G4Media.ro

Peste 100 de personalităţi cer îngheţarea averilor din Franţa ale liderilor libanezi,…

Peste 100 de personalităţi cer îngheţarea averilor din Franţa ale liderilor libanezi, pentru a ajuta Beirutul să iasă din profunda criză economică și politică

La Paris, peste o sută de personalităţi ce reprezintă societatea civilă libaneză se adresează preşedintelui Emmanuel Macron şi îi cer, într-o scrisoare publică, îngheţarea activelor suspecte ale principalilor responsabili din Liban. Totul, pentru a ajuta astfel Libanul să iasă din profunda criză politică şi economică, transmite RFI.

Libanezii se adâncesc într-o sărăcie cruntă de ani de zile iar cireaşa de pe tort a fost explozia din portul din Beirut, pe 4 august 2020.

În ultimul an, moneda libaneză s-a depreciat cu mai bine de 90%, şomajul şi inflaţia au explodat iar mai bine de jumătate din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei.

Iar în tot acest timp, scriu semnatarii scrisorii publice, liderii politici s-au îmbogăţit iar visteria publică a secat. Ajutorul internaţional obţinut după războiul civil încheiat în 1990 a dispărut. Ajutor estimat la 170 de miliarde de dolari şi acordat între 1993-2012.

RFI a stat de vorbă cu unul dintre semnatarii scrisorii publice. Se numeşte Karim Emile Bitar şi este cercetător în Franţa, director al Institutului de Stiinţe Politice a Universităţii Saint-Joseph din Beirut.

RFI l-a întrebat ce responsabili sunt vizaţi direct prin acest apel lansat în Franţa: „Vizăm ansamblul clasei politice libaneze căci corupţia este generalizată în această ţară. De 30 de ani sunt aceeaşi politicieni care îşi împart posturile şi guvernează împreună”.

Citește interviul complet pe RFI

sursa foto: Facebook/ Mazen Rifai

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. „De 30 de ani sunt aceeaşi politicieni care îşi împart posturile şi guvernează împreună” Parca suna cunoscut.

  2. Vedeam intr-un clip youtube ca „saracia nu e lipsa de caracter,ci doar lipsa de bani”.Ceva standard de stanga,adica fals.
    Nu,lipsa banilor,presupune lipsa de caracter.Oamenii astia,la fel ca aia din Romania,doar ca mai rau,nu au moralitate,nu au coloana vertebrala, si nu vorbesc de politicieni,ca aia sunt doar o reflectie a publicului larg.Libanezii sunt oameni fara de capatai,la fel ca romanii.Stiu exclusiv sa se planga si sa spuna ca „nu e vina lor.”Politicienii sunt de vina,pt toate.Ei saracii,nu pot face nimic.Doar asta zic.
    Indiferent cat de multi bani ai pompa in tari sarace,banii aia se duc pe nimic,la fel cum daca bagi nutrienti intr-un pacient cu diaree ala nu poata sa ii retina,trec prin el,la fel ca si apa de altfel.Se vor omori si vor fura banii aia,nu vor fi digerati,nu vor sluji la ceva bine.Intai e moralitatea,dupa care vin banii.Altfel argumentul este ca trebuie ca intai sa ai mai multa putere decat ai ca sa fii moral,adica nu ca moralitatea este dispunerea in mod corect de puterea pe care O AI,nu pe care NU o ai.De asemenea corect este sa mori pentru dreptate daca este cazul,daca chiar iti pasa de ea,nu sa spui ca „nu poti face nimic”.De fapt poti face,poti trai o viata de sclav,in loc sa mori cu onoare,deci poti face ceva aparent.
    De asemenea o floare creste cateodata daca ii dai mai multa apa,cateodata daca nu dai apa pentru o poti omori cu prea multa apa.Mai se si ia,ca sa se faca bine,nu doar se da adica.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.