G4Media.ro

Piața Unirii din București, în pericol de prăbușire. Ministerul Dezvoltării vrea o…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Piața Unirii din București, în pericol de prăbușire. Ministerul Dezvoltării vrea o mega-investiție de 760 milioane de lei de la bugetul de stat pentru repararea planșeului de beton vechi de 80 de ani

Ministerul Dezvoltării cere guvernului, printr-un proiect de ordonanță de urgență, să aloce sume suplimentară de 760 de milioane de lei pentru ca Primăria Sectorului 4 să repare planșeul de beton care susține toată infrastructura din Piața Unirii din București, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.

Planșeul, construit în anii 40-50 ai secolului trecut, acoperă râul Dâmboviţa pe toată lungimea Pieței Unirii. Peste planșeu trece pasjul rutier, iar sub planșeu este situată stația de metrou, una dintre cele mai mari din București.

O expertiză realizată în 2022 de Primăria Sectorului 4 și citată în nota de fundamentare a proiectului de OUG a constatat în cazul planșeului ”o stare avansată de degradare … care poate avansa rapid”.

Mai mult, Ministerul Dezvoltării arată în nota de fundamentare că ”se impun o serie de lucrări de intervenție pentru a evita un eventual colaps nedorit al structurii sau a unor părți din aceasta”.

Ministerul mai arată că e nevoie de asigurarea fondurilor de la bugetul de stat pentru că autoritățile publice locale nu pot suporta, de la bugetul local, valoarea investiției de 763.353.087.

”Menținerea situației actuale a planșeului Unirii expune populația la riscuri semnificative care afectează drepturile fundamentale la viață și la integritate fizică, garantate de Constituția României, fapt dovedit prin expertiza mai sus menționată, conform căreia degradările pot avansa rapid și pot genera colapsul total sau parțial al planșeului”, se mai arată în nota de fundamentare.

G4Media a scris încă din 2021 că Planul de Analiză și Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucuresti pentru anul 2021 votat de Consiliul General arăta că din cauza degradării, planșeul de sub Piața Unirii care acoperă Râul Dambovița s-ar putea prăbuși. În urma expertizelor făcute de Primăria Generală în 2014 și 2017, s-a ajuns la concluzia că „demararea și finalizarea lucrărilor de reabilitare a planseului Piața Unirii este de maximă urgență”. Expertizele propun două soluții de lucrări pentru readucerea constructiei la parametrii optimi si anume: 1. repararea capitală sau 2. demoloarea și construirea unui planșeu nou.

Totodată, în ianuarie 2023 Primăria Sectorului 4 a cerut restricționarea circulației rutiere în Piața Unirii din centrul Bucureștiului pentru mașinile mai mari de 3.5 tone din cauza tasării șoselei deasupra pasajului și planșeului. Primăria a anunțat că cele două tasări pun în pericol traficul rutier de suprafață.

Decizia finală va aparține Comisiei Tehnice de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului București.

Circulația va fi restricționată la intersecția dintre strada Halelor și Splaiul Independenței, precum și la intersecția bulevardelor Corneliu Coposu și I.C. Brătianu. Restricția nu se va aplica mijloacelor de transport în comun.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

 1. Atunci de ce a „reabilitat” Baluță pasajul Unirii (prin micșorare și montarea de capcane mortale) dacă știa că urmează „demoloarea și construirea unui planșeu nou” ?!
  Nu ar trebui imputate milioanele de euro risipite de Baluță pentru a pune sclipici pe pasajul care stă să se p. răbușească ? Era „fezabilă” reabilitarea de design când fundația e șubredă ?

 2. Ce scop a avut „reabilitarea” lui Baluță dacă pasajul stă pe un planșeu șubred ? De ce a cheltuit Baluță milioane de euro pe design-ul unui pasaj care stă să cadă ?

 3. Si guvernul ce face? Da banii sau cat mai dureaza? Daca nu, sa stim sa cerem la Cotroceni, ca acolo vad ca se gasesc bani pentru tot felul de lucruri care nu sunt necesare.
  Semnalizatoare in plus, inaintea Pasajului Despartirii, au fost montate, cu mult noroc, acesta nu se va continua cu Piata Despartirii. 🤞

 4. Il carpesc ei de 700 milioane dupa care in 5 ani vine alta transa.

 5. Veți muri din nou ca la Colectiv și tot PSD veți vota. Apoi veți muri din nou ca la Colectiv.

 6. S-o votați pe d-na Firea, rezolvă ea cu niște fântâni și vom merge cu submarinele prin p-ta Unirii

 7. De asta se blocau tirurile si autocarele in pasaj – incercau sa sustina tavanul pe cale sa se prabuseasca, la fel ca podul lui Arsene si mafia USL+udmr.