G4Media.ro

Pearl Jam, Guns N’ Roses și Green Day, printre cei care au…

Pearl Jam, Guns N’ Roses și Green Day, printre cei care au primit bani din partea guvernului SUA în urma pandemiei / Lista beneficiarilor de fonduri a provocat controverse

Unele dintre cele mai mari nume din industria muzicală americană, între care Eagles, Green Day, Wiz Khalifa, Nickelback, Guns N’ Roses, Imagine Dragons, Weezer, Chainsmokers și Chris Stapleton, se numără printre cei care au primit împrumuturi financiare din partea guvernului de la Washington din cauza amânarii unor turnee ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Informația că artisti si trupe  faimoase au fost beneficiarele Paycheck Protection Program (PPP), un plan de ajutor al guvernului federal prin care se oferă un împrumut gândit ca un stimulent direct acordat firmelor mici pentru a-și menține lucrătorii pe statele de plata, a provocat controverse, mai ales că cei mai mulți dintre acestia sunt milionari. Lista beneficiarilor de ajutoare guvernamentale nu se limitează însă la trupe muzicale celebre, ea incluzând lobbyști, firme de avocatură, vedete de televiziune și apropiați ai politicienilor democrați și republicani deopotrivă.

Potrivit datelor oferite de către Small Business Administration și Treasury Department, citate într-un material publicat de către revista Rolling Stone, unele dintre cele mai importante trupe și artiști din industria muzicală au primit finanțări federale pentru a-și susține echipele pentru toate turneele curente și viitoare amânate din cauza pandemiei. Printre cei care au beneficiat de aceste fonduri au fost Green Day, Tool, Nickelback, Imagine Dragons, Weezer, Pearl Jam, Guns N’ Roses și Chainsmokers.

Sprijinul financiar acordat trupelor și artiștilor individuali este parte a așa-numitului CARES Act (The Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security), un program de asistență în valoare de două trilioane de dolari, care a fost adoptat în martie pentru a ajuta companiile mici afectate de coronavirus. PPP reprezintă o componentă esențială din CARES, fiind descris pe pagina electronică a Departamentului Trezoreriei ca „oferind întreprinderilor mici resursele de care au nevoie pentru a-și menține statele de plată, pentru a angaja lucrători care ar fi putut fi altfel concediați și pentru a acoperi cheltuielile generale aplicabile”.

Conform datelor, 660.000 de companii mici au primit împrumuturi prin PPP, cele mai multe fiind restaurante, baruri, companii de construcții și de instalații sanitare, cabinete medicale, dentiști.

Rolling Stone afirmă că Eagles, Pearl Jam și Disturbed au luat unele dintre cele mai mari împrumuturi dintre cele acordate muzicienilor, aceste trupe primind între 350.000 și un milion de dolari. Mulți dintre ceilalți artiști au primit între 150.000 și 350.000 de dolari.

Ziariștii au identificat peste 50 de muzicieni și grupuri din toate genurile cărora li s-a acordat un împrumut mai mare de 150.000 de dolari. Între beneficiari s-au mai numarat Tool, Nickelback, Imagine Dragons, Incubus, Slipknot, My Chemical Românce, Wilco, Weezer, Cheap Trick, Tim McGraw, Chainsmokers și Papa Roach, care au primit împrumuturi similare de la zeci de mii la sute de mii de dolari.

Cântăreții de rap Wiz Khalifa, French Montană și Lil Jon, precum și artiști din domeniul muzicii country precum Rascal Flatts, Chris Stapleton, Luke Combs, Kip Moore și Jason Isbell au apelat și ei la PPP, fiind aprobați cu diferite sume de bani.

Rolling Stone a citat o declarație a trupei My Chemical Romance, care a afirmat, referindu-se la banii federali de care a beneficiat: „La fel ca majoritatea turneelor care trebuiau să aibă loc în acest an, turneul mondial al formației My Chemical Românce a fost anulat. My Chemical Romance a primit bani PPP pentru a se asigura că echipa sa este finanțată în aceste momente de incertitudine până când vom putea pleca din nou la drum. Suntem atât de recunoscători acestor oameni calificați și dedicați – unii dintre ei sunt părinți, alții se îngrijesc de familiile lor, alții care pur și simplu au chirii de plătit -, iar acești bani îi ajută să aibă grijă de ei și de familiile lor”.

Datele consultate de Rolling Stone arată că împrumuturile au fost cerute de artisti în mod specific în numele companiilor lor care organizează turnee. De exemplu, împrumutul acordat celor de la Eagles a fost menit să contribuie la păstrarea a 50 de locuri de muncă.

Semne de întrebare

Acordarea de împrumuturi unor trupe de muzică care sunt milionare a ridicat însă semne de întrebare. Iar situația este complicată și de faptul că și alte companii legate de industria muzicală au primit împrumuturi substantiale. De exemplu, firma de îmbrăcăminte a raperului Kanye West, Yeezy, a fost împrumutată cu fonduri între 2 milioane și 5 milioane de dolari, la fel ca si producătorul de chitari de înaltă calitate PRS.

Linia de îmbrăcăminte a lui West, cunoscută mai ales pentru pantofii Yeezy, a încheiat recent un contract substantial cu Gap pentru a produce o linie de încaltaminte mai accesibilă care va fi vânduta în magazinele Gap. La începutul acestui an, Forbes a raportat că West este în mod oficial miliardar.

Zilele trecute, G4Media.ro a vorbit despre ambițiile politice ale lui Kayne West, care a anunțat din nou că vrea să candideze la președenția Statelor Unite.

Scandalul legat de beneficiarii fondurilor de ajutor a început imediat dupa acordarea primilor bani. Cu câteva saptamâni în urmă, unele corporații mari au fost nevoite sa returneze împrumuturile primite după critici intense venite din parte opiniei publice. De exemplu, lanțul de restaurante de tip fast food Shake Shack a returnat un împrumut în valoare de 10 milione de dolari. La rândul ei, Los Angeles Lakers, una dintre cele mai valoroase francize sportive din lume, a primit și un împrumut de 4.6 milioane de dolari, dar l-a returnat după ce a fost criticată că „a furat” fondurile destinate unor companii mici.

Fondurile acordate prin programul PPP au generat de altfel o mulțime de controverse, mai ales că oficialii federali americani nu au vrut inițial să dezvaluie beneficiarii creditelor. În final însă, aceștia au publicat datele privind beneficiarii de împrumuturi în urma presiunilor tot mai crescute din partea organizațiilor media, care dăduseră în judecată Small Business Administration pentru informații legate de destinatarii creditelor.

Pâna la 30 iunie, programul PPP a distribuit 521 de miliarde de dolari. La începutul acestei saptamâni, guvernul a identificat aproximativ 660.000 de companii mici și nonprofit, care au primit bani federali, numind doar companiile care au obținut peste 150.000 de dolari. Aceste firme au reprezentat mai puțin de 15% din cele aproape 5 milioane de companii mici și organizații care au primit împrumuturi.

Programul a oferit împrumuturi de până la 10 milioane de dolari pentru întreprinderile mici pentru a le ajuta să îsi revină în urma închiderii sectoarelor economice ordonate de guvern și a pierderilor de venituri cauzate de virus. Suma medie a împrumutului pentru întregul program a fost de 107.000 de dolari.

Împrumuturile pot fi iertate dacă firmele folosesc banii în special pentru a continua să plătească angajatii. Programul urma să expire pe 30 iunie, dar a fost prelungit săptămâna trecută pâna la 8 august, cu 132 miliarde de dolari încă disponibile.

Conform datelor furnizate, de fonduri au beneficiat nu doar firme mici, afectate grav de criză, ci și companii bogate, bine conectate și unele firme deținute de celebrități. Iată câțiva dintre beneficiarii controversati, așa cum au fost identificați ei de către New York Times, CBSNews, FoxNews și Washington Post:

* o echipă de baseball din Minor League deținută de familia guvernatorului din Ohio

* Muy Brands Inc, o companie deținută de James Bodenstedt, un donator important al președintelui Donald Trump, și care are mai mute restaurante Wendy, Taco Bell și Pizza Hut. Compania a primit împrumuturi totale între 15 milioane și 30 milioane de dolari

* clinicile Planned Parenthood din mai mult de două duzini de state americane

* mai mute organizatii Girl Scout

* organizatia nonprofit a grupului anti-impozit Americans for Tax Reform, condus de Grover Norquist

* Rosenblatt Securities, unul dintre cele mai mari nume de pe New York Stock Exchange

* aproape 600 de companii de administrare a activelor și firme de capital privat de pe Wall Street

* First Baptist Dallas, o mega biserica din Texas, unde pastorul principal și aliatul Casei Albe, Robert Jeffress, l-a găzduit pe vicepreședintele Mike Pence pentru un serviciu religios înainte de Ziua Independenței (biserica a primit între 2 milioane și 5 milioane de dolari)

* mai multe companii media, între care Newsday și American Media, fostul proprietar al Național Enquirer, au obținut împrumuturi de până la 5 milioane de dolari

* companiile deținute de familia guvernatorului din Virginia de Vest, Jim Justice, au primit cel puțin 6.3 milioane de dolari

* TGI Fridays și China Bistro al celor de la P.F. Chang’s au fost printre principalele lanțuri mari de restaurante care au primit bani. TGI Fridays, care are în jur de 500 de restaurante la nivel național, a obținut între 5 milioane și 10 milioane de dolari în împrumuturi din program

* Sushi Nakazawa, un resturant sushi de lux din Trump International Hotel din Washington, a primit un împrumut cuprins între 150.000 și 350.000 de dolari

* peste 100 de firme de avocatură au primit împrumuturi cuprinse între 1 milion și 10 milioane dolari, între cele mai mari fiind Boies Schiller Flexner, firma de avocatură condusă de David Boies, care a primit între 5 milioane și 10 milioane de dolari, precum și Kasowitz Benson Torres, fondată și condusă de unul dintre avocatii personali ai lui Trump, Marc E. Kasowitz, care a primit un împrumut între 5 milioane și 10 milioane de dolari

* dealeri auto care au legaturi cu congresmanul republican Mike Kelly (Pennsylvania), au primit trei împrumuturi, fiecare între 150.000 și 350.000 de dolari. Kelly, care este multimilionar, deține Mike Kelly Automotive Group, Mike Kelly Automotive L.P . și Mike Kelly Hyundai, toate primind împrumuturile guvernamentale

* firme asociate cu alți membri ai Congresului sau cu rudele lor, atât democrați, cât și republicani, au primit ajutoare similare

* EDI Associates, o companie care are legături cu soțul președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a primit între 350.000 și un million de dolari

* unii beneficiari de împrumut sunt conectați la ginerele președintelui și la consilierul sau principal, Jared Kushner

* sculptorul modernist Jeff Koons a primit între 1 și 2 milione de dolari pentru studioul sau. Koons este cunoscut cel mai bine pentru operele sale cu animale mari, metalice, asemănătoare unor baloane. De exemplu, lucrarea sa „Iepurele” a fost vânduta anul trecut la o licitație cu 91 de milioane de dolari

* Liga profesionistă de baschet deținută de Ice Cube

* Stage 29 Productions și Peteski Productions, companile de producție ale celebrului relizator de televiziune Dr. Phil McGraw, au primit 7 milione de dolari.

Surse: Rolling Stone, CBS News, New York Times, FoxNews, Washington Post, CNN

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. “My Chemical Românce”, “French Montană“, nu va e rusine ba sa numiți jurnalisti? Ați insirat doar ceva legături republicane. Dar de firmele lui pelosi și Newsom nu ziceți nimic? Dar de Robert de niro? Ca și ei au “beneficiat”. Bai tapalaga ai decăzut la un nivel de toată jena…

  • Ori au completat ulterior, ori n-ai citit bine. Au zis si de conexiunile democratilor. Ideea principala e ca bogatii au distribuit in continuare averea intre ei si nu spre paturile mai sarace. Segregarea asta intre cei cu putere si cei fara nu are culoare politica, preferinte rasiale sau prejudecati sexuale. E o constanta universala. Si se ling la bot cand vad prostii din societate care dau vina pe stanga, dreapta, rasism, politie, rusi, orice doar sa nu fie ei in vizor.

  • :))), da , sunā misto

  • Partizanatul se combate cu partizanat !?
   Problema dezbatuta nu este incorectitudinea administratiei americane care sprijina firme si persoane fizice milionare ?

 2. banii se duc la prietenii partidului, ca si la noi

  • Mai degraba la prietenii Reservei Federale.
   Bancile centrale sunt capul rautatilor. Valuta nou creata ajunge la cei bogati, iar clasa se mijloc pierde putere de cumparare. Sper sa prind ziua in care revenim la aur si argint. Gold and silver standard is the way.

 3. Partizanatul se combate cu partizanat !?
  Problema dezbatuta nu este incorectitudinea administratiei americane care sprijina firme si persoane fizice milionare ?

 4. Este vorba de imprumut! Nu de pomană! La noi se dau pomeni, nu imprumuturi. Este normal ca sumele mari sa le ia cineva cu mulți angajați, nu un one man show. Dar astea sunt știrile in prezent: informații trunchiate, prezentate partinitor astfel încât sa arunce o lumină buna sau proastă in funcție de interesele ziarului. Cum merge IMM Invest la noi?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.