G4Media.ro

Colegiul Farmaciștilor Cluj îi cere ministrului Sănătății o decizie de urgență pentru…

Sursa foto: Tbel Abuseridze on Unsplash

Colegiul Farmaciștilor Cluj îi cere ministrului Sănătății o decizie de urgență pentru suplimentarea locurilor la Rezidențiat pentru farmaciști, acuzând discriminarea față de domeniul medicină

Colegiul Farmaciștilor Cluj i-a transmis ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, o solicitare pentru a lua o decizie de urgență pentru suplimentarea locurilor la Rezidențiat pentru farmaciști, acuzând discriminarea față de domeniul medicină.

„În primul rând, solicitarea este determinată de cerințele și nevoile actuale ale sistemului sanitar ai căror parteneri implicați direcți sunt și profesioniștii în domeniul farmaciei. Cu atât mai mult la ora actuală, la nivel mondial, se recunoaște farmaciștilor competența și capacitatea reală de degrevare a presiunii existente la nivelul sistemelor de sănătate, fapt evidențiat și în România, întrucât de la debutul pandemiei și până în prezent, farmaciștii au fost și vor fi în continuare prezenți în prima linie de luptă împotriva răspândirii SARS-CoV-2. Implicarea farmaciștilor în îmbunătățirea sănătății publice necesită pregătire permanentă, fapt care trebuie să aibă corespondent și în numărul de farmaciști care vor putea efectiv profesa în urma concursului de intrare în rezidențiat în sesiunea din acest an. Altfel spus, dacă farmaciștii sunt cei cărora li se trasează competențe și atribuții de serviciu suplimentare în funcție de nevoile curente ale sistemului medical, acestora trebuie să li se ofere și șansa de a se extinde ca breaslă profesională, inclusiv prin majorarea numărului de locuri scoase la concursul de acces în rezidențiat”, se arată în solicitare.

Colegiul Farmaciștilor Cluj solicită eliminarea „tratamentului discriminatoriu perpetuat față de domeniul medicinei”, pentru care au fost suplimentate locurile la concursul de rezidențiat.

În opinia semnatarilor, nici lipsa suplimentării locurilor la medicină dentară nu este justificată.

Ministerul Sănătăţii a anunțat vineri, 26 noiembrie, că va suplimenta cu 418 numărul de locuri alocate în urma concursului de Rezidenţiat, pentru domeniul medicină. Candidaţii care au obţinut punctajul de promovare de peste 60% din punctajul minim pe domeniul medicină, pe ţară, vor fi încadraţi ca rezidenţi.

Începând din acest an, conform noilor modificări legislative adoptate în luna iulie, Ministerul Sănătăţii a fost abilitat să suplimenteze numărul de locuri numai în domeniul medicină.

Ordonanţa nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului a fost modificată prin Legea nr. 212/2021 (art.3, alin2): “Cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat este cel puţin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie cu diplomă de licenţă din promoţia anului în curs, cumulat cu numărul de posturi conform art. 18, stabilită prin ordin al ministrului sănătăţii. În cazul în care numărul candidaţilor pentru domeniul medicină care promovează examenul de rezidenţiat este mai mare decât cifra de şcolarizare iniţial anunţată, aceasta se poate suplimenta până la repartiţia candidaţilor….”

Ministerul Sănătății a precizat că, spre deosebire de domeniul medicină, în domeniile farmacie şi medicină dentară, dreptul de practică se obţine odată cu dobândirea licenţei.

În data de 21 noiembrie 2021, Ministerul Sănătăţii a organizat, în condiţiile speciale impuse de contextul epidemiologic actual, concursul de intrare în Rezidenţiat.

Un număr record de 12 564 candidaţi au concurat pe un număr de 6311 locuri şi posturi pe cele 3 domenii de pregătire, astfel: 3942 locuri şi posturi pentru domeniul medicină, câte 1190 locuri pentru medicină dentară şi 1087 locuri pentru farmacie, un număr de 92 locuri pentru ministerele cu reţea sanitară proprie.

Solicitarea Colegiului Farmaciștilor Cluj:

Sursa foto: Tbel Abuseridze on Unsplash

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

14 comentarii

 1. Lol, auzi la ei discriminare 🙂 medicii stomatologi si farmacistii isi pot practica meseria fara rezidentiat, in schimb ceilalti (”aia avantajati”) sunt obligati sa treaca prin rezidentiat fie ca vor fie ca nu vor.

 2. Pe modelul vrem drepturi nu si obligatii: ar fi de acord farmacistii să practice DOAR dacă TREC examenul de rezidențiat așa cum se intampla la medici?

 3. Discriminare 🤣🤣🤣Sa caute mai bine în DEX ce înseamnă asta.
  E rușinos din partea unui Colegiu sa ceara asta. Pana la urma ce cere? Intrarea cu nota 5 a aprox 3000 de candidați. Cel mai ok ar fi ca să nu fie deloc discriminare la domeniile farmacie și medicina dentara sa se intre atunci doar pe baza de dosar, sa nu cumva sa se streseze ei la un concurs național. O sa pun un link curând cu petiția intrare pe baza de dosar la rezidentiat farmacie/med dentara. ✌️✌️

  • Eu cred ca faci parte din cei care au luat sub 5.3 si te oftici

  • In primul rand cred esti din cei care nici macar nu ai luat nota peste 5, in alta ordine de idei , la medicina cu 560 esti admis si esti si rezident poate bagi si acolo o petite, aaa sau poate diagnosticata cu unul din
   5,65, asa fa 3 petiti e cu noroc :)))

  • Da, ați găsit raspunsul:)))) Good job. V-ați putut gândi vreodată ca unii dintre noi ne oftica asa pt ca nu e ok ce se întâmplă? Nici nu am treaba cu farmacia măcar, dar e total aiurea ce se întâmplă la nivel național cu rezidentiatul. Efectele astea se vor vedea în timp. Care e nevoia asta de specialiști? Unde o sa lucrați? Let me know😉

 4. Sunteți penibili🤑🤣🤣

  • De ce?? Pentru ca avem dreptul care s-a incalcat?

  • De stam in farmacii pentru un salariu care multi dintre noi avem doua joburi sau reprofilari, de ce penibili? Suntem penibili ca avem un drept incalcat ? Eu cred ca nu ai luat nici macar 5 sicesti ofticata

  • Chiar nu o sa îmi bat capul cu tine ca e evident ca nu e cu cine:))) dacă ești curios punctajul meu a fost peste 850 de puncte acum câțiva ani când eram 200 de oameni admiși, CUM E SI NORMAL. SI 1087 E ENORM.Dar în fine. Cum am zis, sunteți penibili și nu are sens sa ne mai tragem de șireturi.

  • Felicitari dar tot nu te cred ….

  • plus ca esti pe langa subiect sau invechita din punct de vedere a celor intamplate in ultimul timp . Si daca tot esti farmacista ar trebui sa incurajezi si semenii care nu au avut atat de mult timp sau minte sa invete ca tine …..dar rautatea e altceva. Multumesc pentru incurajre

 5. Targhetul.Cat este targhetul????

 6. Sigur, scolarizare gratis, pe spezele statului, ca dupa licenta sa o taie peste hotare, ca ei au doar drepturi nu si obligatii …