G4Media.ro

PLUS îi cere lui Klaus Iohannis să nu promulge modificările la Legea…

PLUS îi cere lui Klaus Iohannis să nu promulge modificările la Legea educației, dacă este „un președinte curajos”: „Crearea unor funcţii eterne de rector reprezintă o formă de dictatură în universităţi”

PLUS îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge modificările adoptate de Senat la Legea Educaţiei Naţionale, care permit rectorilor să ocupe mai mult de două mandate complete, succesive, relatează Agerpres.

„Vă solicităm prin prezenta scrisoare publică respingerea legii trimise de către Camera Senatului pentru promulgarea în forma actuală. Dacă sunteţi un preşedinte curajos cu adevărat, amendamentul de care România are nevoie este acela prin care textul legii ar deveni: ‘Art. 213. Aliniatul (7) Durata mandatului de rector este de patru ani. O persoană nu poate cupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive complete sau incomplete”, se arată în scrisoarea publică semnată de PLUS.

Semnatarii susţin că modificările adoptate în Senat reprezintă „un atac frontal declanşat asupra şanselor reale de transformare” a învăţământului universitar.

„Ieri, a fost adoptată de către Senat şi trimisă către promulgare modificarea adusă la Legea 1/2011 a Educaţiei prin Legea 159/2019. La această lege, un amendament de ultim moment (amendamentul nr. 39), adus chiar de către preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din cadrul Senatului, Liviu Marian Pop, elimină limitarea rectorilor la două mandate succesive ‘complete’, permiţând prin modificarea adusă ca rectorii să poată avea aceste funcţii pe viaţă”, se arată în document.

Potrivit PLUS, „crearea unor funcţii eterne de rector reprezintă o formă de dictatură în universităţi, unde oricum libertatea a fost alterată” în ultimii zece ani, iar eliminarea limitării numărului de mandate „va duce automat la prelungirea” celor actuale.

„Am asistat în aceşti 30 de ani la modul în care studenţii au pierdut dreptul de veto din Senate, cum alegerile conducerii facultăţilor şi universităţilor au devenit din ce în ce mai politizate şi manipulate, nu mai alegeam oameni, ci echipe, membrii în aceste echipe veneau la pachet cu voturile departamentelor sau facultăţilor lor. Aşa se face că au putut ajunge rectori acei profesori care în anii ’90 erau scoşi afară de la ore de către studenţi”, se arată în scrisoarea PLUS adresată şefului statului.

Și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își exprimă nemulțumirea cu privire la modul și forma în care Legea nr. 159/2019 a fost adoptată de Senatul României și solicită Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, să nu promulge acest act normativ, întrucât, prin modificările aduse documentului în Parlamentul României, se aduc mari deservicii sistemului educațional românesc, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.

Reamintim că luni seară Senatul a modificat Legea Educaţiei în mai multe puncte, una dintre aceste modificări vizează eliminarea limitei de “două mandate complete” pentru rectorii universităţilor.

Foto: Steluța Popescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Da, subscriu!

  2. Rectorul NU trebuie sa fie etern!
    Maximum 2 mandate pe durata angajării în Universitate