G4Media.ro

ONU: Liderii talibani încearcă să elimine femeile din viața publică din Afganistan

ONU: Liderii talibani încearcă să elimine femeile din viața publică din Afganistan

Liderii talibani din Afganistan instituţionalizează discriminarea şi violenţa la scară largă şi sistematice împotriva femeilor şi fetelor, a atras atenţia luni un grup de 36 de experţi în drepturile omului ai ONU, potrivit DPA, citată de Agerpres.

„Suntem îngrijoraţi de eforturile continue şi sistematice de a exclude femeile din sferele socială, economică şi politică în întreaga ţară”, precizează experţii într-un comunicat.

„Aceste îngrijorări sunt amplificate în cazul femeilor din rândul minorităţilor etnice, religioase sau lingvistice, cum ar fi hazara, tadjikă, hindi şi alte comunităţi ale căror diferenţe sau a căror vizibilitate le fac şi mai vulnerabile în Afganistan”, se mai arată în mesaj.

Talibanii islamişti au introdus o serie de măsuri restrictive împotriva femeilor şi fetelor de când au preluat puterea în Afganistan în august.

Multor femei li s-a interzis să se mai întoarcă la locul de muncă. Taximetriştii au fost îndemnaţi să nu mai ia femei în maşină dacă acestea nu poartă hijab.

În plus, femeile se tem de repercusiuni dacă ies din casă fără a fi însoţite de o rudă de sex masculin.

„Acestea politici au afectat de asemenea abilitatea femeilor de a lucra şi de a-şi câştiga existenţa, împingându-le şi mai mult înspre sărăcie”, mai atrag atenţia experţii.

„Cel mai puternic lovite sunt femeile cap de familie, problemele lor fiind amplificate de consecinţele devastatoare ale crizei umanitare din ţară”, se menţionează în comunicat.

„O mare îngrijorare” o reprezintă refuzul continuu privind dreptul fundamental ale femeilor şi fetelor la învăţământul secundar şi terţiar, adaugă mesajul.

Instituţiile create pentru a ajuta şi proteja femeile şi fetele vulnerabile, cum sunt Ministerul pentru Femei, Comisia Independentă pentru Drepturile Omului sau adăposturile pentru femei, au fost închise sau ocupate fizic.

Femei şi fete din Afganistan protestează permanent împotriva măsurilor luate de talibani în ultimele cinci luni, cerându-şi drepturile la educaţie, muncă şi libertate. Luptătorii talibani au lovit, ameninţat sau închis în mod repetat femei care demonstrau.

Sursa foto: UNAMA / Fraidoon Poya

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Numai mama de taliban sa nu fi.

  2. lol soc si groaza

  3. Nu le eliminã .. doar le domesticeste 😂😂😂😂🚀

  4. Isi consolideaza puterea, nu au nevoie de probleme. Acolo unde preseaza occidentul se creaza probleme asa ca mai bine inchizi robinetul de la inceput.