G4Media.ro

Pentru a menține comerțul în mișcare, companiile chineze se reorientează spre țările…

An employee produces pyjamas for export at a clothing factory in Lianyungang, in eastern China's Jiangsu province on April 21, 2025.,Image: 990722797, License: Rights-managed, Restrictions: China OUT, Model Release: no, Credit line: STR / AFP / Profimedia

Pentru a menține comerțul în mișcare, companiile chineze se reorientează spre țările vecine pentru a scăpa de tarifele paralizante impuse de președintele Trump.

Aglomerația este vizibilă în Vietnam. Fabricile care produc de toate, de la blugi la coroane de Crăciun, încearcă să ajungă acolo cât mai repede. Cele care s-au mutat deja își intensifică activitatea. Platformele chineze de comerț electronic Alibaba și Shein ajută companiile să găsească alternative de producție în Vietnam, relatează The New York Times.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Graba de a ieși din China a crescut atât de mult în ultimele săptămâni, încât pe rețelele de socializare a apărut o nouă „specie” de intermediari care oferă sfaturi despre cum să redirecționezi bunurile nu doar prin Vietnam, ci și prin țări ca Thailanda și Malaezia.

Costul trimiterii produselor în SUA a crescut brusc în ultimele săptămâni, forțând fabricile să caute noi rute comerciale. Luna trecută, exporturile Chinei către Asia de Sud-Est au crescut brusc, în timp ce livrările către America au scăzut, potrivit datelor guvernamentale chineze publicate vineri.

Deși Trump a impus tarife de 145% asupra Chinei, el a amânat impunerea altora noi asupra Vietnamului și altor țări asiatice până la începutul lunii iulie. Fabricile din întreaga regiune lucrează acum la capacitate maximă.

„Se simte ca și cum toată lumea ar încerca să găsească un partener vietnamez”, a spus Vu Manh Hung, care deține șapte fabrici în nordul Vietnamului și a fost asaltat cu cereri din partea afacerilor chineze.

Acestea sperau că fabricile lui pot prelua comenzi care nu mai pot fi îndeplinite în China din cauza tarifelor prea mari. Nu a încheiat niciun contract, parțial pentru că liniile sale de producție erau deja ocupate, sub presiunea clienților americani care cereau livrarea comenzilor înainte de iulie.

Această stare de panică din lanțul de aprovizionare chinez nu este nouă.

În 2018, în primul mandat al lui Trump, tarifele impuse Chinei i-au determinat pe mulți producători internaționali să caute alternative. Dar acele tarife nu erau suficient de mari ca să declanșeze un exod. Acum, tarifele lui Trump sunt atât de ridicate încât au oprit aproape complet comerțul dintre cele două țări și au împins chiar și companiile chineze să iasă din China.

Pentru multe companii chineze, Vietnamul este atât o soluție pe termen lung, cât și un compromis pe termen scurt. Țările împart o frontieră și Vietnamul are o populație numeroasă de tineri dispuși să lucreze în fabrici.

Totuși, Vietnamul se confruntă cu provocări.

La fel ca multe alte țări pentru care tarifele sunt amânate, Vietnamul încearcă să ajungă la o înțelegere comercială cu oficialii americani, care vor să limiteze utilizarea Vietnamului de către China ca poartă de intrare alternativă a exporturilor în SUA.

În timpul primului război comercial SUA–China, companiile chineze au construit fabrici în Vietnam. Multe dintre acestea acum își intensifică comenzile. Una dintre ele este QIS Sport Goods, care și-a deschis operațiunile în Vietnam în 2019.

„Suntem mai puternici acum și putem oferi prețuri competitive clienților”, a spus Nguyen Jan, vietnamez, angajat al companiei de trei ani. „Totul este mai aglomerat.”

QIS Sport Goods produce echipamente pentru sporturi acvatice precum plăci de înot, plăci de surf și plăci de paddle la două fabrici: una în orașul Dongguan din sudul Chinei și una în nordul Vietnamului.

Compania are în jur de 150 de angajați în China și 400 în Vietnam, unde încearcă să angajeze și mai mulți.

O altă companie chineză, Dongguan Box, a finalizat recent o linie de producție în fabrica sa din Vietnam, dedicată exclusiv clienților americani precum Tiffany & Company și Hallmark.

Rita Peng, manager de marketing, a spus că telefoanele de la clienții americani au început să vină în aprilie, când Trump a început să crească tarifele pe bunurile chinezești. Ei au întrebat: Poți muta rapid producția în Vietnam?

A fost bucuroasă să accepte, dar a spus că schimbarea nu are mult sens pentru ea. Ținând în mână o cutie de cadou elaborată, roșie, cu o floare de hârtie și deschidere dublă, a explicat de ce.

„Dacă fac această cutie în China, e foarte ușor de produs,” a spus ea. „Foarte ușor. Dar dacă o fac în Vietnam, costul e mult mai mare.”

O cutie care costă 1 dolar de produs în China costă 1,20 dolari în Vietnam, în mare parte pentru că trebuie să transporte materiile prime. A spus că clienții tot doresc să folosească fabricile din China pentru comenzile destinate Europei.

Dongguan Box avea 1.000 de muncitori în China, dar acum are doar 200. În Vietnam, are 600 de angajați. Totuși, doamna Peng e optimistă și crede că situația e temporară.

„Cred că SUA va rezolva aceste probleme în curând”, a spus ea.

Platformele de comerț electronic își fac partea pentru a ajuta fabricile chineze să găsească alternative.

Platforma de fast fashion Shein oferă stimulente fabricilor chineze pentru a ajuta la acoperirea costurilor mutării în Vietnam, potrivit unui proprietar de fabrică. Iar gigantul Alibaba, care ajută comercianții să găsească parteneri de afaceri, a trimis angajați în Vietnam pentru a sprijini companiile în găsirea unor alternative la China, a declarat un manager de cont vietnamez de la Alibaba.

Shein nu a răspuns solicitării de comentarii.

Pe rețelele sociale chineze, a apărut un val de agenți care oferă sfaturi despre cum să ocolească regulile comerciale. De exemplu, un mesaj recent pe Xiaohongshu (aplicația chineză cunoscută și ca RedNote) detalia cum să ascunzi originea chineză a unui produs trimițându-l mai întâi în Malaezia sau altă țară vecină, unde este reambalat înainte de a fi trimis în SUA.

„Oameni buni, tarifele impuse de SUA asupra Chinei au atins un nivel uimitor”, scria postarea. „Dar nu ne pot opri pe noi, cei isteți.”

Interesul pentru Vietnam era evident recent în orașul Guangzhou, din sudul Chinei. Nie Shiwen, care deține o fabrică de îmbrăcăminte, a spus că unii dintre colegii săi au început deja să se extindă în Vietnam. Deocamdată, el a decis să nu facă acest lucru din cauza logisticii: transportul materialelor poate dura săptămâni.

„Nicăieri nu e atât de rapid ca în China”, a spus domnul Nie.

Dar compania Jia Yue Technology, care produce panglici, ciorapi, coroane și pungi de cadouri pentru Crăciun, a făcut deja pasul spre Vietnam. În ultimii trei ani, a mutat peste jumătate din producție din China, a spus Jack Xu, care acționa ca translator pentru un reprezentant al companiei la un târg din Ho Chi Minh City. Acum se gândește dacă să-și extindă și mai mult prezența în Vietnam, deoarece majoritatea clienților Jia Yue sunt în SUA.

„Știți cum e cu produsele de Crăciun,” a spus domnul Xu, arătând spre un perete plin cu coroane verzi din plastic. „Americanii chiar au nevoie de ele!”

Domnul Xu a spus că este încrezător că Jia Yue Technology va rezista războiului comercial, deoarece are operațiuni în ambele țări. Totuși, speră că SUA și China vor ajunge la un acord.

„Pentru majoritatea chinezilor, tot ne dorim să vindem produse americanilor,” a spus el.


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.