G4Media.ro

(Op-ed) Să construim un viitor 5G sigur

(Op-ed) Să construim un viitor 5G sigur

Editorial de Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA

Huawei reprezintă o cale greșită pentru dezvoltarea 5G. Contrar marketingului și a percepţiei publice generale distorsionate, 5G nu este sinonim cu companiile chineze. Companiile americane, europene și sud-coreene conduc calea dezvoltării 5G pe piețele din întreaga lume. Tehnologia 5G oferă oportunităţi, dar, aflată în mâini greșite, ameninţă securitatea naţională. După cum a spus Secretarul de Stat, Mike Pompeo, competiţia cu China pune în discuţie libertățile fundamentale pe care fiecare dintre noi le preţuieşte.

O rețea 5G nu este doar o reţea pentru comunicații – ea reprezintă o infrastructură esenţială pentru economia secolului XXI. La fel cum o rețea de drumuri și autostrăzi ajută indivizii şi mărfurile să se deplaseze şi ajută la deblocarea potențialului economic, viitoarele rețele 5G vor fi autostrăzi și rute ale economiei digitale. Trebuie să ne asigurăm că folosim companii care continuă să dezvolte tehnologii 5G de încredere, cum sunt Ericsson, Nokia, Samsung şi Qualcomm. Aceste companii reprezintă o soluţie la ameninţarea provocată de firmele de tehnologie care au legături cu Partidul Comunist Chinez.

Huawei, spre deosebire de aceste companii de încredere, a fost pusă sub acuzare, săptămâna trecută, de Departamentul de Justiţie al SUA pentru fraude şi complot pentru a fura secrete comerciale. În cadrul schemei pe care a folosit-o de zeci de ani, Huawei a plătit bonusuri angajaților care au furat informații confidențiale de la concurenţii din Statele Unite.

Spre deosebire de companiile occidentale, firmele de tehnologie din China trebuie să împărtășească informațiile și tehnologia cu autoritățile militare sau de spionaj chineze. Companiile chineze și clienții lor nu sunt niciodată cu adevărat scutite de supravegherea Partidului Comunist Chinez. Pentru a menține rețelele noastre sigure și pentru a ne păstra valorile democratice nu putem avea încredere în aceste firme.

În august 2019, Statele Unite și România au semnat un memorandum de înțelegere prin care s-au pus de acord asupra amenințărilor pe care le reprezintă furnizorii de tehnologie 5G care nu sunt de încredere. Dar nu numai Statele Unite au aceste îngrijorări: în 29 ianuarie, Uniunea Europeană a cerut statelor membre să excludă din sectoarele critice ale rețelelor 5G furnizorii ce prezintă un risc ridicat.

Prezenţa companiilor chineze în reţelele 5G periclitează securitatea acestora. Singura modalitate de a proteja securitatea 5G este să o construim cu companii în care putem avea încredere. Includerea echipamentelor chineze în orice parte a unei rețele 5G creează riscuri inacceptabile pentru securitatea națională, pentru infrastructura critică, confidențialitatea și drepturile omului. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu aliații noștri NATO pentru a construi un viitor digital puternic, sigur și prosper, care să susțină și să ne apere valorile și modul de viață.

Sursa Foto: Ambasada Statelor Unite la București

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Scurt si la obiect! Foarte bine-venita clarificare.
  Deciziile in doua ape din UK si Franta nu arata decat nivelul ridicat de influenta pe care China (a se citi Partidul Comunist Chinez) a ajuns sa-l aiba in aceste tari.

 2. Englezii cumpara 5g de la Huawei, desi sint aliatii de baza a americanilor – asta este dovada recunoasterii suprematiei tehnologiei chineze. Noi o sa avem 5g prost si de 2 ori mai scump.

 3. Crypto AG produce și el ceva pentru 5G? Întreb pentru un prieten care vrea să își securizare rețeaua.

 4. Foarte corect si responsabil . De apeciat in integralitate tot ceea ce ambasadorul american a spus pina acum, incepind cu indentificarea si recuperarea sumelor de bani ilegal obtinute pina la 5G

 5. Pentru toti trolii, prostii, oportunistii si ignorantii, inclus aici G. Buhnici(oportunist sadea) care zic ca si americanii asculta. Da, asculta dar in tarile protejate de Nato omul poate spune ce vrea si cand vrea, Trump e chemat sa raspunda pentru eventualele erori si presa poate sa-l critice si sa publice orice insa in China si Rusia? Jurnalistii incomozi dispar, opozantii politici sunt asasinati si intreaga societate e controlata prin metode profund ne-democratice si represive. In urma ascultarilor SUA mai dispare cate un nebun extremist sau mai e distrusa o retea de fanatici sau teroristi. Cand asculta China sau Rusia mai dispare cate un ziarist care lupta pentru drepturile si libertatile cetatenilor, mai dispare cate un avocat sau ziarist care informeaza si atentioneaza populatia despre ce se intampla cu adevarat in tragedia coronavirusului etcetcetc! Asa ca pentru toti oportunistii de rahat ( trolii au interese criminale, economice sau politice, nu ne intereseaza, astia au ordin sa destabilizeze si sa dezinformeze) cu interese pe termen scurt, daca libertatea si demnitatea umana nu conteaza pentru voi, mutati-va fratilor in China sau in Rusia si fiti fericiti acolo !

 6. După cum a spus Secretarul de Stat, Mike Pompeo, competiţia cu China pune în discuţie libertățile fundamentale pe care fiecare dintre noi le preţuieşte.
  (cateva exemple de libertati fundamentale pe care partidul comunist chinez vor sa le fure romanilor ?)
  În august 2019, Statele Unite și România au semnat un memorandum de înțelegere prin care s-au pus de acord asupra amenințărilor pe care le reprezintă furnizorii de tehnologie 5G care nu sunt de încredere.
  (grupurile de interese transnationale si-au dat mana, nu i-a intrebat nimeni pe romani nimic)
  Singura modalitate de a proteja securitatea 5G este să o construim cu companii în care putem avea încredere. Includerea echipamentelor chineze în orice parte a unei rețele 5G creează riscuri inacceptabile pentru securitatea națională, pentru infrastructura critică, confidențialitatea și drepturile omului.
  (de cand suntem ? ca pana acum romanii au fost singuri si o sa fie tot singuri, nu mai putea sua de grija romanului ca o sa ajunga sa fie inselat de chinezul comunist)

 7. Ce sa zica si inutilul asta de Zukerman? E simplu, trebuie sa fim ascultati/interceptati numai de catre NSA si CIA.Vedeti povestea cu Crypto AG si CIA.
  PS Jos Cenzura!

  • Fii multumit ca te-au primit in fabrica de troli a lui Putin, puteai sa mori de foame.

 8. Toata lumea face ce vrea in Romania, e sat fara caini.

  Dai o spaga si cumperi pe oricine, un popor cu spinarea de cauciuc.

 9. chinezii sunt mult in fata cu tehnologia 5g. noi ar trebui sa luam de la ei, in ciuda opozitiei americanilor. relatia cu americanii ramane buna chiar daca luam tehnologia de la chinezi. e mult mai vandabila economic tehnologia chinezilor. si sa fim seriosi , faza cu spionajul care o flutura america,e prosteala pe fata .

 10. Moare SUA de dragul Europei si al lumii. Companiile citate in articol lucreaza cu serviciile de informatii occidentale asa ca nu se rezolva problema vietii private.
  Nicio justificare rationala in articol.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.