G4Media.ro

Parchetul European anunță că investighează o fraudă de 25 de milioane de…

sursa foto: Pixabay / cosmix

Parchetul European anunță că investighează o fraudă de 25 de milioane de euro în domeniul TVA în opt țări: 17 arestări, inclusiv a presupusului conducător al rețelei

Parchetul European (EPPO) anunță, într-un comunicat, că a arestat 17 persoane în timpul unei operațiuni de amploare desfășurate în opt țări împotriva unei organizații criminale cu sediul în Spania, despre care se crede că a orchestrat o fraudă masivă de 25 de milioane de euro în materie de TVA prin vânzarea de telefoane mobile și alte echipamente electronice. Unul dintre principalii suspecți în această anchetă a fost arestat la Milano (Italia), în cadrul unei alte anchete EPPO.

Potrivit Parchetului, în timpul operațiunii, condusă de biroul EPPO din Madrid (Spania) și denumită sub numele de cod „Marengo Rosso”, au fost efectuate 39 de percheziții și au fost arestate 17 persoane în mai multe țări, în cadrul unei anchete simultane în Cehia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Portugalia, Polonia, Slovacia și Spania.

Miza ar fi o suspiciune de fraudă de tip „carusel” în materie de TVA, o schemă infracțională complexă care profită de normele UE privind tranzacțiile transfrontaliere între statele sale membre, întrucât acestea sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Potrivit anchetei, schema frauduloasă presupunea utilizarea unor societăți fantomă din diferite țări, prin intermediul cărora se tranzacționau în mod aparent telefoane, tablete, calculatoare și alte echipamente electronice, folosind facturi fictive, pentru a se sustrage de la plata TVA. Lanțul de societăți fantomă a permis, de asemenea, să solicite autorităților fiscale naționale rambursări de TVA la care presupușii infractori nu aveau dreptul, toate acestea ducând la profituri ilicite de proporții masive. În cele din urmă, bunurile au fost vândute la prețuri foarte competitive prin intermediul unor piețe online din mai multe țări.

Profiturile infracționale au fost apoi spălate și reinvestite în proprietăți imobiliare de mare valoare în diferite țări, inclusiv în Cehia, Italia și Portugalia, conform probelor colectate.

Unul dintre principalii suspecți în această operațiune este considerat, de asemenea, liderul unei anchete separate în Italia, în cadrul căreia EPPO a executat anterior șase arestări și s-a dispus recent o confiscare de 40 de milioane de euro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...