G4Media.ro

Partidul GERB al ex-premierului Borisov îngheață negocierile cu reformiștii lui Kiril Petkov,…

sursa foto: Colaj G4Media

Partidul GERB al ex-premierului Borisov îngheață negocierile cu reformiștii lui Kiril Petkov, după apariția înregistrărilor care au provocat scandal/ Borisov: ”Alegerile sunt o variantă mai onestă”/ Criza politică poate continua la Sofia, după doi ani de instabilitate

Partidul GERB al controversatului fost premier Boiko Borisov a anunțat că îngheață negocierile cu alianța reformistă ”Continuăm schimbarea – Bulgaria Democratică” a lui Kiril Petkov, după ce în spațiul public a izbucnit un scandal major provocat de apariția unor înregistrări, transmite dnevnik.bg. Criza politică poate continua la Sofia, după doi ani de instabilitate.

Candidatul GERB pentru funcția de vicepremier și ulterior – pentru cea de prim-ministru prin rotație într-un guvern cu „Continuăm schimbarea – Bulgaria Democratică”, Maria Gabriel, a anunțat că GERB îngheață negocierile pentru formarea unui guvern. Aceasta este o decizie a conducerii GERB după publicarea înregistrărilor de la o reuniune a „Continuăm schimbarea”.

GERB anunță că ”este indignat de stilul de conducere al Continuăm schimbarea, așa cum reiese el din înregistrările care au fost scurse”, care, potrivit GERB, este ”în contradicție cu valorile europene”.

Borisov a acuzat, de asemenea, că alianța reformistă ”a discreditat Bulgaria în fața partenerilor străini cu discuții pentru sprijin din partea ambasadelor străine”. El a mai spus că în perioada îndelungată când s-a aflat la conducere ”nu a existat niciodată o coordonare a posturilor cu reprezentanții străini și nici nu există o astfel de practică”.

El a mai spus că liderii politici mondiali ”nu vor dori să vorbească la telefon sau să facă schimb de e-mailuri cu Bulgaria în viitor, deoarece este foarte nepoliticos să comentezi cine a vorbit cu cine și ce acorduri au fost încheiate”.

Liderul GERB s-a declarat surprins de faptul că înregistrările au fost divulgate la cinci zile de când au fost captate și susține că vor mai fi și altele.

  • ”Nu le-am fi acordat atenție dacă nu ar fi arătat modul în care intenționează să conducă țara”, a spus el, adăugând că atmosfera de la negocieri a fost calmă și constructivă.

Răspunzând la o întrebare despre posibilitățile de formare a unui guvern cu un al treilea mandat, Borisov a spus că ”alegerile sunt o opțiune mult mai onestă”.

Context

Un scandal major a izbucnit în Bulgaria după ce un politician a publicat presupuse înregistrări de la ședința alianței reformiste pro-europene „Continuăm schimbarea – Bulgaria Democratică”, condus de fostul premier Kiril Petkov, transmite publicația Dnevnik.

În înregistrările publicate de fostul ministru Radostin Vasilev se aud liderii alianței vorbind despre schimbarea șefilor de servicii secrete și despre diferite presupuse înțelegeri cu Comisia Europeană și ambasadele de la Sofia.

Scandalul a apărut exact când criza politică veche de doi ani din Bulgaria se apropia de final grație unui acord între alianța reformistă „Continuăm schimbarea – Bulgaria Democratică” și partidul GERB al controversatului ex-premier Boiko Borisov.

Kiril Petkov a respins acuzațiile de trădare aduse de politicianul care a făcut publice înregistrările și a blamat serviciile secrete.

„Aceste acțiuni sunt opera serviciilor și a statului profund, cu scopul destabilizării și al eșecului negocierilor pentru un guvern. Serviciile și procuratura știu că a venit timpul să se separe. Fie vom reuși să le înlocuim, fie ne vor rupe, iar Bulgaria va rămâne o țară ocupată”, a declarat Kiril Petkov.

Parlamentarul Radostin Vasilev a făcut publică o înregistrare despre care susține că provine de la o ședință online a conducerii partidului lui Petkov, desfășurată pe 21 mai, la care au participat aproximativ 50 de persoane. În ea se aud voci, dintre care unele seamănă cu cele ale copreședinților „Continuăm schimbarea” Kiril Petkov și Asen Vasilev, care vorbesc despre schimbarea șefilor de servicii secrete, despre aranjamente cu partidul GERB în ceea ce privește cererile de eliminare a imunităților parlamentare și cu Bruxelles-ul pentru a ocoli regulile de intrare în zona euro.

Kiril Petkov a caracterizat înregistrările drept „o selecție și asamblare atentă a frazelor individuale, a cuvintelor, a expresiilor scoase din context, asamblate intenționat pentru a crea insinuări și manipulări, o compilație de cuvinte individuale”.

În varianta scurtă a înregistrării, anunțată la conferința de presă, se poate auzi o voce asemănătoare cu cea a lui Kiril Petkov, care explică faptul că există un acord cu Uniunea Europeană pentru formarea guvernului între „Continuăm schimbarea – Bulgaria democratică” și GERB, și că s-a primit o asigurare din partea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că Bulgaria va intra în zona euro prin ocolirea cerinței de deficit de 3%.

O altă voce asigură că șefii serviciilor speciale din țară vor fi înlocuiți cu persoane numite de coaliție și că numele au fost convenite „cu ambasadele”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...