G4Media.ro

Oficiali maghiari, la școala de vară de la Băile Tușnad: Tusványos este…

Sursa Foto: Facebook/ arpad janos potapi

Oficiali maghiari, la școala de vară de la Băile Tușnad: Tusványos este o piatră de hotar în viața maghiarilor / Trebuie să găsim ceea ce este etern în această lume în schimbare rapidă

„Această tabără este un fel de piatră de hotar în viața maghiarilor. Aici vom depune, printre altele, şi bazele politicii naționale pentru anul viitor”, a declarat miercuri, la Băile Tuşnad, secretarul de stat pentru politica naţională, Árpád János Potápi, la deschiderea celei de-a 31-a ediții a Universității de Vară şi Taberei Studenţeşti Bálványos, cunoscută și sub numele de „Tusványos”, relatează Magyar Nemzet, citată de Rador.

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului de la Budapesta, Zsolt Németh, „în zilele următoare trebuie să abordăm planurile și obiectivele noastre din perspectiva eternității”. Preşedintele executiv al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toró T. Tibor, a afirmat că „trebuie să găsim ceea ce este etern pentru că dacă nu există așa ceva nu ne putem construi viitorul mai departe”.

„Sunt probleme în lume şi există motive pentru îngrijorare. Nu suntem aici, la Tusványos, pentru a scăpa de aceste îngrijorări, ci pentru a găsi soluția potrivită la provocările viitoare”, a afirmat, miercuri, la Băile Tuşnad, Zsolt Németh, la deschiderea celei de-a 31-a ediții a Universității de Vară şi Taberei Studenţeşti.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului ungar a precizat că în viitor va fi important să definim ce este etern, ce poate fi un punct de referință „în această lume incertă și în schimbare rapidă”.

„În zilele următoare trebuie să abordăm planurile și obiectivele noastre din perspectiva eternității”, a mai spus Zsolt Németh, care a adăugat: Aspectul eternității înseamnă, de asemenea, că nu suntem singuri. Dacă suntem capabili să ne îndeplinim sarcinile, binecuvântarea lui Dumnezeu va însoți munca noastră. Tusványos are o misiune. Credem că de 31 de ani avem o misiune. Dacă ar trebui să rezum într-un singur cuvânt, aş spune trilog. În această situaţie în schimbare este mare nevoie ca ţara-mamă să menţină un dialog tripartit cu părţile naţiunii maghiare aflate dincolo de graniţele Ungariei şi cu ţările vecine.

„Prin acest dialog tripartit vom putea fi mai puternici și vom putea construi o Europă Centrală puternică, care poate ajuta, la un moment dat, și Europa, care își caută drumul în identificarea unui răspuns corect. În ultimii ani, ne-am angajat în acest dialog”, a mai subliniat Zsolt Némteh.

Aici vom depune bazele pentru anul următor

„Această tabără este un fel de piatră de hotar în viața maghiarilor. Aici vom depune, printre altele, şi bazele politicii naționale pentru anul viitor”, a declarat Árpád János Potápi. Secretarul de stat pentru politica naţională a precizat că aceasta a fost o practică obișnuită în ultimul deceniu și „printre altele, datorită acestui lucru putem lăsa în urma noastră unul dintre cei mai de succes 12 ani din viața maghiarilor”.

Potrivit secretarului de stat, „nu putem avea altă dorință în 2022 decât ca nicăieri în lume maghiarilor să nu li se facă niciun rău”. Tocmai de aceea spunem noi, maghiarii, că suntem pentru pace, ne interesează doar pacea, a spus în încheiere secretarul de stat.

Trecutul revine

Preşedintele executiv al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toró T. Tibor, a subliniat: Trebuie să găsim ceea ce este etern, pentru că dacă nu există așa ceva, nu putem continua să construim viitorul. „Lumea din jurul nostru s-a schimbat radical. Viața noastră a fost reaşezată. Pandemia a zdruncinat economia mondială. Lucruri incontestabile și eterne au ajuns în treapa istoriei, istoria a fost rescrisă și se construiește o nouă ordine mondială în care căutăm şi noi locurile noastre, ca individ, comunitate şi ca naţiune. De aceea credem că acum trebuie să reamintim de valorile taberelor de început”, a afirmat Toró T. Tibor.

El a adăugat: În momentul în care s-a născut ideea Universităţii de Vară şi Taberei Studenţeşti de la Bálványos, multe țări din Bazinul Carpatic au trecut de la dictatură la democrație. În acel moment, o echipă tânără își căuta locul în această mare schimbare și s-a gândit că acesta ar putea fi un forum potrivit pentru a găsi căile care conduc spre viitor. Această voință de a trăi i-a preocupat cel mai mult, combinată cu o dorință incomensurabilă de libertate, precum şi apartenența de ceva ca individ, ca o comunitate mare, ca națiune. Căutarea acestor răspunsuri conferă în continuare un caracter permanent „procesului de la Bálványos”.

Sursa: Magyar Nemzet/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Protonul e descoperit deja.

 2. Bine, eternitatea, in sine, nu exista. Universul are un ‘life-span’ de vreo 33 miliarde de anisori. Dupa, isi ia ‘reaload’ cu mici ‘mutatii’.

 3. P.S. : Tot ce are inceput are si sfarsit, chiar daca nr. e din ‘burta'(euristica mefistofelica).

  Dincolo de timp e doar Cristalul.

 4. Oare cum or reactiona ungurii daca la ei în țară se vor organiza de alte țări tot felul de tabere?

  • Nu au ce cauta aceste oficine ale iredentismului, sovinismului si revizionismului maghiar in Transilvania.
   Nu au ce cauta oficiali din Ungaria, pentru a atata sentimente anti-romanesti, separatismul, ura, nerespectarea legilor romanesti.
   Asemenea scoli de vara trebuie sa fie aprobate, doar daca obiectivul este invatarea limbii romane, de catre cei care nu o cunosc.

 5. Le dau vestea proastă maghiarilor și nouă românilor; Nu este nimic etern când vine vorba de cultură, tradiții, etnie! Nu trebuie decât să deschidem cartea de istorie! Bunicii strănepoților nostri se nasc acum in Nigeria! Români în sensul în care se gândesc unii genetic și cultural, a mine in oraș si cartier, de exemplu, în 30 de ani nu vor mai exista. Acum copii sunt jumate români jumate romi romanizați, celelalte etnii au fost deja asimilate de români. Cuplurile sunt mixte foarte multe mai ales de tipul rom-romanca… Erau și pe vremuri dar foarte putini, acum sunt normă, a devenit ceva acceptabil.

  • Cel mai credibil argument pentru ei este chiar statul lor Ungaria care a cam dispărut după bătălia pierduta în 1526 la Mohaci si a reapărut între statele europene ca stat independent după Trianon.

  • tibi@ Nu-i bai, multe state in jur au disparut ca regate si mai demult, dar au reaparut si mai devreme tot ca regate. Suveranitatea , intrisec independenta, sunt subintelese.

 6. Luati ce vreti de-aici, noi oricum suntem multi si prosti si nu ne intereseaza mai mult decat o bere si niste mici. Va rugam doar sa ne invatati si pe noi cum sa ne spalam cu apa si sapun. Sau, mai bine, invatati-ne ca trebuie sa ne spalam. Traiasca pesede 40%!

 7. Ungure, du te cu universitatea ta la Ip și Trăsnea , vorbește le oamenilor de acolo de conți, contese,comitate…Molfaiti an de an aceleași cuvinte, profitați de toleranta și uneori de prostia romanului care ar tb.sa va interzică pe teritoriul României asemenea manifestări.Sa vina iarna sa vedem cine va mai baga în seama.

 8. Baile Tusnad s-au antrenament nu trening , publicitate nu piar etc . Scrieti romaneste , vorbiti romaneste si fiti mandrii de a ce sunteti . Sunt scarbit de kastalotisti , in traducere romano romana ar venii cei ce vb castalo si amesteca cuvintele altir limbi , ca amestecatura din capul lor . Hay !

 9. Nu vreau nimic, sunt aici doar pt comentarii

 10. Mi-e pofta de niste gulas.

 11. Eternă este poate moartea trupească.Si munții, marile, planetele, galaxiile la un moment dat dispar și apare altceva.Doar maghiarii cred că vor fi eterni…foarte puține popoare au rămas de acum 3000 de ani….lumea e in continua schimbare.Dar eterni nu vor fi nimeni, nici chiar maghiarii.

 12. Câcat pansat și alte baliverne, iar piața endependenții a rămas tot nepupată. :)))))

 13. Trimiteți niște urși pe acolo, să râdem si noi un pic

 14. Tusvanyos este simbolul unirii si a puterii maghiarimii de pretutindeni. Romanii de ce nu sunt in stare sa organizezre asa o intalnire? Doar sageti de otravsa si invidie unor neputinciosi? Ati avut Ardealul peste 100 ani, e timpul sa acceptati ca nu sunteti in stare. sa coordonati o Tara.

 15. Calmeaza-te, mon cher ami ! Exaltarea cauzeaza mintii !

 16. Se pare că toată șleahta lui Orban s-a adunat la Tușnad. Să facă ce ?!?.. Ce caută toate lichelele astea la Băile Tușnad? De ce n-au hotărât să facă Honolulu simbolul maghiarilor de pretutindeni? Vin să învețe noi generați ca în eternitate să behăie precum le dictează Budapesta…