G4Media.ro

OP – ED Lupta Spaniei împotriva Covid – 19 / Este necesară…

OP – ED Lupta Spaniei împotriva Covid – 19 / Este necesară o mai mare coordonare la nivel european

Guvernul Spaniei şi întrega societate spaniolă traversează momente tragice şi extrem de grele. In faţa acestei situaţii, se depune un extraordinar efort naţional ce include adoptarea de măsuri sanitare, sociale, economice şi politice care să palieze cât mai curând curba contaminării şi care să conducă la revenirea la normalitate.

COVID – 19 este o pandemie cu extindere globală şi de aceea până când nu ne vom afla cu toţii în siguranţă, nimeni nu va fi în siguranţă. Întreaga Umanitate se află în aceeaşi barcă şi dacă această barcă se scufundă, ne înecăm toţi. De aceea este necesar ca toate ţările să îşi unească forţele şi să sprijine mecanismele de cooperare internaţională.

Această criză nu este precum cea din 2008. Este mult mai gravă şi mai profundă şi va lăsa urme adânci în societăţile noastre. Solidaritatea, principiu esenţial al textelor fundamentale ale Uniunii Europene, trebuie să primeze în răspunsul coordonat şi integral pe care UE îl dă acestei crize.

Trebuie să demonstrăm cetăţenilor tuturor Statelor Membre că Uniunea Europeană are un aport de neînlocuit atunci cănd ne confruntăm cu situaţii atât de critice precum cea actuală. Guvernul Spaniei şi poporul spaniol duc împreună această bătălie şi doar uniţi o putem câştiga, ca o echipă.

Obiectivul final al măsurilor adoptate de guvern este acela de a proteja sănătatea şi viaţa cetăţenilor, limitarea propagării bolii şi întărirea sistemului de sănătate publică. S-au adoptat, la fel ca şi în alte ţări europene, măsuri din diverse domenii; Spania consideră însă că este necesară o mai mare coordonare la nivel european. Cetăţenii spanioli au încredere în instituţiile naţionale şi în cele europene şi sunt convinşi că singura formă de a depăşi situaţia este o acţiune unită şi coordonată.

Naţiunea spaniolă este unită pentru a lupta cu responsabilitate, disciplină şi solidaritate împotriva acestei pandemii ucigaşe. Solidaritatea şi unitatea ne vor permite să depăşim această criză şi să fim mai bine pregătiţi pentru a înfrunta riscuri similare ce se pot produce în viitor. Comunitatea Internaţională se confruntă cu o criză sanitară, economică şi socială fără precendent şi pentru a face faţă trebuie adoptate măsuri imediate, curajoase şi eficiente, chiar dacă uneori pot părea prea drastice.

Este vorba nu doar de a asigura protecţia persoanelor ce locuiesc în Spania ci de a fi responsabili faţă de restul lumii pentru a învinge împreună această ameninţare globală. In acest sens, Spania, ce are unul dintre cele mai bune sisteme sanitare din lume, adoptă măsuri pentru a spori capacitatea spitalelor, mobilizând în acest scop toate resursele disponibile.

Acţiunile guvernului spaniol au fost permanent bazate pe criterii ştiinţifice, urmând recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale experţilor calificaţi în acest domeniu. Guvernul Spaniei a acţionat cu maximă transparenţă deoarece fiecare deces înregistrat contează.

Spania este una dintre ţările cu o speranţă de viaţă avansată iar acest virus i-a lovit din păcate în mod deosebit pe cei mai în vârstă. Guvernul spaniol a adoptat măsuri „ad hoc” în încercarea de a proteja acest grup atât de vulnerabil.

Lucrătorii din azilurile pentru bătrâni fac tot ceea ce pot în aceste circumstanţe grele şi limitate, şi merită recunoştinţa noastră pentru efortul lor. In faţa magnitudinii şi rapidităţii cu care se propagă epidemia, sistemul sanitar spaniol nu a putut într-un prim moment să furnizeze suficiente echipamente de protecţie celor implicaţi în combaterea directă a virusului.

Ministerele Sănătăţii şi Industriei au realizat un efort uriaş nu doar pentru a achiziţiona aceste echipamente din străinătate (Spania a achiziţionat 500 de milioane de măşti, 11 milioane de mănuşi, 6 milioane de kituri de diagnosticare rapidă şi 1200 de ventilatoare), ci şi pentru a mobiliza şi a reorganiza o parte a industriei naţionale pentru a fabrica aceste echipamente şi a încerca să asigure aprovizionarea autosuficientă pentru a garanta un răspuns adecvat pentru viitoare pandemii.

Când va trece criza vom avea timp pentru a medita. COVID – 19 este cu siguranţă un semnal de alarmă (wake- up call) ce vine să ne arată cât de vulnerabile sunt societăţile noastre. Instrumentele pe care le deţinem pentru a lupta împotriva acestui virus nu sunt globale.

Poate că tocmai de aceea ar fi potrivit să luăm în calcul posibilitatea de a profita de această criză pentru a reconfigura sistemul de guvernare globală, acum, la împlinirea a 75 de ani de la creare Organizaţiei Naţiunilor Unite.

NOTA: Manuel Larrotcha este Ambasadorul Spaniei la București

Nota Redacției: Spania este pe locul trei în topul celor mai afectate țări din lume de epidemia de coronavirus, după Italia și Statele Unite. Joi la prânz, numărul cazurilor de infectare din Spania se ridica la 104,118 iar numărul deceselor a ajuns la 9,387, potrivit worldometres.info

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Nu-mi vine sa cred, nu functioneaza carantina?
    Normal ca nu functioneaza. Toti guvernantii si „specialistii” lor s-au aruncat cu capul inainte cu masuri clasice de combatere a epidemiilor, doar ca virusul asta nu se comporta clasic. Are preferinte: nu omoara la gramada ci-i alege pe cei in virsta si pe cei cu probleme de sanatate.
    Si atunci era nevoie de o abordare gindita, cu politici centrate pe protectia celor vulnerabili, nu la gramada, o sarcina imposibila, se pare, pentru maimutele politice de pretutindeni si preferatii lor „stiintifici”.

  2. Este exprimata in clar , fara urma indoiala , necesitatea formarii unui nou sistem de conducere universala (raportat la Terra ) ,un guvern mondial sau o noua organizatie de felul ONU ,unanim acceptata la nivel de decizie obligatorie ,de catre toate natiunile lumii . Sistemele de productie , de transport marfa , de vinzare si distributie a marfurilor , toate formele de organizare politica , religioasa , etc etc trebuiesc regindite si unanim acceptate . Benefeciile ar fi uriase daca totul este controlabuil,si dirijabil in scopul numit – bunastarea cetateanului – . Umanitatea nu va mai exista daca nu se incearca eliminarea tuturor conflictelor inter umane indiferent cum se numesc ele : razboaie de orisice fel , lupte sterile economice , lupte politice fara sens ce transforma natiunile la nivel de perceptie inter comunitara in dusmani , scurtarea si regindirea modalitatilor de aducere la raft a marfii ,actiune ce face ca preturile sa scada , gestionarea exacta a necesitatilor pe sectoarele economice numite tari , micsorarea partii de economie ce nu este prioritar necesara in favoare productiei celor imediat necesare omului , curatarea planetei la propriu ,prin implicarea guvernelor si a asociatiilor cetatenesti in realizarea acestui deziderat si multe ,multe altele . Nu mai putem lasa totul la intimplare ,haotic , la discretia unor politicieni ce au deturnat sensul politicului in beneficiul lor si al celor ce le sunt aproape ideologic sau economic . Este rapid nevoie de ordine ,de organizare , de masuri clare si precise punctual legiferate la nivel mondial . Europa trebuie sa arate toate acestea intregii lumi iar nefericita pandemie face ca intelegerea tuturor sa se orienteze spre o reasezare a tot ceea ce pina acum ni se parea valabil . Nu avem alta solutie , brambureala la nesfirsiit nu tine loc de viata .

  3. Se pare ca natura a inteles inaintea noastra ce are de facut

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.