G4Media.ro

Părțile beligerante din Sudan au convenit o încetare a focului pentru 72…

sursa foto: AFP

Părțile beligerante din Sudan au convenit o încetare a focului pentru 72 de ore, anunță șeful diplomației americane/ Civilii ar putea părăsi capitala Khartoum

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că părţile beligerante din Sudan au convenit asupra unei încetări a focului de 72 de ore începând de luni la miezul nopţii (22:00 GMT), relatează BBC, citată de News.ro.

Este cel puţin a treia încetare a focului anunţată de la izbucnirea violenţelor din această lună, dar niciuna nu a fost respectată.

Blinken a declarat că s-a ajuns la un acord între armată şi forţele paramilitare Rapid Support Forces (RSF) după 48 de ore de negocieri.

Cel puţin 400 de persoane au fost ucise de la izbucnirea luptelor la 15 aprilie. Ambele părţi au anunţat în mod independent implicarea lor în încetarea focului.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că violenţele din Sudan riscă să provoace o „conflagraţie catastrofală” care ar putea cuprinde întreaga regiune şi chiar mai departe. De la începutul violenţelor, locuitorilor din capitala Khartoum, marcată de lupte, li s-a spus să rămână în casă, iar rezervele de alimente şi apă au scăzut.

Bombardamentele au lovit infrastructuri cheie, cum ar fi conductele de apă, ceea ce înseamnă că unii oameni au fost nevoiţi să bea din râul Nil. Vor exista speranţe că încetarea focului va permite civililor să părăsească oraşul. Guvernele străine vor spera, de asemenea, că va permite continuarea evacuărilor din ţară.

Ţările s-au grăbit să îşi evacueze diplomaţii şi civilii în timp ce luptele făceau ravagii în zonele centrale, dens populate ale capitalei. Anterior, luni, Blinken a declarat că unele convoaie care încercau să evacueze oamenii s-au confruntat cu „jafuri şi jafuri”.

El a adăugat că SUA analizează posibilitatea de a-şi relua prezenţa diplomatică în Sudan, dar a descris condiţiile de acolo ca fiind „foarte dificile”.

Sudanul suferă de o „pană de internet”, cu o conectivitate la 2% din nivelurile obişnuite, a declarat luni grupul de monitorizare NetBlocks. În Khartoum, internetul a fost întrerupt încă de duminică seara. Se estimează că zeci de mii de persoane, inclusiv cetăţeni sudanezi şi din ţările vecine, au fugit din cauza tulburărilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Întretimp, diplomația americană este preocupată de acțiunile grupului Wagner în Ciad, pentru destabilizarea situație politice acolo. Acțiunea mercenarilor face parte dintr-un proiect politic de ansamblu al lui Putin pentru crearea unei ”confederații unite a țărilor africane”, în regiunea Sahel, din care ar face parte Burkina Faso, Eritrea, Guinea, Mali, Niger și Sudan. Ciad este în prezent proamerican. ( Washington Post )