G4Media.ro

Paradă militară şi aviatică la 80 de ani de la eliberarea oraşului…

sursa foto: Captura video

Paradă militară şi aviatică la 80 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţie fascisto-hortystă

Aniversarea a 80 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţie fascisto-hortystă a fost marcată, duminică, prin ceremonii militare şi religioase, precum şi printr-o paradă aviatică, transmite Agerpres.

Festivităţile au început cu comemorarea generalului Grigore Bălan, precum şi a celorlalţi eroi căzuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în luptele pentru eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe şi a Ardealului de Nord.

Evenimentul s-a desfăşurat la bustul generalului Grigore Bălan, dezvelit anul trecut în incinta noului sediu al inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna, iar la acesta au luat parte, printre alţii, secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Eduard Bachide, Petru Bledea, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi Codrin Munteanu, secretarul general al Ministerului Apărării Naţionale.

„Grigore Bălan a apărut pe lume în satul Blăjenii de Sus, Bistriţa Năsăud, în anul 1896 şi a avut o cariera militară unică. A urmat liceul la Năsăud, iar mai apoi şcoala militară de ofiţeri, arma Infanterie. La începutul Primului Război Mondial a fost trimis pe frontul din Italia, unde s-a specializat în război montan, devenit un ofiţer de elită. În 1944 primeşte funcţia de comandant secund al Diviziei I Munte, cu garnizoana la Sinaia şi este avansat la gradul de general de Brigadă, reluând la scurt timp comanda nemijlocită. La 13 septembrie 1944, generalul Bălan, ofiţer participant la două războaie mondiale, reprezentant de excepţie al armatei, vânător de munte, se stinge din viaţă (…) Să nu uităm niciodată să cinstim memoria eroilor pământului strămoşesc şi, mai ales, să nu uităm că avem cu toţii obligaţia morală să transmitem generaţiilor viitoare imboldul iubirii de ţară”, a declarat Eduard Bachide.

Subsecretarul de stat în Ministerului Afacerilor Interne, Petru Bledea, a subliniat că Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie fascisto-hortystă, iar ziua de 8 septembrie 1944 este „înscrisă cu sânge în istoria neamului românesc” şi rămâne un „simbol al libertăţii redobândite” pentru toţi românii.

„Astăzi, la 80 de ani, de la momentul în care oraşul Sfântu Gheorghe a fost repus pe harta lumii libere, privim cu mândrie către tricolorul românesc. Acest simbol al unităţii şi libertăţii nu ar fi fluturat astăzi în Ardealul de Nord fără sacrificiul multor fraţi, fie că vorbim de ostaşii Armatei Române sau de oameni simpli, ţărani, care au demonstrat curaj în faţa opresiunii (…) Grigore Bălan a fost primul general român căzut la datorie în al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Transilvaniei (…) Alături de generalul Bălan, au luptat cu aceeaşi determinare, locotonentul David Păiuş, caporalul Gheorghe Arambşa, cel care a arborat tricolorul românesc pe tura Primăriei în data de 8 septembrie 1944. Memoria acestor eroi merită să fie cinstită cu aceeaşi recunoştinţă profundă (…) Ziua de 8 septembrie 1944 este înscrisă cu sânge în istoria neamului românesc şi rămâne un simbol al libertăţii redobândite pentru toţi românii „, a declarat Petru Bledea.

Festivităţile s-au încheiat cu depuneri de coroane de flori în memoria celor căzuţi pentru eliberarea oraşului, precum şi cu o paradă militară în centrul municipiului Sfântu Gheorghe şi un spectacol aviatic.

„Această zi nu este doar o filă de istorie, ci o amintire vie a curajului şi a rezistentei românilor şi al tuturor celor care au crezut în valorile libertăţii şi dreptăţii. În acele vremuri, când oraşul nostru era subjugat de o dictatură nemiloasă, locuitorii din Sfântu Gheorghe au suferit mult. Familii destrămate, drepturi călcate în picioare, teama constantă şi durerea au fost realităţile zilnice ale cetăţenilor. Dar nu au încetat niciodată să spere, să lupte şi să creadă că într-o zi lumina libertăţii va străluci din nou pe aceste meleaguri (…) De aceea, datoria noastră astăzi nu este doar să-i comemorăm, ci să ne asigurăm că valorile pentru care ei au luptat nu sunt uitate. Libertatea, demnitatea şi unitatea naţională nu sunt doar cuvinte mari, ci stâlpii pe care se sprijină viitorul nostru (…) Este important pentru comunitatea noastră să conştientizăm faptul că trăim în primul oraş românesc din Ardealul ocupat care a fost eliberat de către Armata Română”, a declarat subprefectul judeţului Covasna, Cosmin Boricean, în alocuţiunea ţinută cu acest prilej.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează