G4Media.ro

Olanda vrea să interzică bancnotele de 500 de euro sau „bancnotele bin…

Olanda vrea să interzică bancnotele de 500 de euro sau „bancnotele bin Laden”. Motivul pentru care bancnota este denumită în acest fel

Ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, conduce o mişcare europeană comună care cere interzicerea bancnotei de 500 de euro şi plăţile în numerar de peste 5.000 de euro, pentru a preveni spălarea de bani şi alte activităţi infracţionale, informează site-ul DutchNews.nl, citat de Agerpres.

Oficialul le-a spus parlamentarilor că planul este sprijinit de Belgia, Franţa, Italia şi Spania, fiecare ţară putând decide un plafon chiar mai scăzut pentru plăţile în numerar.

Hoekstra lucrează la un program de limitare a plăţilor în numerar la 3.000 de euro în Olanda, ca parte a planului naţional prezentat în 2019 privind combaterea spălării banilor.

Decizia de interzicere a bancnotei de 500 de euro şi a plăţilor în numerar de peste 5.000 de euro nu-i va afecta pe consumatorii obişnuiţi, deoarece ei fac rareori plăţi în numerar de peste 1.000 de euro în Olanda, a explicat ministrul de Finanţe.

Conform deciziei Băncii Centrale Europene, bancnota de 500 de euro nu mai este emisă, dar încă mai sunt în circulaţie aproximativ 400 de milioane de bancnote, echivalentul a 200 de miliarde de euro.

Hoekstra şi omologii săi europeni vor retragerea completă a bancnotei, susţinând că este în principal folosită pentru tranzacţii ilegale.

„Analiştii au arătat că în cele din urmă bancnotele ajung în ţări din America Latină, Mexic şi China, unde nu poţi plăti nici măcar un pachet de unt în euro”, a apreciat Theo Akse, fost şef al organismului de combatere a spălării banilor.

Din 27 mai 2019, 17 din 19 bănci centrale din Uniunea Europeană au încetat mai emită bancnote în valoare de 500 euro, de tema evazioniștilor, criminalilor și teroriștilor.

De asemenea, Banca Centrală Europeană a anunţat în luna mai 2016 că va înceta să mai emită noi bancnote de 500 de euro, din cauza îngrijorărilor că aceste bancnote ar putea facilita activităţile ilicite”. Bancnotele aflate în circulaţie rămân legale şi pot fi utilizate pentru a face plăţi.

De ce se mai numește și „bancnota Bin-Laden”

Bancnota de 500 de euro mai este denumită popular „bin Laden”, o aluzie la fostul şef al grupării teroriste Al-Qaeda, fiindcă permite grupărilor infracţionale să transporte sume mari într-un spaţiu compact. Sub această formă, o sumă de un milion de euro are o greutate de 2,2 kilograme şi poate fi ascunsă într-un rucsac de laptop. Aceeaşi sumă în bancnote de 100 de dolari are o greutate de aproape şase ori mai mare şi necesită un mijloc de transport mult mai vizibil.

Sursa foto: Pixabay/ cosmix

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Idei crețe. Acum „spălarea” banilor se face mult mai sofisticat, digital.

 2. Bin Laden a fost pui mic pe langa teroristii romani.

 3. De ce treceți de la bancnote de 500 EUR la cele de 100 de dolari? (de care dolari, că sunt opt feluri de dolari, conform x-rates.com). Eu eram curios ce masă și volum are aceeași sumă în bancnote de 100 EUR, ca să știu ce rucsac să pregătesc. Ce forță în newtoni (adică greutatea, F=m*g) au 100 de dolari? Ați terminat toți la Spiru?

 4. Delir neomarxist european in toata „splendoarea” sa. Europa buimaca, Europa care si-a pierdut busola si incepe sa delireze. Sminteala marxista va duce la colapsul acestei Uniuni. Cine naibii mai foloseste astazi bancnote asa de mari, din moment ce toate tranzactiile se fac online, cu telefonul, cu cardul sau cu ceasul smart? De fapt, este chiar enervant sa mai platesti cash, iar daca se intampla este pentru ca situatia nu permite plata cu cardul.

  • Cei care nu vor să lase urme, plătesc cash, indiferent de ce gândesc înțelepți ca tine.

 5. „bancnotele ajung în ţări din America Latină, Mexic şi China, unde nu poţi plăti nici măcar un pachet de unt în euro”. Hai ca e tare… 😀😀😀. O fi de la „prăjituri”???

 6. S-au descurcat si inainte de a aparea euro ,nu cred ca va avea prea mare impact asupra celor cu afaceri ilegale.

 7. Terorism cu bancnote de 500 euro … ?🤣🤣🤣
  Armatele alea de teroriști din Siria și Irak cumpărau arme, muniție și combustibil cu cash ?!
  Doamne câți proști pe lume !