G4Media.ro

Omenirea a consumat până pe 28 iulie toate resursele pe care planeta…

Sursa foto: Pexels / Pixabay

Omenirea a consumat până pe 28 iulie toate resursele pe care planeta le poate produce într-un an fără să se epuizeze

Omenirea a consumat până pe 28 iulie toate resursele pe care planeta le poate produce într-un an fără să se epuizeze, iar planeta va supravieţui restul anului „pe datorii”, au avertizat organizaţiile non-profit Global Footprint Network şi WWF, relatează Le Libre.

Altfel spus, ar fi nevoie de 1,75 planete Terra pentru a satisface nevoile populaţiei într-un mod durabil, conform acestui indicator creat de cercetători la începutul anilor 1990 şi care continuă să se înrăutăţească, scrie News.ro.

Datele corespund momentului în care „omenirea a consumat tot ce pot regenera ecosistemele într-un an”, potrivit celor două ONG-uri.

„În cele 156 de zile rămase (până la sfârşitul anului), consumul nostru de resurse regenerabile va consta în consumul de capital natural al planetei”, a declarat Laetitia Mailhes de la Global Footprint Network, în timpul unei conferinţe de presă.

Acest lucru nici măcar nu ţine cont de nevoile altor specii care trăiesc pe Pământ.

„De asemenea, trebuie lăsate spaţii pentru lumea sălbatică”, a adăugat ea.

„Excesul” apare atunci când presiunea umană depăşeşte capacităţile de regenerare ale ecosistemelor naturale. Potrivit ONG-ului Global Footprint Network, care monitorizează această măsurătoare, excesul a continuat să crească timp de 50 de ani.

În 2020, data fusese amânată cu trei săptămâni sub efectul carantinelor impuse pe fondul pandemiei de Covid-19, înainte de a reveni la nivelurile din prezent.

Această amprentă ecologică este calculată din şase categorii diferite, respectiv „culturi, păşuni, suprafeţe forestiere necesare pentru produse forestiere, zone de pescuit, zone intravilane şi suprafeţe forestiere necesare pentru a absorbi carbonul emis de arderea combustibililor fosili” şi este strâns legată de modelele de consum, în special în ţările bogate.

De exemplu, dacă toţi oamenii ar fi trăit ca francezii, „Ziua depăşirii” (Earth Overshoot Day) ar fi avut loc chiar mai devreme, pe 5 mai 2022.

WWF şi Global Footprint Network susţin că vinovatul principal este sistemul nostru alimentar.

„Sistemul nostru alimentar a luat-o razna pe fondul unui supraconsum de resurse naturale, fără a satisface nevoile luptei împotriva sărăciei”. De asemenea, omenirea se luptă cu supraponderalitatea şi obezitatea, afirmă Pierre Cannet, de la WWF Franţa.

„Amprenta ecologică a alimentelor este considerabilă: producţia de alimente mobilizează toate categoriile de amprentă, în special culturile (necesare pentru hrana animalelor şi oamenilor) şi carbonul (agricultura este un sector cu emisii mari de gaze cu efect de seră)”, detaliază cele două ONG-uri.

„În total, mai mult de jumătate din biocapacitatea planetei (55%) este folosită pentru a hrăni omenirea”, notează ele.

Mai exact, „o mare parte din alimentele şi materiile prime sunt folosite pentru a hrăni animalele pe care le consumăm ulterior”, precizează Pierre Cannet.

În cazul Uniunii Europene, „63% din terenul arabil (…) este direct asociat cu producţia animală”, subliniază el.

Cu toate acestea, agricultura contribuie la defrişare, schimbări climatice prin emisia de gaze cu efect de seră, pierderea biodiversităţii şi degradarea ecosistemelor, folosind în acelaşi timp o mare parte a apei proaspete, spun ONG-urile.

Pe baza recomandărilor ştiinţifice, organizaţiile non-profit pledează pentru reducerea consumului de carne în ţările bogate.

Dacă am putea reduce consumul de carne la jumătate, am putea amâna data zilei depăşirii cu 17 zile”, argumentează Laetitia Mailhes.

„Limitarea risipei alimentare ar face posibilă amânarea datei cu 13 zile, ceea ce nu este de neglijat”, adaugă ea.

În plus, o treime din alimente este irosită la nivel mondial.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. in faina de gandaci sta progresul. Si in carnea sintetica facuta de domnu Bill

 2. Ușor- ușor va trebui să ajungem la 4 miliarde de oameni, atât cât poate susține planeta fără resursele energetice fosile.

  • @Volodea , cam cum vezi tu dispariția a 4 miliarde de oameni? Ce-ar ..fi să începeți voi să dispăreți? Nu numai ^că ar fi un câștig pentru nivelul mondial de IQ, dar ați arăta și că nu sunteți neomarxiști. Numai ăia pretind_ doar altora sa pună în practică teoriile lor de doi bani. Du-te, măh , băiatule și învață o meserie, fă-ți o familie și lasă propaganda…

  • @Bivolul Bill

   Familiile nu trebuie să mai facă 2-3-10 copii, cum se întâmplă acum. Unul e suficient pentru a-ți propaga genele, daca le consideri atât de valoroase. Având în vedere că nu suntem nemuritori, restul îl va rezolva trecerea timpului.

   Oricum, reducerea natalității se produce natural în societățile evoluate. Doar cele sărace de prin Africa încă produc copii pe bandă rulantă, pentru că acolo sunt țări unde 8 din 10 copii mor înainte de a ajunge la maturitate, așa că nu-ți poți permite riscul să faci doar unul sau doi. Plus că nu prea se folosesc măsuri contraceptive, din motive de sărăcie și lipsă de educație.

   Așadar, se poate ajunge la un număr sustenabil de locuitori ai planetei în mod natural, prin educație și creșterea nivelului de trai. Și asta se întâmplă deja. În urmă cu 50 de ani era o creștere de 2,2% în fiecare an. Acum, creșterea s-a redus la 1%. Probabil peste încă câteva zeci de ani numărul de locuitori se va stabiliza, după care ar putea chiar să înceapă să scadă.

 3. După cum spui „trebuie sa ajungem la 4 mod…..Defapt nu o sa mai ajungem jumate din noi

 4. După cum spui „trebuie sa ajungem la 4 mld …..Defapt nu o sa mai ajungem jumate din noi

 5. E din cauza blocarii granelor in Odesa.

 6. Care frate, ca am fost in pandemie pana acum. Un alt model de propaganda europeana finantat de Kremlin. Bravo, ati mai luat doua copeici.

 7. intotdeauna adevaratele informatii se gasesc in sectiunea de comentarii 😉

 8. Se pare că este o minciună asta cu numărul maxim de oameni pe care planeta îi poate susține. Numărul este mai mare decât cel indicat ca maxim. Vor unii mai multe bogății și atunci dau un număr care nu este real.