G4Media.ro

Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, accesibil pentru prima dată publicului larg…

sursa foto: G4Media

Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, accesibil pentru prima dată publicului larg din 5 februarie

Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, construit în secolul al XV-lea, în care a locuit şi voievodul Mihai Viteazul, va fi deschis de luni, 5 februarie, pentru public, în urma finalizării lucrărilor de restaurare realizate cu fonduri europene, odată cu inaugurarea unui muzeu.

„Pentru prima dată în istorie, Palatul Principilor Transilvaniei devine accesibil publicului larg, începând de luni, 5 februarie, odată cu deschidea oficială a muzeului cu acelaşi nume. Vizitatorii vor putea admira o primă expoziţie de bază, care ilustrează perioadele istorice marcante, evenimente cheie şi transformările prin care a trecut Palatul Principilor. Între curatorii virtuali ce îi vor întâmpina pe musafirii curioşi se numără şi Regina Isabella, care îşi va spune povestea, alături de o serie de personaje relevante pentru diversele epoci”, se menţionează într-un comunicat transmis, joi, Agerpres.

Potrivit comunicatului, acestei prime părţi a expoziţiei permanente îi vor urma în scurt timp alte două, care vor aduce în prim-plan şi mai multe personaje principale: principi, principese, guvernatori şi mandataţi imperiali care au jucat un rol semnificativ în evoluţia Transilvaniei.

Accesul în sectorul expoziţional se va face prin Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Alba Iulia, în baza unui bilet de intrare care va fi eliberat gratuit pe perioada lunii februarie.

Pentru o experienţă cât mai relevantă în cadrul muzeului, vizitele vor beneficia de ghidaj de specialitate, acestea fiind programate din jumătate în jumătate de oră. Pentru acelaşi considerent, nu va fi permis accesul grupurilor mai mari de 15 persoane o dată.

Muzeul Palatului Principilor Transilvaniei va fi deschis de marţi până duminică, între orele 9,00 şi 17,00, excepţie făcând ziua de 5 februarie, ziua inaugurării.

Dacă accesul publicului larg va fi posibil doar de săptămâna viitoare, sâmbătă va avea loc un eveniment de deschidere în prezenţa ministrului Culturii, Raluca Turcan.

Conform organizatorilor, evenimentul va debuta cu discursuri inaugurale, o vizită prin expoziţia permanentă, vizitarea etajului I al Corpului „E” al Palatului Principilor şi un microrecital la pian Vladimir Gligor-Lungan, în Sala Dietei.

Fostul palat al principilor Transilvaniei a fost construit în secolul al XV-lea, fiind modificat şi extins în secolele XVI-XVII.

Iniţial, clădirea a avut drept destinaţie reşedinţa Capitoliului romano-catolic, adică locul unde se redactau şi autentificau acte. Din secolul al XVI-lea a fost reşedinţă princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul.

Clădirea a fost grav avariată de turci şi tătari, în timpul marilor invazii din 1658 şi 1662.

Odată cu cucerirea Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat în cazarmă, rămânând cu acest statut timp de trei secole.

În urmă cu un an, municipalitatea a recepţionat lucrările la corpul E al palatului, care au durat cinci ani.

Proiectul, unul complex, ce a presupus lucrări de consolidare, conservare, restaurare – inclusiv picturi murale decorative, dotări interioare şi expoziţionale, avea asigurată o finanţare cu fonduri europene de 98% din valoarea totală. În urma actualizării în mai multe rânduri a devizului, proiectul are cheltuieli neeligibile majorate de la 600.000 de lei la peste 6 milioane de lei.

Valoarea contractului încheiat cu firma care a câştigat licitaţia a fost de peste 16 milioane de lei, iar în urma actualizării investiţiei s-a ajuns la cheltuieli de peste 27,5 milioane de lei.

Palatul se află din 2009 în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia şi în administrarea Consiliului Local.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...