G4Media.ro

Parlamentul European votează pentru suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19

Sursa foto: Agenția Europeană pentru Medicamente / Twitter

Parlamentul European votează pentru suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19

Parlamentul European a votat o rezoluție prin care solicită ridicarea temporară a drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19, cu scopul de a accelera producerea acestora.

Votul a strâns: 355 de voturi pentru, 263 împotrivă și 71 de abțineri, potrivit unui comunicat de presă al PE.

Parlamentul European propune astfel inițierea negocierilor pentru o derogare temporară a Acordului Organizației Mondiale a Comerțului (OMS) privind brevetele.

În opinia europarlamentarilor care au votat rezoluția, renunțarea la brevete de către firmele producătoare va spori accesul global la vaccinuri COVID-19 la prețuri accesibile.

Citește aici textul inițiatorilor Rezoluției

Licențierea voluntară, adică situația în care dezvoltatorul vaccinului decide cui și în ce condiții acordă brevetul pentru a permite producția, și transferul de tehnologie către țările cu industrii producătoare de vaccin sunt considerate modalități importante pentru a accelera producția la nivel global pe termen lung.

Europarlamentarii mai solicită ca Uniunea Europeană „să elimine rapid barierele la export și să înlocuiască propriul mecanism de autorizare a exportului cu cerințe de transparență la export”, precizează sursa citată.

SUA și Marea Britanie, la rândul lor, ar trebui „să elimine imediat interdicția de a exporta vaccinuri și materii prime”.

De asemenea, UE ar trebui să sprijine producția de vaccinuri în Africa, mai cere Parlamentul.

Context

Parlamentul European a dezbătut, pe 19 mai, posibilitatea suspendării drepturilor de proprietate intelectuală deținute de companiile farmaceutice care au produs vaccinuri, o temă care a împărțit europarlamentarii în două tabere. Susținătorii suspendării brevetelor, în special din grupul Socialiștilor și Democraților- S&D, au invocat o situație extraordinară determinată de pandemie, în timp ce reprezentanții PPE și ai Renew Europe au insistat pentru creșterea liniilor de producție, îmbunătățirea sistemului COVAX și au avertizat în legătură cu pericolul de a pune la dispoziția Rusiei sau Chinei rețetele de vaccinuri.

Dezbaterea a avut loc după ce administrația SUA a anunțat, la începutul lunii mai, că va sprijini o suspendare a drepturilor de proprietate intelectuală cu privire la vaccinuri și la produsele medicale folosite împotriva Covid-19.

Totul a pornit de la o solicitare în acest sens a Africii de Sud și Indiei, în octombrie 2020, iar problema este discutată în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Citește și:

Directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului: Obținerea unei derogări în cazul brevetelor pentru vaccinuri nu este suficientă

Sursa foto: Agenția Europeană pentru Medicamente / Twitter

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Tevile prin care este manipulat vaccinul („microfluidics”) sunt secrete (‘proprietary”), deci liberalizarea patentelor nu va produce niciun efect. (Sursa: https://blogs.sciencemag.org/pipeline/archives/2021/02/02/myths-of-vaccine-manufacturing )

  Iar respectivele microfluidice sunt secrete pentru ca orice incercare de a replica miracolul primului medicament ARNm din istorie vor atesta imposibilitatea „miracolului”. Microfluidicele sunt o intalnire intre smenari cu vorbele la ei si politicieni crescuti in Cultul Stiintei. La fel au fost si bagheta energetica folosita in Irak de armatele americana si britanica pentru depistarea explozibilelor, cautarea vietii in Cosmos sau fuziunea la rece.

  Politicianul de genul asta, neomarxist, nu va recunoaste niciodata ca nu a inteles nimic din ce a zis smenarul. Stiinta este, pentru ateul slab de minte si de inger, tot un „crede si nu cerceta”. E firesc ca Parlamentul UE, organizatia guvernamentala cu membrii cei mai impotenti din Bruxelles, sa respecte Stinta.

 2. Dar cerere este??Luați din Ro..cuțu vrea sa le vândă sau sa le faca „cadou” , oare de ce sunt platiti regeste unii oameni doar pentru ca se fac ca muncesc.

 3. Progresism, socialism, comunism ?
  Abolirea proprietății ?

 4. „…. reprezentanții PPE și ai Renew Europe au insistat pentru creșterea liniilor de producție, îmbunătățirea sistemului COVAX și au avertizat în legătură cu pericolul de a pune la dispoziția Rusiei sau Chinei rețetele de vaccinuri.”

  Etete, unde-i buba progresistilor!
  De parca Rusia si China n-ar avea cate 3 tipuri de vaccin fiecare. 🤣
  Adunatura de cretinoizi. 👎