G4Media.ro

OpenAI va permite oricui să își creeze propria versiune de ChatGPT și…

OpenAI va permite oricui să își creeze propria versiune de ChatGPT și va dezvolta un magazin în care utilizatorii își vor putea împărtăși chatboții cu inteligență artificială

Nu trebuie să fiți un geniu al tehnologiei pentru a vă construi propriul chatbot cu inteligență artificială.

OpenAI, compania care a creat ChatGPT, a anunțat că utilizatorii vor putea acum să creeze versiuni personalizate ale chatbotului AI viral, relatează CNBC.

În mod obișnuit, ar trebui să aveți o bună înțelegere a limbajelor de programare și machine learning, plus acces la seturi mari de date de instruire, dacă doriți să construiți un chatbot AI util.

Dar acum, „oricine își poate construi cu ușurință propriul GPT – nu este nevoie de codare”, a declarat OpenAI în postarea sa de pe blogul companiei.

„Crearea unuia este la fel de simplă ca și cum ai începe o conversație, îi dai instrucțiuni și cunoștințe suplimentare și alegi ce poate face, cum ar fi căutarea pe internet, crearea de imagini sau analiza datelor”, a spus compania.

În ceea ce privește tipurile de chatbots pe care oamenii vor putea să îi creeze, posibilitățile sunt infinite, spune Hod Lipson, profesor de inginerie și știința datelor la Universitatea Columbia.

„OpenAI vrea ca oamenii să înceapă să inoveze folosind chatbots și să creeze chatbots speciali”, a declarat acesta pentru CNBC Make It. „Ar putea exista chatbots amuzanți, chatbots serioși sau chatbots care vă pot oferi sfaturi personalizate”.

De exemplu, un bucătar celebru ar putea să își construiască propriul chatbot cu inteligență artificială care să cunoască stilul său personal de gătit și rețetele, spune Lipson. Atunci când fanii îl descarcă și îi pun întrebări legate de gătit, chatbotul ar putea răspunde într-un mod conversațional, dându-le impresia că vorbesc cu bucătarul în carne și oase.

În acest sens, OpenAI intenționează să permită creatorilor de conținut să împărtășească chatbot-ul lor personalizat cu publicul prin intermediul „GPT Store”. În esență, aceasta va fi versiunea OpenAI a unui magazin de aplicații în care creatorii verificați vor putea să își încarce chatbots și să le pună la dispoziția altor utilizatori pentru a le descărca.

În lunile următoare, creatorii vor putea, de asemenea, să câștige bani în funcție de numărul de persoane care le folosesc chatbotul, a precizat OpenAI în anunțul său.

„Ei încearcă cu adevărat să creeze o piață, care va permite companiilor și oamenilor să inoveze și să se joace cu această formă incredibilă de inteligență artificială pe care tocmai au dezlănțuit-o”, spune Lipson.

Dar, înainte de a vă crea propriul chatbot și de a-l lansa în lume, fiți conștienți de efectul potențial pe care îl poate avea.

„Dacă creați o inteligență artificială care oferă consiliere pentru persoanele aflate în dificultate și spune un lucru greșit, lucrurile ar putea merge prost foarte repede”, spune Lipson.

În plus, ar trebui să fiți atenți dacă construiți un chatbot AI care oferă sfaturi medicale sau fiscale, de exemplu, deoarece utilizatorii s-ar putea confrunta cu consecințe grave în viața reală dacă acționează pe baza sfaturilor incorecte pe care le-a dat chatbotul dumneavoastră, spune el.

În ciuda acestor potențiale capcane, Lipson ar încuraja în continuare oamenii să se familiarizeze cu roboții de chat cu inteligență artificială, deoarece se pare că aceștia se vor îmbunătăți în timp.

„Cu cât mai repede puteți începe să vă implicați cu aceste lucruri, cu atât mai repede veți înțelege cum va arăta viitorul”, spune el. „Suntem abia la începutul a ceea ce reprezintă o eră complet nouă în materie de inteligență artificială și vom vedea unde se va ajunge”.

Ce sunt GPT-urile?

GPT-urile sunt versiuni adaptate ale ChatGPT pe care le puteți personaliza pentru un anumit scop, potrivit Datacamp.com. Tehnologia oferă oricui posibilitatea de a crea o versiune personalizată a ChatGPT pentru a vă ajuta cu sarcini și productivitate. Cea mai bună parte este că nu este nevoie de codificare pentru a crea GPT-uri personalizate – puteți utiliza aceeași interfață conversațională care este disponibilă în prezent cu ChatGPT. Tot ceea ce trebuie să faceți este să îi oferiți instrucțiunile și cunoștințele relevante.

În multe privințe, aceasta este o extensie a instrucțiunilor personalizate pe care OpenAI le-a lansat în iulie 2023; GPT-urile le permit utilizatorilor să combine toate instrucțiunile și seturile de instrucțiuni atent elaborate într-o singură versiune la îndemână a ChatGPT.

Avantajele construirii GPT-urilor

GPT-urile au trei îmbunătățiri față de ChatGPT-ul standard: instrucțiuni, cunoștințe extinse și acțiuni.

Instrucțiuni

Deși ChatGPT poate genera text pe o varietate foarte mare de conținut și într-o mare varietate de stiluri, uneori acest lucru nu este de dorit. De exemplu, dacă generați conținut de marketing, atunci doriți ca ChatGPT să vorbească doar despre subiecte legate de afacerea dvs. și să răspundă pe un ton profesional, adecvat organizației dvs.

În mod similar, multe utilizări ale ChatGPT necesită ca acesta să joace rolul unui anumit personaj. Ați putea folosi inteligența artificială pentru a pretinde că este un client pentru trainingul de vânzări, sau ca personaj pentru a genera dialoguri pentru romanul dvs. sau ca tutore personal. În fiecare caz, existența unui GPT personalizat o poate ajuta să rămână „în personaj” și să fie consecventă în ceea ce privește conținutul și tonul răspunsurilor sale.

GPT-urile vă permit să descrieți modul în care ChatGPT ar trebui să răspundă dându-i instrucțiuni suplimentare, cunoscute uneori sub numele de „prompt augmentation”.

Cunoștințe extinse

GPT-urile pot primi cunoștințe suplimentare, dincolo de cele pe care GPT-4 Turbo a fost antrenat, prin încărcarea unor documente de text, similar modului în care pot fi încărcate fișiere de date pentru instrumentul de analiză avansată a datelor sau imagini pentru GPT-4 Turbo cu model de viziune.

Documentele text pot fi utilizate pentru a crește acuratețea răspunsurilor date pe anumite subiecte. De exemplu, dacă doriți să creați un chatbot care răspunde la întrebări despre un anumit produs, atunci puteți adăuga documente care conțin detalii despre acel produs.

Prezentarea de la OpenAI Dev Day nu a oferit detalii despre modul în care funcționează această funcție, deși este probabil că este vorba de o implementare fără codare a „retrieval augmented generation”- o tehnică în care informațiile factuale sunt stocate într-o bază de date vectoriale și introduse în LLM (Large language models) pentru a îmbunătăți acuratețea răspunsurilor.

Acțiuni

Una dintre marile promisiuni ale inteligenței artificiale generative a fost ideea că putem crea agenți de inteligență artificială – instrumente care pot efectua acțiuni, pe lângă simpla generare de text. La începutul anului 2023, trei prototipuri de agenți AI – Auto-GPT, AgentGPT și BabyAGI – au devenit rapid faimoși pe GitHub, dezvăluind interesul uriaș al dezvoltatorilor pentru această idee.

GPTs este prima încercare a OpenAI de a crea un agent AI. Prezentarea OpenAI Dev Day a inclus o demonstrație a unui agent Zapier AI Actions”, care utilizează interfața de limbaj natural ChatGPT pentru a citi un calendar și a trimite mesaje text.

Din nou, au fost oferite detalii despre modul în care creați acțiuni pentru GPT-urile dvs. personalizate. Deoarece Zapier este un instrument de conectare a diferitelor bucăți de software (cum ar fi calendarele și serviciile de mesaje text și modelele lingvistice mari), este posibil ca demonstrația să fi fost realizată împreună folosind caracteristica de apelare a funcțiilor GPT pentru a lăsa Zapier să facă munca grea.

Promisiunea unor agenți AI utili pare un pic mai aproape, dar există multe întrebări fără răspuns cu privire la cât de ușor va fi de utilizat această funcție și ce gamă de acțiuni pot fi efectuate.

Ce este Magazinul GPT?

Odată ce v-ați construit GPT-ul, îl puteți partaja în mod public. Astfel, ați putea crea o versiune utilă a ChatGPT pe care să o distribuiți prietenilor și familiei în scopuri de agrement sau să construiți un instrument care să vă economisească timpul și pe care să îl puteți distribui în întreaga organizație.

OpenAI speră că cei care construiesc în cadrul comunității, fie că sunt profesori, traineri sau inovatori, vor crea instrumente utile. Faptul că nu este nevoie să știți să codificați înseamnă că oricine care are cunoștințe despre bazele ChatGPT și o gândire creativă poate crea GPT-uri utile. Mai mult, aceiași creatori vor putea în curând să își monetizeze creațiile pe GPT Store.

În timp ce accesul la GPT-uri personalizate este deja în curs de desfășurare, OpenAI a anunțat că GPT Store va fi lansat mai târziu, în noiembrie 2023. Magazinul le oferă creatorilor de GPT șansa de a-și prezenta creațiile într-o galerie care poate fi căutată.

OpenAI promite că, pe lângă o varietate de categorii și șanse de a pune în evidență creațiile, în lunile următoare, utilizatorii vor putea câștiga bani în funcție de numărul de utilizatori care utilizează GPT-urile dumneavoastră.

GPT-uri pentru dezvoltatori și clienți enterprise

Pentru utilizatorii mai avansați ai ChatGPT, vor exista opțiuni de conectare a GPT-urilor dvs. la surse externe și viceversa. Dezvoltatorii pot defini acțiuni personalizate prin utilizarea API-urilor (application programming interface) pentru a integra date, a se conecta la baze de date și au un control mai mare asupra modului în care sunt apelate API-urile, bazându-se pe ceea ce am văzut până acum cu plugin-urile ChatGPT.

În mod similar, clienții Enterprise vor avea opțiunea de a crea și implementa GPT-uri doar interne. Cazurile potențiale de utilizare evidențiate de OpenAI includ crearea de materiale de marketing și sprijinirea personalului de asistență. Bineînțeles, așa cum vă așteptați de la un instrument de întreprindere, securitatea este primordială, în special atunci când se lucrează cu seturi de date de proprietate.

GPT-uri și confidențialitate

În mod natural, unii utilizatori pot fi îngrijorați de datele care vor fi partajate atunci când se creează GPT-uri. OpenAI dă asigurări că chat-urile nu sunt partajate cu creatorii GPT-urilor și că puteți alege dacă datele pot fi partajate cu API-urile. Cei care construiesc GPT-uri pot decide, de asemenea, dacă chat-urile utilizatorilor pot fi folosite pentru a antrena și îmbunătăți modelele GPT-urilor.

Împreună cu alte actualizări ale politicii de utilizare, în curând veți putea să vă verificați identitatea, oferind o mai mare transparență cu privire la cine creează GPT-uri.

Ziua Dev Day a OpenAI a marcat un moment important în evoluția personalizării și accesibilității AI. Odată cu introducerea GPT-urilor și a viitorului GPT Store, posibilitățile de a crea experiențe AI personalizate se extind ca niciodată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...