârnește reacții conservatoare împotriva „ideologiei…

Politica de egalitate a unei universități poloneze stârnește reacții conservatoare împotriva „ideologiei occidentale de stânga” / ”Nu excludem pe nimeni – vrem ca toată lumea să se simtă ca acasă”

O propunere de politică de egalitate și antidiscriminare la una dintre cele mai importante universități poloneze – în special elementele sale referitoare la persoanele trans – a stârnit furia grupurilor conservatoare, inclusiv a politicienilor din partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), care spun că aceasta reprezintă „ideologii occidentale de extremă stânga”, relatează Notes from Poland.

Documentul a fost elaborat de Universitatea Adam Mickiewicz (AMU) din Poznań cu scopul de a preveni discriminarea pe criterii de gen, orientare sexuală, rasă și religie, relatează Gazeta Wyborcza. Acesta a fost trimis spre consultare, iar rectorul, Bogumiła Kaniewska, speră că va fi ratificat în această lună.

„La AMU nu excludem pe nimeni – vrem ca toată lumea să se simtă ca acasă”, a explicat Kaniewska, care în 2020 a devenit prima femeie care a condus universitatea, care este a treia ca mărime din Polonia și este clasată printre primele cinci universități din țară

Klaudia Strzelecka, șefa grupului PiS din consiliul municipal din Poznań, nu este convinsă. „Observăm evenimentele recente de la AMU cu mare îngrijorare”, a scris ea. „Documentul este părtinitor față de ideologiile de extremă stângă preluate din Occident. Să sperăm că versiunea finală va servi cu adevărat binele studenților și al universității, și nu diverse ideologii extreme.”

Documentul a fost analizat de Ordo Iuris, un important grup juridic ultraconservator, care a concluzionat că acesta încalcă drepturi fundamentale, precum libertatea de exprimare, garantate de constituția poloneză și de dreptul internațional

Filiala locală a Tineretului All-Polish (Młodzież Wszechpolska), una dintre cele mai importante grupări de extremă dreapta din Polonia, a obiectat, de asemenea, față de această politică, scriindu-i rectorului pentru a cere eliminarea „conținutului controversat”. Organizația a declarat că ia în considerare posibilitatea de a se adresa ministrului educației, Przemysław Czarnek, pentru a solicita un audit al universității.

În proiectul de document, un exemplu de hărțuire enumerat este „utilizarea deliberată a unui prenume sau pronume incorect față de o persoană transsexuală sau referirea la identitatea de gen a acesteia”.

„Universitatea nu poate închide ochii la problemele pe care studenții, inclusiv studenții trans, le aduc în atenția sa”, a declarat Kaniewska, a cărei universitate permite acum studenților trans să-și schimbe numele în sistemele sale informatice, urmând exemplul Universității Jagiellonian din Cracovia.

Dar Ordo Iuris susține că astfel de politici se bazează pe „ideologia de gen”, ceea ce, la fel ca PiS, consideră că este un import occidental căruia Polonia trebuie să îi reziste. „În realitate, ar provoca discriminare sau chiar intimidare a persoanelor cu opinii care nu se conformează ortodoxiei”, avertizează Ordo Iuris.

sursa foto: Pexels / Karolina Grabowska

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Toate tulburarile mentale legate de sexualitate au devenit acuma un mod de viata. Daca ai o forma de psihoza usoara e in regula, cata vreme te crezi Ecaterina Teodoroiu…

 2. Traditionalul articol g4media trigger de weekend, care mai da posibilitatea trolilor putinisti sa tina lectii despre decandenta morala a Occidentului (si implicit maretia valorilor traditionale a Rusiei)?

 3. Cata basicare ca unii ar trebui sa respecte niste reguli de adresare…
  Sa ne imaginam ca cei 1.3 miliarde de catolici ar decide sa considere pe cei cateva sute de milioane de ortodocsi drept eretici (s-a intamplat in trecut). Si noi tot am insista ca nu suntem eretici, doar o alta confesiune crestina. Dar ei nu, ERETICI. Cum ar fi ca majoritatea sa-si impuna punctul de vedere asupra minoritatii? Se poate intamola cu oricare dintre voi. Pe diferite criterii aau puncte de vedere oricine poate ajunge sa fie minoritar. Si nimanui nu i-ar placea sa ii fie strivita individualitatea. Asa ca fiti mai toleranti.

 4. @tiberius
  „Cata basicare ca unii ar trebui sa respecte niste reguli de adresare”.
  Păi eu mă identific cu Ludovic al XIV-lea și pretind ca lumea să mi se adreseze cu „Alteță”.
  Dacă te-ai născut băiat și te identifici ca fiind femeie, du-te și tratează-te, dar nu-mi cere să te încurajez în nebunia ta.

 5. Asa-i, asa-i! Si sa remarce Putinistii astia fsptuk ca s-a ajuns ca 20% din generatia Z din SUA sa se considere pe sine xa facand parte din comunitatea de 58 si mai mult de genuri https://youtu.be/0cO3O53lNRQ
  Însă ce face Putin e una, distrugand o țară mare precum Ucraina după ce a sfâsiat Moldova și Georgia și ce se-ntâmplă cu avantul asta trans-srxual e alta poveste pe care Putin cel despotic marșează ca să pară lupul muralist.

 6. @NewLevel bine punctat