G4Media.ro

Petiții ale candidaților de la farmacie și medicină dentară la Rezidențiat pentru…

Sursa foto: Pixabay

Petiții ale candidaților de la farmacie și medicină dentară la Rezidențiat pentru suplimentarea locurilor: peste 2.000 de candidați care au luat examenul au fost lăsați fără locuri

Circa o mie de candidați de la farmacie și medicină dentară la examenul de Rezidențiat organizat în acest an îi solicită ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, suplimentarea locurilor, după ce peste 2.000 de candidați care au luat examenul au fost lăsați fără locuri, potrivit semnatarilor.

„Examenul de rezidențiat este unul foarte dificil, ce necesită o pregătire asiduă și pe timp îndelungat. În pofida acestui aspect, în total peste 2.000 de candidați de la cele două specialități omise au rămas pe dinafară în urma examenului de rezidențiat din 2021, față de situația din trecut, când s-au suplimentat și pentru aceștia locurile, nu numai pentru colegii de la specializarea medicină generală. În contextul situației pandemice, a deficitului de medici, a sistemului precar de sănătate, sute de absolvenți ai facultăților de farmacie și medicină dentară sunt lăsați înafara programului de rezidențiat, deși au fost admiși în urma examenului, îndeplinind condiția de obținere a unui punctaj minim (60% din cel mai mare punctaj), dar fără locuri disponibile în cadrul programului de rezidențiat”, susțin semnatarii.

Aceștia precizează că, deși legislația aferentă organizării și desfășurării examenului de rezidențiat nu a fost aprobată pe timpul mandatului său, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, este cel mai în măsură să soluționeze această situație discriminatorie, întrucât ocupă curent această funcție.

Semnatarii mai spus că medicii stomatologi și farmaciștii se consideră discriminați, pentru că Ministerul Sănătății a decis suplimentarea locurilor numai pentru specialitatea medicină în anul curent. „Deși măsura a fost prevăzută în Legea 212/21 iulie 2021, ținând cont de trendul ultimilor trei ani, se poate aprecia că suplimentarea locurilor la medicină generală are un caracter discriminatoriu”, susțin aceștia.

 

„PETIŢIE REZIDENŢIAT 2021 – FARMACIE

Şi farmaciştii au dreptul la suplimentarea locurilor – rezidenţiat 2021

Stimate Domnule Ministru,

Prin prezenta, vă solicităm respectuos, suplimentarea numărului de locuri pentru specialitățile deficitare, medicină, medicină dentară, farmacie.

Dreptul nostru, al farmaciştilor, de a ne specializa în domeniul studiat este egal cu al celorlalti! Nu ne luaţi acest drept!
Suntem obişnuiţi să fim marginalizaţi de sistem, să lucrăm fără susţinere dar acum este altceva, e vorba de egalitate la şanse, de modul nostru de a ne face auziţi într-o societate surdă. Suntem absolvenţi de facultate, iubim meseria de farmacist, iubim ceea ce facem, dar nu ne marginalizaţi, nu creaţi discordie, nu ne împărţiţi.

Medicul nu poate face actul medical fără noi farmaciştii!

Art.4 alin 2 Alegerea unui loc sau post este condiționată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.
S-a schimbat metodologia, s-a schimbat bibliografia, într-un an în care şi noi am fost în linia întâi, şi noi am luptat cu pandemia alături de medici, vă rugăm luaţi în considerare art. 4 alin 2, vă rugăm să ne daţi ceea ce ni se cuvine în egală măsură şi nouă farmacistilor.

Suplimentaţi locurile până la limita de promovabilitate de 60%!

Semnat,
Candidaţii la rezidenţiat Farmacie 2021”

„PETIŢIE REZIDENŢIAT 2021-MEDICINĂ DENTARĂ

Stimate domnule Ministru,

Având în vedere că la examenul de rezidențiat din acest an numărul de locuri la medicină dentară au fost reduse comparativ cu anii precedenți, vă rog respectuos, să aveți în vedere suplimentarea acestora și la medicină dentară nu doar la medicină.

În anii precedenți numărul de locuri la medicină dentară a fost suplimentate astfel încât toti candidații promovați să poată accesa un loc de rezidențiat.

În acest sens, vă rog, să inițiați demersuri în vederea modificării art. 2 alin. 3 al OG nr. 18 din 29.09.2009. Consider că, prin modificarea acestui articol prin Legea nr. 212 din 21.07.2021, au fost favorizati absolvenții facultațiilor de medicină și defavorizați absolvenții facultățiilor de medicină dentară creându-se în acest mod discriminare între absolvenții acelorași universități de medicină.

Nevoia de specialiști în sănătate este la fel de mare și în acest an, poate chiar mai mare, decât în anii trecuți în ambele domenii, medicină și medicină dentară.

Domeniul medicină este clar mai deficitar în acest an datorită pandemiei, dar acest lucru nu poate argumenta suplimentarea doar pentru acest domeniu având în vedere că la sesiunea din anul 2019 nu a existat factorul pandemie, iar suplimentarea s-a facut pentru ambele specializări.

În acelasi timp aș vrea să vă rog să țineți seama și de faptul că serviciile de medicină dentară sunt deficitare în sistemul de sănătate public.

Consider că modificarea articolului mai sus menționat este nedreptă creând discriminare între cele două domenii.
Legea ar trebui să fie acceiași pentru toți candidații la acest concurs și să le ofere aceleași drepturi având in vedere că dreptul la ocrotirea sănătății este garantat de Constituție.

Cu stimă,
Candidatii la rezidentiat Medicina Dentara 2021’’

Citește și

Colegiul Farmaciștilor Cluj îi cere ministrului Sănătății o decizie de urgență pentru suplimentarea locurilor la Rezidențiat pentru farmaciști, acuzând discriminarea față de domeniul medicină

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

37 comentarii

 1. cum „au luat” examenul daca nu l-au luat ? continuam sa rasplatim orbeste mediocritatea? pot sa dea si la anul daca vor neaparat , pana atunci nimeni nu-i impiedica sa profeseze , nu-i ca la medicina unde iti trebuie o specialitate !

  • In loc să ceară salarii mai mari de la privat, reprezentantii farmacistilor au ales calea mai ușoară..bani de la stat gratis, pt. care nu trebuie să facă nimic.

  • Vederi legea și nu va mai dati atâta cu părerea! Nu susțineți tinerii deloc

  • @Alina. Pai am văzut legea. Și legea a fost respectata. Nu se suplimentează la farmacie. Punct. Iar referitor la tineri, la examen au fost f mulți ‘ tineri’ cu vârsta peste 45-50 ani.

  • „cum „au luat” examenul daca nu l-au luat ?”
   Exact la fel ca cei de la medicina care „l-au luat” si nu s-au incadrat in numarul de locuri scoase initial la concurs.

 2. Daca primul a obtinut media 9, atunci sa capete locuri si cei care au avut 5.4-5.5 ( minim 60% din primul). Iar cei cu 6 -7 sa primeasca bursa speciala, ca s-au chinuit. Banii de bursa sa vina de la primii 100, ca sa se invete minte sa fie mai pregatiti!
  Apoi ne miram de ce mor oamenii cu zile prin spitalele romanesti.

  • Nu ai idee cât trebuie sa înveți și ca sa obții și acel punctaj „mediocru” de 60% din 950. Ia pune tu mana și învață peste 700 pagini pe DINAFARA și da și tu examenul deșteptul
   …ce ești! Toți sunteți deștepți și noi, restul, suntem niște medici prosti care vor niște bani. Ia pune te tu în papucii noștri și după comentează!

 3. Cand eram copil mergeau multi sa de admiterea la facultate pe un numar de locuri.
  Se intorceau in sat si ziceai ca „au luat fara loc”.
  Acum merg mai departe! Daca au intrat fara loc, vor loc.
  Articolul dovedeste, ce a devenit Romania de azi, unde totul este posibil!

 4. Majoritatea pleaca din tara.

  • Din pacate pleaca cei mai buni fiindca aici nu li se ofera conditii…

  • @Alina. Pai dacă erau buni, intrau pe locurile scoase la concurs. A rămas pe lângă, pleava.

  • Învață și tu cât a învățat „pleava” ca să iei 60% din 950 și iti demonstrez ca nu reușești sa faci de promovare. Sunt curioasa de aptitudinile tale intelectuale ca vad ca ești cel putin judecătorul acestor comentarii

 5. fie piata muncii la privat nu le ofera nimic, ceea ce e greu de crezut

  fie prostul ala de dracnia a stricat piata cu salariile alea enorme + programul de 6 ore

 6. Gradul de implicare în pandemie a farmaciștilor si stomatologilor este aproape zero. Așa că nu vă comparați cu medicii care au dus toată povara și pentru care merită toată stima. Ca să nu mai vorbim că majoritatea farmaciștilor vand la raft, la fel ca asistenții. Chiar trebuie de analizat dacă se justifică facultate de 5 ani și nu doar o licența de 3 ani.

  • Stanel inseamna ca tu de anul trecut si pana in prezent pe timpul pandemiei ai stat inchis undeva intr o pivnita obscura si nu ai vazut realitatea,nu ai vazut ca noi farmacistii am fost prezenti la dispozitia pacientilor ca si inainte de pandemie cu recomandari utile din domeniul sanatatii,am empatizat cu suferintele lor i-am ajutat atunci cand multi dintre colegii nostri medici s-au speriat si nu mai raspundeau nici la telefon pacientilor nedumeriti de ce se intampla cu acest virus.Deci asta cu „implicare 0” nu este decat o elucubratie din partea ta care sincer nu stiu ce fel de educatie ai ca sa spui asemenea tampenii despre niste oameni care termina una din cele mai grele facultati pe durata a 5 ani foarte grei si incarcati din plin cu o materie foarte grea.
   La multi ani Romania!!!

  • Domnul prostănel,medicii de familie tipăresc rețete ce le trebuie atătea facultate.
   Medicii de boli infectioase s-au implicat restul nu.
   Parerea mea ca cetațean normal farmaciști sunt singuri care s-au implicat cănd medicii au inchis cabinetele de frică de covid

  • Serios ??? Farmacistii au dat dovada de profesionalism si au #rezistat pe timpul pandemiei , lucrând cu program normal , fără alte beneficii . Si stiti de ce? Că nu au uitat ce au jurat la terminarea celor 5 ani grei de facultate , si au ajutat oamenii , chiar dacă exista riscul să se imbolnăvească si ei sau să ducă acasă virusul crunt. Si au stat fată-n fată cu pacientii bolnavi de covid si au ajutat la fel pe toti . Dacă nu stiti realitatea din farmacii , mai bine nu comentati !!!! Nu sunt împotriva medicilor , toată stima pentru ei…Dar nici nu pot să stau fără să comentez când este vorba de demnitatea farmacistilor, si stiu foarte bine ce se intâmplâ în sistemul de sănătate , fie vorba de farmacii sau spitale , etc …Ultima întrebare : după ce vă prezentati la medic pentru consult, oare nu farmacistul vă ajută mai departe cu eliberarea medicamentelor prescrise ???

  • Nu stiu ce ocupatie ai, dar iti doresc sa ai si tu parte de pacienti infectati cu SARS-COV2 in fiecare zi care intra fara masca in locul unde iti desfasori tu activitatea sa isi ia tratementul prescris 🙂

 7. În pandemie contribuția farmacistilor și stomatologilor este aproape zero. Așa că nu vă comparați cu medicii care duc tot greul și care marită toată stima. Majoritatea farmaciștilor vand la raft, ca și asistenții medicali. Poate trebuie analizat dacă chiar este necesar 5 ani de facultate și poate este suficient o licență de 3 ani.

  • Zero ? Daca este zero eu zic sa inchidem toate farmaciile si stomatologiile nu ? Ce le mai tinem pe piata daca tot nu contribuie asa demult ca medicii? Mai bine dam o spaga la medic ca deh asa merge in Romania si poate iti scoate si maseaua sau iti pune o plomba. Sau mai bine facem farmacii fara personal ca la impinge tava si sa faceti combinatii bune poate mai scapam din astia care se doctoricesc pe Google .

  • Iti doresc tie care.spui ca stomatologia si farmacia este 0 ,sa te doara o.masea sa te urci pe.pereti de durere si sa iti vina sa te dai cu capul de pereti de durere si cand te duci la stomatolog sa nu gasesti stomatolog ,iar apoi sa te duci disperat si plangand de durere la farmacie sa iei ceva sa nu te mai doara si sa gasesti si farmacia inchisa! Sa stai asa cu durerea aia ingrozitoare si sa te duci dupa.la.un medic de familie sa ii.spui ca te doare maseaua si iti.plesneste capul de durere,sa vedem stie ce sa iti faca? Ca doar stomatologia si farmacia este 0…

 8. Ar trebui reduse locurile de rezi la farma si stomatologie!

  • Ofticatule marius,ce te deranjeaza pe tine daca sunt farmaciști si medici buni?
   Dute si pune măna pe carte se vede la ce nivel ești

 9. De ce nu militeaza farmacistii pt. salarii mai mari de la privat, in loc de pomana de la stat? ”peste 2.000 de candidați care au luat examenul au fost lăsați fără locuri”. Rezidentiatul pe farma si pe stomatologie ar trebui oprit definitiv. Nicaieri nu mai este rezidentiat pe stomatologie si la farmacie! Oamenii concureaza pe locuri in care ar trebui sa primeasca bani (inca un salariu) pt. care sa nu faca nimic..numai sa treaca de un examen.

 10. Pentru acest punctaj competitiv și aceasta dorința de performanța la medicina dentara ar fi trebuit sa fie promovat “concursul”cu 80%? De exemplu, la medicina generala promovarea cu 60% este considerată competitiva și la medicina dentara nu? Au fost locuri suplimentare pt ATI și medicina de urgentă. O sa fie ocupate de medici care au promovat “concursul” cu 60%.
  „Va doresc mult succes când veți fi operat de un chirurg care a intrat la rezidentiat cu 560 de puncte sau veți ajunge la urgențe.”
  Asta dacă voi aveți impresia ca e importanta nota cu care se întra la rezidentiat. Cine are nota foarte mare vânează o specialitate anume și punct. Trebuie regândit tot sistemul de rezidentiat pentru ca nu e normal sa îți alegi pe loc specialitatea în funcție de nota și de ce rămâne doar ca să zici ca ești rezident dar ție nu iti place aceea specialitate

 11. 99% sunteti pe langa si nu ati inteles contextul. Si la medicina ultima medie e de 5.65 si noi ca farmacisti si avem drepturu la aceleasi metode de putea cumula dezvoltare profesionala, nu este vorba de bani, dar daca pt multi primeaza banii asta vad prima data.

  • Dacă ai cunoștințe de specialitate asa cum le ai pe cele de gramatica, e clar. Pune, mai băiatule, mana pe carte și învață. Apoi, vei întra pe locurile scoase la concurs.

 12. Domnilor Marius, Cristian și Stanel, cred ca nu știți ce înseamnă să te chinui 6 ani la o facultate și după sa te trezești ca nu ai un loc de munca și nimeni sa nu te baga în seama după ani de chin și examene peste examene. Mai mult ca sigur dumneavoastră nu știți ce înseamnă asta asa ca stați în banca voastră și dați cu bidineaua în continuare! Nu suntem o tara unita și ne batem joc unii de alții!

 13. Dacă copiii dumneavoastră ar fi în situația noastră, sa promoveze examenul, SA STIE CA PROMOVEAZA EXAMENUL EXACT CA SI IN ULTIMII 2 ANI IN CONDITIILE SUPLIMENTARII SI SA AFLE CU 3 ZILE INAINTE DE EXAMEN CA LEGEA ESTE SCHIMBATA VA SPUN EU CA LA FEL ATI PROTESTA SI VOI! NU INCURAJATI TINERII CARE DOAR CE IES DE PE BANCILE FACULTATILOR CHINUITI DUPA 6 ANI DE BATAIE DE JOC DIN PARTEA PROFESORILOR SI CU ZECI DE EXAMENE LA PURTATOR, IAR DUPA TOATE ASTEA NIMENI NU II BAGA IN SEAMA, BA MAI MULT LE RAD IN FATA TOTI POSIBILII ANGAJATORI. CEI CE CRED CA FAC CEVA SUNT CEI DE BANI GATA CARORA LE DESCHID PARINTII CLINICI/CABINETE SI FAC PRAF DINTII OAMENILOR. ASTA VA DORITI? E VORBA SI DE NISTE BANI CU CARE SA INCEAPA UN DRUM DAR SI DE INVATAREA UNEI MESERII PE CARE IN FACULTATE NU NE INVATA NIMENI.
  VA DORESC SA CADETI DOAR PE MANA UNOR DOCTORI PROSTI, SA VA LASE IN DURERI , BA MAI MULT SA VI LE SI PROVOACE DIN CAUZA MANOPERELOR INCORECTE.

  • Faptul ca ați aflat dvs ca s-a schimbat legea e strict pb. dvs. Ați vrea salariu dublu pt ca ne-cunoastere??? Mai mult, dacă nu ați intrat pe locurile anuntate , inseamnă ca nu ați fost prea bine pregatita. În concluzie, PUNETI MANA PE CARTE!

 14. Bani luati degeaba! Farmacistii în pandemie egal 0?
  Vai de capul nostru! Stanele esti un….. n am cuvinte!
  Suplimentati locurile pt toata lumea cu 60%!!!!!
  Este o discriminare!!!
  Stii macar cat e o taxa la medicina sau farmacie ? Peste 8000 de lei pe an!!!!… mai mult ca sigur sunt banii pe care tu nea stanel… ori ii obții ft usor… ori nu.
  Parintii fac sacrificii pt copiii aceștia!!!
  Taxa chirie mancare haine!!!
  Nu ai copii???

  • Oamenii vorbesc în necunostinta de cauza, iar ei nu își dau seama cât de greu ne este noua stomatologilor, dar și Farmaciștilor care lucrează la patroni !

 15. Sincer în perioada de pandemie farmaciile și benzinăriile au rămas deschise, medicii de familie și nu numai, chiar și „eroii” au cam dat bir cu fugiții că așa este la noi, la fel este și cu armata în caz de razboi. Cred ca norocul multora au fost ca la farmacie mai poți lua ceva așa „din auzite” dar care pote face diferența între viața și moarte.

 16. În opinia mea, cei care nu au susținut vreodată examenul de rezidențiat ar trebui să se abțină de la comentarii.

  • Corect! Sa treacă și ei prin clipele grele din lunile de învățat pline de stres și presiunea din timpul examenului când nu ai timp nici sa gândești când cele 4h ore trec în 5 minute !

  • @corect. Întâmplător, cunosc f multe persoane care au participat la rezidentiatul de anul asta, specializarea farmacie. Nici vorba sa fi învățat luni de zile cei care au lau 500 de puncte sau 600 puncte. Persoane care nu a învățat nimic, dar nimic, una a luat 520 puncte, cealaltă 512 puncte. Persoana care a învățat 1 saptamana a luat 600 puncte. Asa ca, lăsați minciuna cu învățat luni de zile

 17. Am citit toate comentariile!Cred ca inainte sa ne dam cu parerea ar fi mai bine ne informam.De ce trebuie sa cerem calitate doar farmacistilor si dentistilor si nu cerem si medicilor?De ce nu sunt obligati si medicii sa promoveze examenul cu minim 700 de puncte ca sa poata sa prinda un loc in spital? Eu ca farmacist fara specializare pot sa lucrez in spital ca si farmacist clinician?…Nu nu pot..deci si noi ca si medicii avem nevoie de specializare pentru a putea sa lucram i