G4Media.ro

Parlamentul Poloniei a adoptat o lege controversată privind mass-media, criticată de SUA…

Sursa foto: Facebook/ TVN24

Parlamentul Poloniei a adoptat o lege controversată privind mass-media, criticată de SUA drept o inițiativă de reducere la tăcere a canalului de știri TVN24, controlat de grupul american Discovery

Deputaţii polonezi au adoptat vineri o lege controversată, considerată de critici o tentativă a guvernului populist de dreapta de a reduce la tăcere canalul de ştiri independent TVN24, deținut de grupul american Discovery, relatează AFP, citată de Agerpres.

Guvernul susţine că legea, care a fost adoptată de camera inferioară în pofida obiecţiilor Senatului, va proteja peisajul mediatic polonez împotriva unor actori potenţiali ostili precum Rusia.

Pentru a intra în vigoare, legea, care a fost adoptată cu 228 de voturi pentru şi 219 împotrivă, trebuie să fie acum promulgată de preşedintele polonez Andrzej Duda.

Potrivit opoziţiei, adoptarea legii a avut loc cu încălcarea regulilor parlamentare şi de drept.

Legea va împiedica companiile care nu fac parte din Spaţiul Economic European să deţină o participaţie majoritară în media poloneze.

Această prevedere va obliga în special grupul american Discovery să-şi vândă participaţia majoritară de la TVN, una dintre cele mai mari reţele de televiziune privată din Polonia. TVN24 este canalul său de ştiri şi este considerat unul critic faţă de conservatorii la putere.

Senatul, unde opoziţia este majoritară, a votat împotriva legii. Legea a fost iniţial aprobată de camera inferioară în luna august.

La momentul respectiv, SUA s-au declarat „profund tulburate” de acest text de lege şi au avertizat asupra impactului său potenţial asupra libertăţii presei în Polonia şi a climatului comercial pentru investitorii străini.

Washingtonul i-a cerut preşedintelui Andrzej Duda să se opună proiectului de lege.

Sursa foto: Facebook/ TVN24

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

  1. Pai daca e „controlat de grupul american Discovery” cum adica e independent?

    • Adică nu e subordonat dictaturii naţionaliste poloneze. La tine în Rusia nu există posturi nesubordonate lui Putin.

  2. Nu rusii is baiu aici. Cred ca este o modalitate eleganta de a se feri de indoctrinarea (progresista) a lui itzic de peste ocean si ale sale interese enorme in media.