G4Media.ro

Partidul Legii și Dreptății (PiS, dreapta populistă) pe primul loc în alegerile…

Foto: Facebook PiS/Donald Tusk

Partidul Legii și Dreptății (PiS, dreapta populistă) pe primul loc în alegerile locale din Polonia, dar Coaliția Civică (KO, liberal) se clasează pe primul loc în majoritatea regiunilor

PiS a obținut 34,27% din voturi, KO 30,59%, A Treia Cale (creștin democrat/liberal) 14,25%, Konfederacya (K, extrema dreaptă) 7,23%, Lewica (L, stânga) 6,32%, potrivit rezultatelor finale oficiale ale alegerilor pentru consiliile regionale, în urma centralizării pe țară a voturilor.

KO s-a situat pe primul loc în nouă din cele 16 provincii (toate în vestul Poloniei), în timp ce PiS s-a clasat în frunte în celelalte regiuni (toate în est). Participarea la vot a fost de 51,9% față de 54,9% în 2018.

Comparat cu votul de la alegerile parlamentare din octombrie 2023 PiS a pierdut 1,2%, KO a pierdut 1%, A Treia cale a pierdut 0,2%, K staționează, iar L a pierdut 2%. La alegerile locale nu a existat pragul electoral național de 5% de la scrutinul parlamentar.

Practic situația politică de acum șase luni nu s-a schimbat. La guvernare se află coaliția eterogenă formată din KO, A Treia Cale și L. PiS a obținut rezultate mai bune decât preziceau analiștii politici. „Relatări despre moartea mea au fost mult exagerate”, a declarat duminică seara liderul PiS, Jarosław Kaczyński. Premierul Donald Tusk a recunoscut că partidul său KO „a eșuat în est și în mediul rural”.

În ceea ce primește marile orașe, KO a câștigat la Varșovia, unde Rafał Trzaskowski a obținut 57,4% față de Tobiasz Bocheński (PiS) cu 23,1%, Gdansk unde Aleksandra Dulkiewicz a câștigat cu 58%, Katowice unde Marcin Krupa, un independent susținut de KO, a câștigat cu 62,4%; și la Łódź unde Hanna Zdanowska de la KO, a câștigat în Łódź cu 59,3%, potrivit Notes from Poland.

În cel de-al doilea oraș ca mărime din Polonia, Cracovia, va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin, după ce Aleksander Miszalski din KO a câștigat cu doar 37,2% din voturi. El se va confrunta cu candidatul independent Łukasz Gibała (26,8%), într-un al doilea tur de scrutin pe 21 aprilie.

La Poznań, primarul în exercițiu Jacek Jaśkowiak de la KO a ratat o victorie categorică, cu 43,7%, și va avea de înfruntat în turul doi pe Zbigniew Czerwiński de la PiS (20,3%).

La Wrocław, primarul în exercițiu Jacek Sutryk (34,3%), un independent susținut de KO, se va confrunta, cu Izabela Bodnar (29,8%) de la partidul centrist Polonia 2050 (Polska 2050), parte a alianței A Treia Cale.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...