G4Media.ro

Partidul Comunist din China a adoptat o rezoluție care întărește influența președintelui…

Sursa foto: www.gov.cn

Partidul Comunist din China a adoptat o rezoluție care întărește influența președintelui / „Gândirea” lui Xi Jinping, declarată de PCC „chintesenţa culturii şi sufletului chinez”

Partidul Comunist chinez, care marchează anul acesta un secol de existenţă, a adoptat joi o rezoluţie referitoare la propria istorie care întăreşte şi mai mult influenţa preşedintelui Xi Jinping, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Partidul şi poporul au luptat timp de un secol, scriind epopeea cea mai magnifică din istoria de milenii a poporului chinez”, se arată în rezoluţia adoptată cu uşile închise de cei aproape 400 de membri ai Comitetului central al PCC.

„Socialismul chinez a intrat într-o nouă eră” de la venirea la putere a lui Xi Jinping, la sfârşitul lui 2021, conform unui extras din rezoluţie difuzat de agenţia Xinhua.

„Gândirea (lui Xi Jinping) este chintesenţa culturii şi sufletului chinez”, iar prezenţa sa „în inima” partidului „este de importanţă decisivă pentru promovarea procesului istoric al marii înnoiri a naţiunii chineze”, se mai afirmă în rezoluţie.

În cei 100 de ani ai săi, PCC nu a mai adoptat până acum decât două rezoluţii consacrate istoriei sale şi de fiecare dată înainte de a începe un nou capitol politic, notează AFP. Prima a fost 1945 şi a întărit autoritatea lui Mao Zedong, cu patru ani înaintea instalării la putere a comuniştilor, iar a doua, în 1981, i-a dat ocazia lui Deng Xiaoping să întoarcă pagina maoismului, recunoscând „erorile” Marelui cârmaci, într-un moment de lansare a unor reforme economice.

În ce-l priveşte, Xi Jinping este frecvent calificat drept cel mai puternic lider chinez după Mao. Devenit secretar general al PCC în 2012, iar în 2013 preşedintele Republicii Populare, Xi a determinat modificarea constituţiei chineze, în 2018, astfel ca să poată rămâne în fruntea ţării mai mult de două mandate, iar „gândirea” sa a fost înscrisă în legea fundamentală, la fel ca a lui Mao.

Ascensiunea sa a fost însoţită de o reprimare a tuturor formelor de contestare, fie că a fost vorba de Hong Kong sau Xinjiang, iar mai nou Xi poartă şi aureola „victoriei” asupra pandemiei, deşi mai apar focare sporadice de coronavirus şi în această ţară unde a fost detectată prima dată epidemia, acum aproximativ doi ani.

Xi Jinping va fi fără îndoială reales în toamna anului viitor pentru un al treilea mandat, ceea ce nu s-a mai întâmplat din epoca maoistă, cu toate că va atinge vârsta limită de 68 de ani impusă tradiţional liderilor chinezi, mai notează AFP.

Sursa foto: www.gov.cn

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

11 comentarii

 1. Mester carmaciul.

 2. Radeti dar daca aveam un presedinte ca asta 30 de ani acum eram departe.

  • @pache
   Departe unde? Departe pe camp?
   Ai notiuni minime despre ce se intampla in China?
   1. Dictatura si ingradirea libertatiilor la maxim. Hai sa iti spun din experienta: biletul de tren se cumpara numai cu buletin, te urci pe peron numai cu buletin, iesi din gara la destinatie numai cu buletin. Toata lumea: chinez sau turist. Iar in Romania se urla daca trebuie sa porti o masca. Va iau chinezii ochii cu propaganda. In afara de orasele mari si cladirile impozante pe strada e mai rau ca Romania anilor ’80. Saracie lucie. Chiar cu 1000 de miliardari la o populatie de 1.5mld nu se face bogatie.
   2. Economia Chinei? Un caritas imobiliar de dimensiuni gigantice. Cele mai scumpe proprietati din lume raportate la puterea de cumparare sunt in China. Pamantul e al Chinei si il concesioneaza pe mai multe decenii. 1/3 din bugetul anual al Chinei sunt bani din concesiuni ale terenului
   3. Corputie? Se uita oligarhii rusi cu jind la ei. Primarul din sudul chinei de avea mai multe tone de aur in casa decat romania rezerva. Miliardari care cresc pe banda rulanta.

 3. Visul umed a lui ciolos se desfasoara in china si spiralangiul mai face 2 riduri din cauza nervilor.
  Chinezoii sunt plusereii la nivel national, daca ajunge plusere la guwernare cu majoritate asa o sa arate si rumanistanul.

  • Ca de obicei, mare tupeu pe bolșevicii PCR-PSD-PNL 😂😂😂😂😂
   Ia zi drept bolșevicule, mai ai Carnetul Rosu ? 😂😂😂😂😂😂

  • Cam de cand ai spune ca au inceput sa te bântuie obsesia asta? Te mai lasa cateodata sau e ceva constant, visezi si ziua spirale si bivolari sau doar noaptea?
   De ex daca subiectul articolului ar fi iepurasii de Paste cam in câte fraze ai reusi sa ajungi la pluserei, spirale, Ciolos?

  • @serket
   Ești mai mare vizionar decât Ma Tiodau căruia nici prin cap nu i-a trecut ca Sa Tionping va ajunge mai tare decât el in ale comunismului in China.
   E cazul sa te trezești din somnul tău apocaliptic.

 4. Bravo China!

 5. Ponta a fost cel mai aproape dintre liderii post-Nea Nicu.
  Congresul facut de ziua lui la Romexpo a fost absolut genial – la limita suprarealismului.
  Dar era prea tanar … ce pacat ! Si l-au lucrat si nenorocitii astia de capitalisti americani.