G4Media.ro

Poliţia din Spania va dispune de unităţi specializate împotriva delictelor de ură

Poliţia din Spania va dispune de unităţi specializate împotriva delictelor de ură

Poliţia din Spania va dispune de unităţi specializate împotriva delictelor de ură, a anunţat vineri guvernul condus de premierul socialist Pedro Sanchez, decizie luată în contextul polemicii declanşate de cazul unui tânăr homosexual care a denunţat în weekend o agresiune homofobă, despre care apoi a recunoscut că a fost o născocire a sa, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Premierul Sanchez a condus vineri o reuniune de urgenţă a unei comisii care analizează aceste delicte, pe care a convocat-o de urgenţă după denunţul acelui tânăr şi care a fost menţinută în pofida faptului că între timp reclamaţia s-a dovedit a fi falsă.

După reuniune, guvernul de la Madrid a anunţat că Poliţia şi Garda Civilă vor avea unităţi specializate de combatere a delictelor de ură, decizie pe care executivul a motivat-o prin creşterea numărului acestor infracţiuni în Spania în ultimii ani. O altă hotărâre priveşte sporirea resurselor „Oficiului Naţional de Luptă împotriva Delictelor de Ură”, instituţie creată în anul 2018.

De asemenea, directoarea generală pentru „Diversitate Sexuală şi Drepturi LGBTI” în guvernul spaniol, Boti G. Rodrigo, a cerut după reuniunea de vineri urgentarea adoptării de către parlament a mai multor proiecte de lege pentru apărarea drepturilor persoanelor LGBTI.

Respectivul denunţ privind acel atac homofob a provocat o dezbatere aprinsă în Spania, cu acuzaţii reciproce între stânga şi dreapta despre cum ar trebui abordate delictele de ură, premierul Pedro Sanchez cerând înăsprirea pedepselor pentru a preveni aceste delicte.

Persoana care a formulat denunţul, în vârstă de 20 de ani, a reclamat duminică la poliţie că opt indivizi cu glugă pe cap l-au atacat într-un cartier din centrul Madridului, că l-au bătut şi i-au inscripţionat cu un cuţit pe una dintre fese cuvântul „maricon”, un termen argotic pentru „homosexual”.

Dar cercetările poliţiei nu au condus la niciun rezultat, astfel că reclamantul a fost rechemat miercuri la audieri. El a recunoscut în final că rănile au fost consimţite în timp ce avea relaţii cu o altă persoană şi că a minţit pentru a ascunde aceasta faţă de partenerul său stabil.

Într-un sondaj recent realizat de YouGov, Spania a fost plasată prima în rândul a opt ţări occidentale cu cel mai mare procent de persoane care se declară ca aparţinând comunităţii LGBT.

Conform datelor oficiale, delictele de ură denunţate în Spania au crescut în primul semestru al acestui an cu 9,3%, ajungând la un număr de 610, faţă de perioada similară din 2019, anul anterior pandemiei.

Multe dintre aceste delicte au avut drept ţintă comunitatea LGBT, care în ultimii ani a făcut eforturi să devină vizibilă, sprijinindu-se pe o legislaţie care îi permite acest lucru, ceea ce a provocat, de cealaltă parte, atacuri homofobe din partea grupurilor radicale.

Sursa foto; Unsplash/ Priscilla Du Preez

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Dacă s-ar face asta și în România s-ar umple pușcăriile de useristi și s-ar înjumătăți traficul pe Facebook

  2. Politia Gandirii – era nevoie si de ea ca tabloul sa fie complet.