G4Media.ro

Parchetul General și Parchetul Militar își pasează competența pentru anchetarea demnitarilor vizați…

Parchetul General și Parchetul Militar își pasează competența pentru anchetarea demnitarilor vizați în ancheta Colectiv 2. Procurorul general interimar va decide cine trebuie să coordoneze investigația

Procurorul general interimar Bogdan Licu a anunțat că a fost sesizat de procurorii de la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică cu privire la un conflict de competență pentru anchetarea unui segment din dosarul Colectiv 2. Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro că în discuție este ancheta referitoare la factorii de decizie pe partea medicală, printre ei fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„Nu este o pasare de responsabilitate, este un eveniment nou apărut de care noi nu am avut cunoștință și suntem în această situație. Voi analiza personal unde va rămâne a fi instrumentat, la Secția Parchetelor Militare sau la Secția de Urmărire Penală”, a explicat Bogdan Licu.

Într-un comunicat remis în urmă cu o săptămână, Parchetul General a anunțat că a disjuns dosarul Colectiv 2 și a decis trimiterea către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul București a anchetei ce îi privește pe pompierii din cadrul ISU București-Ilfov care au intervenit după tragedia de la clubul bucureștean.

În această parte a anchetei se fac cercetări privind infracțiuni de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

„Referitor la cauza aflată în prezent pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică privind incendiul din clubul «Colectiv» din data de 30 octombrie 2015, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică au dispus disjungerea și declinarea competenței de soluționare a cauzei  către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, în vederea efectuării urmăririi penale în ceea ce privește infracțiunile de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.  Faptele pentru care s-a dispus declinarea competenței de soluționare vizează modul de intervenție al primilor salvatori sosiți la fața locului  – pompieri din cadrul ISU București – Ilfov – în ceea ce privește acordarea primului ajutor victimelor în acțiunea de protecție, precum și aspecte  privind asistența medicală acordată victimelor”, anunța Parchetul General.

Ulterior, tot dosarul a fost trimis procurorilor militari, au spus surse judiciare pentru G4Media.ro.
Alături de șefii din cadrul IGSU și ISU București Ilfov, de această anchetă sunt vizați Nicolae Bănicioiu și Raed Arafat, după ce au fost denunțați de părinții victimelor din Colectiv pentru deciziile luate după incendiul de la localul bucureștean, privind îngrijirea medicală a răniților. Deocamdată investigația este in rem, adică doar pentru fapte.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Se gandesc acum care dintre ei isi da mai convingator cu stangu-n dreptu’ ca sa ii faca scapati pe arahat si banicioiu.

  2. Toate gunoaiele ajung in statul roman.

  3. Hai, procurorilor, la munca.
    La ce salarii aveti, trebuia deja sa fie gata rechizitoriul.