G4Media.ro

Poetul disident rus Lev Rubinstein a încetat din viaţă, după ce pe…

Sursa foto: Wikipedia Creative Commons /

Poetul disident rus Lev Rubinstein a încetat din viaţă, după ce pe 8 ianuarie a fost accidentat grav de o mașină, la Moscova

Poetul rus Lev Rubinstein, personalitate a disidenţei sovietice şi critic al Kremlinului, a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 76 de ani, a anunţat fiica sa, la şase zile după ce a fost lovit de o maşină la Moscova şi spitalizat în stare gravă, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Tatăl meu, Lev Rubinstein, a murit astăzi”, a scris Maria Rubinstein pe blogul său de pe Live Journal, un anunţ preluat de media ruse.

Lev Rubinstein, a cărui operă a fost lăudată în Rusia, dar şi în Occident, a fost lovit de o maşină, la data de 8 ianuarie, în timp ce traversa o stradă din capitală, el fiind internat ulterior în stare gravă.

Într-un comunicat, Departamentul de Transporturi din Moscova a declarat că şoferul nu a încetinit la trecerea de pietoni şi l-a lovit pe poet, precizând că, potrivit informaţiilor preliminare, proprietarul maşinii a fost implicat în 19 încălcări ale codului rutier în ultimele 12 luni.

Născut în 1947 la Moscova, bibliotecar de formaţie, Lev Rubinstein a fost una dintre personalităţile scenei literare underground sovietice din anii 1970 şi 1980, o „nouă avangardă” care se dorea a fi inventivă şi insolentă.

În anii 1970, a fost considerat unul dintre fondatorii mişcării „conceptualiste” moscovite, care lua în derâdere doctrina oficială a realismului socialist pe care şi-a propus să o contracareze.

Ataşat de ritm, Lev Rubinstein a creat un gen separat, „text pe fişă”, atât în poezie, cât şi în teatru – poetul citea cu voce tare pe scenă scurte propoziţii scrise pe cartonaşe perforate.

Practica, inspirată din viaţa sa de zi cu zi ca bibliotecar şi cu referire la birocraţia sinistră a epocii sovietice, era o combinaţie de interpretare, comedie absurdă şi improvizaţie, având la bază ideea de a combate amorţeala sovietismului.

După destrămarea URSS, notorietatea lui Rubinstein a crescut în Rusia. El a fost publicat de edituri de renume şi a lucrat, de asemenea, ca jurnalist. A fost invitat la festivaluri internaţionale de poezie, iar operele sale au fost traduse în mai multe limbi.

În acelaşi timp, poetul nu şi-a ascuns opiniile ostile regimului lui Putin, denunţând represiunea politică şi încălcările drepturilor omului şi participând la manifestaţii ale opoziţiei.

În martie 2022, împreună cu alţi scriitori ruşi, Lev Rubinstein a semnat o scrisoare deschisă în care a criticat atacul extins asupra Ucrainei al armatei ruse descriindu-l drept un „război criminal” şi a criticat „minciunile” Kremlinului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Daca esti un critic al domnului Putin iti asumi sa nu mai traversezi strada, sa te muti la parter intr-o casa cu gratii la geamuri prin care nu poti sa cazi, sa nu comanzi nimic prin curier, etc.
    Sa se odihneasca in pace.

  2. Un adevarat erou! Dumnezeu sa il odihneasca!!!

  3. Diversificare marca cracanel (cacofonie absolut necesara) De la ceai la ferestre acum la treceri de pietoni Rudimentare ca si carmaciul dar isi fac treaba

  4. Comunism de cea mai pură esență. Vezi Arhipelagul Gulag.
    P.S. Și comentariul ăsta mi-l moderați, G4?