G4Media.ro

Patru migranţi au fost găsiţi decedați la frontiera dintre Polonia şi Belarus

Patru migranţi au fost găsiţi decedați la frontiera dintre Polonia şi Belarus

Corpurile a patru persoane, aparent migranţi, au fost descoperite la frontiera dintre Polonia şi Belarus, au anunţat autorităţile din cele două ţări, pe fondul unor tensiuni tot mai mari în problema migraţiei, relatează AFP, citată de News.ro.

Câteva mii de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, au trecut, în ultimele luni frontiera dinspre Belarus către Uniunea Europeană (UE), prin Lituania, Letonia şi Polonia.

UE suspectează regimul lui Aleksandr Lukaşenko de faptul că încurajează aceste treceri ale frontierei, ca represalii faţă de sancţiuni impuse Minskului.

„Azi (duminică – n.r.), corpurile a trei persoane au fost descoperite în regiunea de frontieră cu Belarusul”, au anunţat grănicerii polonezi, într-un mesaj postat pe Twitter. Corpurile au fost găsite în trei locuri diferite.

„Probabil (este vorba – n.r.) despre migranţi ilegali”, a declarat agenţiei poloneze de presă PAP o purtătoare de cuvânt a grănicerilor, Anna Michalska.

Grănicerii belaruşi au anunţat, la rândul lor, că au descoperit corpul fără viaţă al unei migrante irakiene, la frontiera dintre cele două ţări.

„Corpul unei femei aparent non-slave a fost descoperit la un metru de frontieră”, a anunţat ulterior un reprezentant al grănicerilor belaruşi, Evgheni Omes, citat de agenţia belarusă oficială de presă Belta.

Potrivit purtătorului de cuvânt, „semne evidente” sugerează că corpul femeii a fost „târât” dinspre partea poloneză a frontierei.

Potrivit Belta, soţul femeii a declarat că grăniceri polonezi i-au condus la frontieră de partea belarusă, împotriva voinţei lor, desculţi şi i-au ameninţat.

Potrivit agenţiei belaruse de presă, această femeie a fost găsită moartă alături de trei copii, un bărbat şi o femeie în vârstă – toţi irakieni.

O anchetă a fost deschisă de partea belarusă, iar reprezentanţi ai Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) au fost invitaţi la faţa locului, potrivit aceleiaşi surse.

Grănicerii polonezi au anunţat duminică faptul că au salvat, într-o operaţiune de mai multe ore, opt migranţi împotmoliţi într-o mlaştină, în apropiere de râul Suprasl, la frontiera cu Belarusul.

„Opt migranţi, cinci bărbaţi şi trei femei, au fost salvaţi, iar şapte dintre ei au fost spitalizaţi”, au precizat grănicerii într-un mesaj postat pe Twitter.

Pompieri, salvatori şi poliţişti au participat la această operaţiune de salvare.

Ziua de sâmbătă a fost „intensă”, când au avut loc 324 de tentative de trecerea frontierei, au anunţat grănicerii.

Polonia a instituit la începutul lui septembrie starea de urgenţă la frontieră, pe o perioadă de 30 de zile, împotriva acestui val de migranţi.

Țara a trimis 2.000 de militari la frontieră şi a început să construiască un gard de sârmă ghimpată, cu scopul de a opri migraţia.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ordonat, la începutul lui august, o anchetă cu privire la moartea unui irakian la frontiera cu Lituania, care ar fi fost bătut în mod violent, acuză Minskul.

Sursa foto: State Border Committee of the Republic of Belarus / gpk.gov.by

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Inumani, slavii polonezi si bielorusi puteau macar sa ii ajute cu alimente! Polonia e in UE, vai s-amar…

  • Daca este loc in UE pentru Vestul Salbatic, este si pentru Polonia.

  • @gogu
   Gogule, de ce nu ii iei la tine in garsoniera sa-i ajuti cu casa, masa si bani de buzunar?

  • Inca nu stim in ce conditii au murit, dar vinovatii sunt deja nominalizati.
   Multi s-au inecat si in Mediterana, dar raspunzatorii sunt trecuti sub tacere.
   A, aia nu sunt oile negre de serviciu ale Europei.

 2. Pana la urma astia o cauta pe Merckel, de ce atata agitatie?

 3. Verificati înainte de a publica.
  Râul este Swislocz, Suprasl e o localitate la vreo 35 km vest de graniță.

 4. oh no… who cares?