G4Media.ro

PLUS cere urgentarea pronunţării CCR privind constituţionalitatea Codului administrativ avertizând că pensiile…

Sursa Foto: Parlamentul European/ Credit: Pietro Naj-Oleari

PLUS cere urgentarea pronunţării CCR privind constituţionalitatea Codului administrativ avertizând că pensiile speciale ale primarilor intră în vigoare la 1 ianuarie

PLUS anunţă că a depus la Curtea Constituţională o solicitare de urgentare a pronunţării privind constituţionalitatea Codului administrativ, astfel încât să fie evitată intrarea în vigoare a dispoziţiilor referitoare la pensiile speciale pentru aleșii locali.

Totodată, reprezentanţii formaţiunii au lansat un apel public către Guvernul PNL să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care să amâne intrarea în vigoare a Codului administrativ.

Conform unui comunicat al PLUS, deşi Avocatul Poporului a sesizat CCR încă din august 2019 cu privire la neconstituţionalitatea Codului administrativ, instanţa constituţională „a amânat în mod constant” pronunţarea în cauză. CCR a stabilit pentru 21 ianuarie primul termen pentru dezbaterea sesizării.

PLUS arată că „o astfel de pronunţare întârziată” va permite intrarea în vigoare a Codului administrativ la 1 ianuarie 2020 şi, implicit, „naşterea” dreptului primarilor de a primi pensii speciale.

„Un astfel de drept, aşa cum a stabilit chiar Curtea Constituţională, nu va putea fi afectat prin legislaţie ulterioară. Altfel spus, statul român va fi condamnat să plătească pensii speciale primarilor pentru totdeauna”, se menţionează în comunicat.

Juristul Andrei Lupu, membru al Biroului Naţional al PLUS, recomandă fie adoptarea de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă prin care să fie amânată intrarea în vigoare a Codului administrativ, fie urgentarea soluţionării cauzei de către Curtea Constituţională, astfel încât Codul administrativ să nu intre în vigoare „înainte ca instanţa constituţională să stabilească, între altele, dacă privilegii ireversibile precum aceste pensii speciale” respectă sau nu Constituţia.

„Chiar dacă însuşi PNL are numeroşi reprezentanţi în administraţia publică locală, trebuie să înţeleagă că interesul României şi echilibrul bugetar sunt dincolo de interesul primarilor de a primi o pensie mai mare. O astfel de amânare are drept principal obiectiv evitarea intrării în vigoare a unei legi atât de importante, dar care ar încălca dispoziţiile Constituţiei”, a precizat Andrei Lupu.

El şi-a exprimat încrederea că Guvernul şi Curtea Constituţională vor înţelege că soluţiile propuse reprezintă „eforturi minime care pot şi trebuie să fie făcute pentru a preveni nedreptatea socială şi vădita neconstituţionalitate a acordării, prin OUG, a unor pensii speciale irevocabile” pentru o parte dintre aleşii locali.

„1 ianuarie 2020 este termenul de intrare în vigoare a Codului administrativ, o lege-mamut de care toate guvernările din ultimii ani s-au ferit, înţelegând impactul negativ major pe care îl va avea asupra administraţiei publice din România. Ultimul guvern PSD a adoptat, însă, prin ordonanţă de urgenţă, Codul administrativ în momentul în care a simţit că rămâne fără majoritate parlamentară, având grijă să asigure un set de privilegii pentru reprezentanţii săi în administraţia locală”, a declarat Andrei Lupu.

Potrivit fostului ministru social-democrat al Dezvoltării, Daniel Suciu, instituirea indemnizaţiei pentru limită de vârstă în cazul primarilor ar urma să aibă un impact bugetar de 100 – 150 de milioane de lei.

Conform Codului Administrativ, toate persoanele care, ulterior anului 1992, au deţinut cel puţin un mandat în funcţia de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consiliu Județean, au dreptul la o pensie specială, calculată la nivelul a 0,4% din venitul lunar în plată, înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani – 3 mandate).

Ei au timp să depună cererile pentru a obține pensia specială până la data de 31 martie 2020, situaţiile centralizatoare urmând să fie trimise Ministerului Finanţelor până la data de 31 mai 2020.

Pensia specială a aleșilor locali se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public și este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Pentru a beneficia de acordarea indemnizației, aleșii locali trebuie să îndeplinească condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare reduse, aşa cum sunt prevăzute de legislaţia privind sistemul de pensii publice sau cele prevăzute de alte legi speciale.

De asemenea, se prevede ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene să nu fi fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitatea respectivă, a unei infracţiuni de corupţie, pentru a beneficia de indemnizație.

Indemnizația pentru limită de vârstă se acordă începând cu luna ianuarie a anului următor depunerii solicitării.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Ceapa vieneza!!!

  2. Bai Ciolos pe cand o lege care sa oblige si europarlamentari sa nu mai beneficiaze de pensi speciale..?

  3. Eu propun sa se pastreze pensia speciala pentru primari cu conditia sa nu detina mai mult decat o casa si un teren de 1000 m,restul sa le doneze localitatii pe care ” primareste”.
    Astia au dus in derizoriu ideea de pensie speciala,astia si cei cu raportarea la veniturile din ultima luna.Primii sunt putrezi de bogati,cu zeci de terenuri,ceilalti aveau venituri mari oricum,nu le mai trebuia smecheria cu ultima luna

  4. CCR se va desființa!
    Nu stie sa lucreze pentru Romania!
    Lucrează pentru buzunarul lor si mentinerea privilegiilor proprii!
    Desființarea!