G4Media.ro

Pandora Papers: Kremlinul respinge acuzaţiile vizând presupuşi apropiaţi ai lui Putin, Svetlana…

sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Pandora Papers: Kremlinul respinge acuzaţiile vizând presupuşi apropiaţi ai lui Putin, Svetlana Krivonogih, o fostă amantă, oligarhul Ghenadi Timcenko şi Konstantin Ernst, CEO-ul primului post al televiziunii ruse

Kremlinul a respins pur şi simplu, luni, o vastă anchetă jurnalistică potrivit căreia mai mulţi presupuşi apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin ar deţine bogăţii ascunse prin „inginerii” offshore, relatează AFP, citată de News.ro.

„Nu înţelegem cum pot fi considerate aceste informaţii drept fiabile”, a declarat, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al preşedinției ruse, Dmitri Peskov.

„Avem pur şi simplu de a face cu un ansamblu de acuzaţii întru totul nefondate (…). Atunci când se vor publica lucruri serioase, fondate, despre lucruri şi care trimit la lucruri serioase, atunci vom lua cunoştinţă cu interes”, a continuat el.

Această anchetă – publicată duminică de către Consorţiul internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), intitulată „Pandora Papers”, o trimitere la legenda cutiei Pandorei – a mobilizat aproximativ 600 de jurnalişti.

Potrivit ICIJ, Svetlana Krivonogih – prezentată de către presa rusă ca fiind fosta amantă a lui Vladimir Putin – şi-a cumpărat în 2003 un apartament cu patru milioane de dolari la Monaco, prin conturi offshore.

În noiembrie 2020, site-ul rus de investigaţii Proekt dezvăluia că această femeie a întreţinut o relaţie cu Vladimir Putin, în anii ’90 şi la începutul anilor 2000. Ea ar fi acumulat, în aceşti ani, o avere colosală. Potrivit acestei publicaţii, cuplul ar avea o fată, născută în 2003, botezată Elizaveta.

Kremlinul a dezminţit deja, anterior, acuzaţiile Proekt, pe care Peskov le-a catalogat în noiembrie 2020 drept o „provocare” şi drept un jurnalism de joasă speţă.

În iulie, publicaţia de investigaţie a fost declarată „indezirabilă” de către Ministerul rus al Justiţiei – care i-a interzis activităţile sub ameninţarea unor pedepse penale.

În ultimele luni, mai multe publicaţii ruseşti de investigaţie care au anchetat cu privire la apropiaţi ai lui Vladimir Putin – un subiect extrem de sensibil în Rusia – au fost interzise sau clasificate ”agenţi străini”, un proces care le complică mult funcţionarea.

Acuzații împotriva apropiaților lui Putin

Potrivit anchetei ICIJ, un presupus prieten din copilărie al lui Putin – Piotr Kolbin – are legături cu o profitabilă „inginerie” offshore care îl implică pe oligarhul Ghenadi Timcenko, şi el un apropiat al şefului statului rus.

Critcii lui Putin văd în aceste nume eventuale paravane ale preşedintelui Rusiei.

ICIJ mai dezvăluie că Konstantin Ernst, CEO-ul primului post al televiziunii ruse, a achiziţionat în mod îndoielnic un teren imens la Moscova, printr-o societate offshore.

Acest oficial este considerat unul dintre „creierele” care au forjat imagnea de presă a liderului de la Kremlin, prin scenarii la mari ceremonii televizate sau la defilări militare.

El este totodată cel care a organizat ceremonia de deschdere a Jocurilor Olimpice (JO) în oraşul rus Soci, în februarie 2014.

El a confirmat publicaţiei ruse de investigaţii Vajnie Istori faptul că are o legătură cu societatea offshore Moscow Dvorik şi a subliniat că nu a ascuns niciodată acest lucru.

Ancheta ICIJ are la bază aproape 11,9 milioane de documente care provin de la 14 societăţi de servicii financiare şi scos la lumina zilei peste 29.000 de societăţi offshore.

Numeroşi lideri politici din întreaga lume, dar şi personalităţi sunt vizate în Pandora Papers.

Ancheta a identificat, de asemenea, un al patrulea stat american – South Dakota – care profită de zone defiscalizate opace, pe lână statele americane Delaware, Nevada şi Wyoming.

Dmitri Peskov consideră că această investigaţie are un singur merit – „ceea ce sare în ochi este faptul că Guvernul care este cel mai mare paradis offshore din lume este, bineînţeles, Statele Unite”.

Sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Uau ce surpriza. Iar eu care mă gândeam că Kremlinul își va cere scuze și Putin își dădea demisia…
  Băieți, treaba asta cu Panama Papers e o răzbunare și un șantaj pentru ăia cu un nivel mai sus decât Putin și gașca. Citiți bine cuvântul ȘANTAJ.

  • Ei sunt curios daca vom afla detalii la fel picante si despre politicieni si acolitii lor liberali de stanga, neomarxisti, etc.,
   nu doar despre adversarii politici si ideologici ai acestora.

  • Repede! Distrageti atentia de la mafia enorma a lui Putin! Ca pentru asta sunteti platiti.

 2. Extraordinar…Au negat. Soc! Da ce va asteptati breh? Sunteti si voi naivi mah baieti..

 3. Deci Rusia este o dictatura sinistră, evident, iar cei ce dictează in Rusia sunt hoții.

 4. Ghid de traducere:
  – cand Kremlinul respinge o afirmatie, atunci putem fi siguri ca e adevarata;
  – cand Kremlinul spune ca o va analiza o anumita informatie, atunci avem sanse 50% sa fie adevarata;
  – cand Kremlinul confirma o informatie, atunci avem sanse 99% sa fie falsa / fake.