G4Media.ro

Parlamentul britanic dezbate un proiect de lege antifumat pentru persoanele născute după…

sursa foto: Pexels

Parlamentul britanic dezbate un proiect de lege antifumat pentru persoanele născute după 2009, o primă „generaţie fără tutun”

Parlamentul britanic a început marţi dezbaterile asupra unui proiect de lege antifumat, care scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009, pentru a crea astfel prima generaţie fără tutun, informează AFP, transmite Agerpres.

Textul are drept obiectiv de a face progresiv Regatul Unit un stat fără tutun. Dacă proiectul de lege va fi votat, un tânăr care are astăzi mai puţin de 15 ani nu îşi va mai putea cumpăra niciodată legal o ţigară pe teritoriul acestei ţări.

„Prea mulţi oameni cunosc pe cineva a cărui viaţă a fost curmată tragic sau schimbată în mod ireversibil din cauza tabagismului, care, în pofida progreselor semnificative, rămâne principala cauză de mortalitate evitabilă în Regatul Unit”, a declarat ministrul sănătăţii Victoria Atkins, citată într-un comunicat.

În Regatul Unit, unde vârsta legală pentru achiziţia de ţigări este în prezent de 18 ani, tabagismul este responsabil pentru circa 80.000 de decese pe an, potrivit guvernului. El costă serviciul de sănătate public, NHS, şi economia britanică circa 17 miliarde de lire sterline pe an (19,9 miliarde de euro).

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak anunţase acest proiect în octombrie, în timpul congresului Partidului Conservator.

Însă numeroşi parlamentari din acest partid au anunţat la scurt timp că vor vota împotriva acestui text, calificat drept „anticonservator” de Liz Truss, efemera şefă a guvernului britanic, înainte de Rishi Sunak.

Fostul premier Boris Johnson a criticat de asemenea proiectul, apreciind că este „pur şi simplu o nebunie” pentru partidul lui Winston Churchill să vrea să interzică „trabucurile”. Churchill era mare amator de trabucuri.

Cu toate acestea, Rishi Sunak ar putea conta pe sprijinul Partidului Laburist pentru a face să fie votat acest text, însă opoziţia multora dintre parlamentarii majorităţii sale riscă să-i slăbească şi mai mult autoritatea.

Numeroşi medici au îndemnat parlamentarii să voteze în favoarea acestui proiect.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Au rezolvat tot in afara de asta.