G4Media.ro

Analiză: Colapsul demografic al Bulgariei – în anul 2034 va fi dominată…

sursa foto: Facebook/ Sofia City

Analiză: Colapsul demografic al Bulgariei – în anul 2034 va fi dominată de romi și minorități

Bulgaria pare a fi cel mai notabil reprezentant al unei probleme care ar putea să afecteze Europa în secolul al XXI-lea: colapsul demografic, scrie OcchidellaGuerra.it, citat de Rador. Marele dezechilibru dintre piramida demografică și rata scăzută a natalității (1,6 copii/femeie) va face ca numărul locuitorilor „Bătrânului Continent”, care, în 2016, era de 741 de milioane de locuitori să scadă, în 2050, la 719 milioane, într-o perioadă cu creștere la scară largă a populației lumii. Demografie şi destin, din moment ce rata de creștere a populaţiei afectează structura socială, mediul economic și echilibrul intern al unei țări. Pentru Bulgaria și pentru restul Europei de Est, problema demografică se conturează ca o provocare iminentă a deceniilor viitoare.

„Proiecțiile elaborate de Organizația Națiunilor Unite estimează că, între 2050 și 2100, populaţia [Bulgariei] se va reduce de la nivelul actual de 7,128 milioane de locuitori (2016) la 3,4 milioane, cu o «scădere» medie de 60.000 de persoane / an, 164 de persoane/zi, aceasta fiind cea mai rapidă și severă depopulare a planetei, împreună cu cea pe care o va suferi şi România în aceeași perioadă”, explică publicistul Emanuel Pietrobon într-o analiză publicată în OpinioJuris.it. Deja în 2013, jurnaliștii publicației online bulgare „Novinite” observau că depopularea țării fusese deosebit de intensă în zonele rurale, în care locuiesc doar 2 milioane de persoane şi unde, din acest motiv, în 2012, au fost şterse de pe hartă 24 de localităţi.

Bulgaria va fi din ce în ce mai puţin bulgară

Jurnalistul Matteo Zola scria, într-o analiză din 2014, pe EastJournal.net: „Actuala componență etnică a Bulgariei numără 5,7 milioane de bulgari, 1,3 milioane de romi, 800.000 de turci și circa 100.000 alte etnii. Peste 20 de ani, se explică în analiză, vor fi 3,1 milioane de bulgari, 1,8 milioane de romi, turcii vor rămâne în jurul valorii de 800.000 de persoane, în timp ce reprezentanții altor grupuri etnice vor fi peste 300.000 de persoane. Pe scurt, o Bulgarie din ce în ce mai puțin bulgară.“. Asta înseamnă că, în anul 2034, se așteaptă să trăiască aici 3,1 milioane de bulgari și 2,9 milioane de cetățeni aparținând minorităților de astăzi.

„Bulgaria viitorului ar putea fi un stat eșuat în care nativii vor fi o minoritate și nu e garantat că tranziția spre viitor va fi una liniștită; deja astăzi retorica antiromă folosită de politicieni, xenofobia galopantă și situația de degradare și abandon din sate și suburbii, ostatice ale familiilor infractorilor romi, incendiază periodic țara prin manifestații“, mai scrie Emanuel Pietrobon în analiza lui.

Demografia, o chestiune de viață sau de moarte pentru o țară

Bulgaria, țară săracă și subdezvoltată comparativ cu media continentală, are în faţă perspective mai mult decât sumbre, iar povestea sa dovedeşte modul în care, pe termen lung, structura demografică poate deveni o chestiune de viață sau de moarte pentru o entitate politică. O populație în declin înseamnă mai puțină forță de muncă, mai puține componente pentru rezervorul intelectual, o diminuare a perspectivelor de creștere economică, un dezechilibru al dinamicii sociale și mai puțină influență, într-un cuvânt: irelevanță. Aceeaşi irelevanță cu care s-ar putea confrunta în secolul XXI o Europă pentru care factorul demografic este, cu siguranță, important, dar nu cel mai important dintre multele care semnalează dificultatea sa de a răspunde provocărilor lumii globalizate.

(Sursa foto: Facebook / Sofia city София град)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu va strofocati! Romania este de multisor pe panta asta.