G4Media.ro

Organizația Mondială a Sănătății îl contrazice pe ministrul american de Externe: acuzațiile că…

Organizația Mondială a Sănătății îl contrazice pe ministrul american de Externe: acuzațiile că virusul a plecat din laboratorul din Wuhan sunt „speculative”

Organizatia Mondială a Sănătății a declarat luni că nicio dovadă nu vine în sprijinul declarațiilor liderilor americani potrivit cărora noul coronavirus provine dintr-un laborator chinezesc din Wuhan, leagănul pandemiei.

”Nu am primit niciun fel de date sau dovezi ştiinţifice de la guvernul american privind presupusa origine a virusului, deci, după părerea noastră, acest lucru rămâne o speculație”, a declarat Michael Ryan, director pentru programe de urgență ale OMS, într-o conferință de presă virtuală de la sediul organizației, de la Geneva.

Aceste afirmății vin în contrapondere  cu “dovezile imense” pe care afirma că le deține Mike Pompeo, secretarul de stat american, și care ar duce cu gândul la faptul că un accident în laboratorul din China s-ar afla la originea pandemiei de Covid-19. În opinia șefului diplomației lui Donald Trump, “nu este pentru prima dată” când Beijingul pune în acest fel “lumea în pericol” din cauza “unor laboratoare care nu respectă normele”.

OMS constată că nu are dovezi materiale ale alegațiilor administrației americane și subliniază că se bazează numai pe datele științifice aflate la dispoziția sa.

“Știința trebuie să fie în centru”

“Ca orice organizație care se bazează pe dovezi, am dori neapărat să primim informații despre originea virusului (…). Dacă aceste date și aceste dovezi sunt disponibile, este datoria guvernului american să decidă dacă le poate împărtăși și când, dar este dificil pentru OMS să se pronunțe în absența informației” care susține aceste ipoteze, a spus Michael Ryan.

“Ne concentrăm pe dovezile de care dispunem. Și dovezile pe care le avem pornind de la secvențiere și de la tot ce ni s-a transmis sunt că virusul este de origine naturală”, a precizat el.

“Știința trebuie să fie în centru. Știința va găsi răspunsurile”, a mai estimat acest înalt oficial al agenției sanitare a ONU.

”Trebuie să știm ce animal a fost infectat de lilieci”

Un alt responsabil cu gestionarea pandemiei la OMS, Maria van Kerkhove, a amintit că secvențierea noului coronavirus a permis să se determine că el provine de la lilieci și că a fost probabil transmis apoi altor animale sălbatice vândute pe piața de carne din Wuhan înainte de a contamina omul.

“Trebuie să știm care a fost gazda intermediară, animalul infectat de lilieci care a infectat apoi persoane în primele cazuri”, a arătat ea.

OMS a cerut Chinei să coopereze la cercetările științifice. “Putem învăța de la cercetătorii chinezi”, potrivit lui Michael Ryan. Dacă întrebările privind originea virusului sunt “exprimate ca o investigare agresivă a unei erori, cred că asta ar putea fi mult mai dificil de gestionat. Devine o problemă politică”, a avertizat el.

“Toate astea nu pot fi manipulate artificial sau deliberat”

“Dacă observăm evoluția virusului pe lilieci și ce se petrece acum, există tendința foarte clară de a demonstra că toate acestea nu se poate să fi fost manipulate artificial sau deliberat”, a estimat chiar epidemiologul american Anthony Fauci, membru al celulei de criză prezidențiale a lui Donald Trump privind noul coronavirus, într-un interviu publicat luni de National Geographic.

“Totul, în evoluția pe etape, arată clar că (acest virus) a evoluat în natură și apoi a depășit barierele dintre  specii”, a adăugat el (sursa: France 24 / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador).

De altfel,și Anthony Faucy, virusolog şi principalul consilier al președintelui Trump în ce privește coronavirusul, a respins teoria potrivit căreia coronavirusul ar proveni dintr-un laborator din Wuhan. Acesta explică el într-un interviu acordat National Geographic, contrazicând astfel cele afirmate de Donald Trump și de ministrul afacerilor externe, Pompeo.

„Cele mai bune dovezi arată că virusul nu a fost fabricat într-un laborator în China”, a declarat el pentru Național Geographic. “Totul ne face să credem că virusul s-a născut în natură și a fost apoi transmis altor specii”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) califică și ea drept “speculative” acuzațiile potrivit cărora China lucra pe virus și că acesta a scăpat din laborator.

Remarcile lui Fauci sunt o înfrângere pentru guvernul Trump, care critică din ce în ce mai mult răspunderea Chinei față de pandemie. Trump a declarat săptămâna trecută că a văzut dovezi convingătoare că virusul ar putea proveni dintr-un laborator din Wuhan, intrând astfel în opoziție cu ce au declarat serviciile sale de informații. Totuși, nu a vrut să spună mai multe despre această dovadă. Duminică, Pompeo, ministrul afacerilor externe, a făcut presiuni asupra Chinei. Ministrul a declarat că a văzut “o uriașă cantitate de probe” care susțin teoria laboratorului. Pompeo a refuzat să spună orice altceva despre documentele pe care le-a văzut (sursa: Le Soir / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador).

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Mai are cineva incredere in ce spune institutia asta?

  2. Si prostia trebuie pusa pusa la cauze naturale, nefiind produsa artificial.
    Deci, un virus natural, scapat din laborator din prostie …
    Nu s-a pus in mod serios problema ca scaparea ar fi fost intentionata.

  3. Eu am incredere in ceea ce spun specialisti in domeniu.
    In nici un caz in politicieni.

  4. Inca mai vorbesc mizerabilii astia care au facut raspindirea pe planeta sa satisfaca China mizera. Seful lor nici nu e doctor e fake…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.