G4Media.ro

Pandemia de coronavirus a provocat tulburări mintale pentru 58% dintre europeni

sursa foto: Pixabay

Pandemia de coronavirus a provocat tulburări mintale pentru 58% dintre europeni

În timpul lockdownului, epidemia Covid-19 a provocat tulburări psihice la 65% dintre italieni, la 63% dintre britanici, la 69% dintre spanioli și la 50% dintre germani, cu o medie europeană de 58%.

Acest lucru este dovedit de o cercetare efectuată de Institutul de Cercetări Elma în Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia pe 1.000 de persoane, la comanda Angelini Pharma, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din 10 octombrie.

Simptomele menționate includ insomnie, dificultăți de somn sau trezire în timpul nopţii (19%), lipsă de energie sau slăbiciune (16%), tristețe sau dorința de a plânge (15%), frici excesive (14%), lipsă de interes sau de plăcerea de a face lucruri (14%), atacuri de panică și anxietate (10%). 61% au avut cel puțin două dintre aceste simptome.

În Italia, cifra este puţin mai mare, procentul fiind de 67%, iar 50% din eșantionul analizat suferă pentru prima oară de aceste probleme (media europeană este de 46%), în timp la 33% s-a constatat o agravare a simptomelor preexistente (media europeană, 39%).

Tulburări care au fost împărtăşite cu partenerii, familia și prietenii (54% media europeană, 51% în Italia), în timp ce doar o minoritate a recurs la un profesionist, precum medicul generalist (18%), psihologul (11%), psihiatrul (9 % media europeană, 6% în Italia ).

Doar 1 din 4 a căutat informații despre probleme ale sănătății mintale legate de Covid-19 (26%), cu excepția Italiei (35%) și a Spaniei (38%), unde procentele au fost mai mari. Oamenii au căutat informații în principal pe internet (65%), la TV (18%) și la medicul generalist (18%).

„Lockdownul a afectat în mod semnificativ sănătatea mintală a oamenilor, în special în unele țări, cum ar fi Italia”, comentează Agnese Cattaneo, directorul medical global al Angelini Pharma. Oamenii au dezvoltat, poate și ca o consecință a pandemiei, o conștientizare ridicată a riscului de tulburări mintale: 76% recunosc că toată lumea, inclusiv ei înșiși, ar putea avea acest tip de stare de rău. De aici şi o cerere mai mare de sprijin din partea statului (76%), având în vedere că potrivit 64%, tulburările mintale sunt o sursă de discriminare și marginalizare.

„Ziua mondială a sănătății mintale este o oportunitate de a reflecta asupra nevoilor celor mai vulnerabili oameni și asupra vulnerabilității psihice asociate condițiilor de izolare socială și marginalizare”, scrie într-o notă Președintele Republicii, Sergio Mattarella.

„Anul acesta – adaugă el – evenimentele pandemiei au agravat suferința persoanelor care suferă de boli psihice, constrânse deseori să trăiască departe de familiile lor din motive terapeutice și care, în unele cazuri, s-au trezit confruntându-se cu efectele izolării. La toate acestea se adaugă faptul că pandemia a cauzat o creștere a condițiilor de suferință psihică, exacerbând situațiile de urgență psihologică și socială”.

„Odată cu dificultățile întâmpinate de serviciile de sănătate, țările găsesc modalități inovatoare de a oferi asistență și au apărut inițiative de consolidare a sprijinului psihosocial. Un rol cheie în sprijinirea persoanelor cu boli mintale continuă să fie jucat de familii, deseori împovărate de o gestionare dificilă a fenomenului din punct de vedere economic și relațional. Rolul instituțiilor devine, prin urmare, important, astfel încât nimeni să nu rămână singur și toată lumea să aibă acces la o asistenţă adecvată pe întreg teritoriul național. O atenție deosebită trebuie acordată școlii și altor spații educaționale și relaționale, care trebuie încurajate și sprijinite pentru a crea rețele și forme de integrare între oameni”, a mai spus președintele Italiei.

„Sănătatea mintală – adaugă președintele Mattarella – este un drept care trebuie garantat tuturor, protejându-i și susținânu-i pe cei care nu se pot reprezenta singuri. Italia este de ceva timp în fruntea abordării acestei probleme și este un punct de referință în contextul internațional. Acesta este motivul pentru care este foarte important să se sprijine în continuare investițiile în programele de sănătate mintală”. Nerespectarea acestui angajament ar constitui un obstacol cultural și social pe care, în prezent, țara noastră nu și-l poate permite. Angajamentul instituțiilor și al societății civile trebuie să fie acela de a proteja demnitatea fiecărui individ, sprijinindu-l și mai mult în condiții de fragilitate. Trebuie să fim alături de cei care luptă împotriva suferinței psihice, astfel încât să le fie garantată tuturor o viață sub semnul incluziunii și al depășirii prejudecăților și discriminării”.

Sursa: RaiNews / Traducerea Cătălina Păunel (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Marinescu se tinea de bancuri sexuale.

    🙂 🙂 🙂

  2. … escu

    🙂 🙂 🙂

  3. Nu pot sa nu remarc sprijinul media la atingerea acestui procent. In conditiile in care de 7 luni avem parte doar de „breaking news… morti…raniti…record dupa record”, e normal sa o luam pe ulei.

    • Evident, sunt responsabilo pt 90% dintre aceste tulburări! Aveam 2 posturi TV pe „block”(antena si rtv), săptămâna trecută nu am mai rezistat, nici măcar din întâmplare să văd si am blocat si Digi 24: „pandemie, morți, mască, carantină, distanțare”, altceva nu mai există pentru ei!

    • PS: Cei care exagerează, gen Digi 24 sau oricare dintre apologeții măsurilor restritictive (gen ăia care urlă ca nu purtam mască in mijlocul parcului, chiar daca suntem singuri, ca asa au auzit ei ca e in vest sau vor închidere totală a țării, etc) mi se par la fel de reduși mintal ca aia care contestă existența virusului. (Punct)

    • Digi, Realitatea si B1 sunt lectura obligatorie!

    • Cipriene, bun, esti singur in mijlocul parcului, n-ai nevoie de masca, sunt de acord. Desi scenariul e putin probabil. De fapt, daca esti singur in mijlocul parcului, cine erau cei care urlau la tine ca nu porti masca? Vocile din capul tau?

      Dar hai sa zicem ca asa e, ca erai singur in parc, si e OK ca n-ai purtat masca. Dar pe drumul pana la parc si inapoi? Evident te vei intalni cu oameni pe strada, deci ai nevoie de masca. Si atunci nu mai bine stai cu masca si in parc? De ce sa te mai complici sa o scoti?

      Nu de alta dar, tot scotand si punand masca din 5 in 5 minute, risti sa-ti contaminezi fata si mainile, sau interiorul mastii.

  4. In Romania „nu s-a întâmplat nimic”, deoarece avem aceiasi comunisti la butoane, pentru care acum 10 ani psihologia era nerecunoscuta ca fiind necesara.

  5. Nu pandemia a cauza asta ci lockdown-ul!
    Acela promovat intens de media, inclusiv acest site.

  6. In condițiile in care media nu face decat sa contabilizeze cati au mai murit e normal ca pe unii sa ii i-a capul.

  7. Acum înțeleg de ce multi au luat.o razna și stau la 90 de grade că și cum ar fi normal.fmi și oms au plătit și amenințat toate guvernele să se conformeze ordinelor,hai săriți cu comentariile să vad dacă aveți curaj să publicați și dovezile

  8. Daca ar fi doar media problema.
    Pierderea locurilor de muncă, stresul că oamenii nu își vor mai putea plăti ratele pentru creditele ipotecare, că vor rămâne fără bani de mâncare, stresul cu scoala online, lipsa activităților de socializare, acestea ar fi mai importante.

  9. Guvernele merg pe ață, daca revin restricțiile din primăvară o sa iasă razmerita, mai ales ca nu au rezolvat nimic, doar au amanat un pic problema fără sa rezolve nimic intretimp.

    • Crezi ca da drumul la asa ceva fara sa aibe antidot? Nope. Oamenii simt ca ceva e putred in danemarca. Adica scopul este raderea clasei de mijloc, digitalizarea excesiva(ex. reduceri doar din aplicatie, agregarea cumparaturilor cu traficul dp net, si RECLAMELE vizionate etc.).
      CSAT ar trebui sa ordone inceperea productiei de remdesivir si favipiravir, sau sa dea banii de licente; sa se deblocheze paturile ATI, si sa lase rezidentii ATI sa munceasca, si sa rada pilele incompetente de la DSPuri. Mai e si plasma convalescenta, de la care Nicusor a scos finantarea… poate MApN sa incerce sa faca si vaccinul desi e cam tarziu fara avize; fazele 1 si 2 paralel..
      N-ai cu cine.
      E o operatiune majora la care Romania a fost lasata in offside! Luati Vitamina C, D si Zinc, quercitina, ce va permiteti, ce aveti la indemina. Ah da si punetiva „botnita” cand mergeti afara, lasatii pe prosti sa moara de covid, nu fiti printre ei.