G4Media.ro

Oana Țoiu (USR), despre brățările electronice care protejează victimele violenţei domestice: „Bode…

Sursa Foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Oana Țoiu (USR), despre brățările electronice care protejează victimele violenţei domestice: „Bode cumpără brăţări doar pentru 1 din 4 agresori. Pentru 3 din 4 victime, cum le-o fi norocul”

Deputata USR Oana Ţoiu precizează că demararea procedurilor pentru achiziţia brăţărilor electronice reprezintă o veste bună, dar critică faptul că acestea vor asigura protecţie doar pentru una din patru victime aflate în pericol.

„Bode cumpără brăţări doar pentru 1 din 4 agresori. Pentru 3 din 4 victime, cum le-o fi norocul… Este o veste bună că Guvernul a demarat procedurile pentru achiziţia brăţărilor electronice care protejează victimele violenţei domestice. Era o măsură aşteptată şi era obligaţia lor legală să fie funcţională în martie anul acesta. Este mai bine ceva decât deloc. Însă ministrul respectă legea doar parţial şi protejează mai bine doar una din patru victime aflate în pericol. Astăzi, avem în vigoare 4.300 de ordine de protecţie (aşadar, tot atâtea victime în pericol la apropierea agresorului) şi ei au decis că vor cumpăra DOAR 964 de kituri de brăţări”, a scris deputata, pe Facebook.

Ţoiu, membră a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, menţionează că în 2021 au existat peste 2.600 de infracţiuni de nerespectare a ordinelor de protecţie. Deputata USR subliniază că legea ar fi trebuit aplicată din luna martie, nu din a doua jumătate a anului.

„Legea (146/2021) spune clar: se aplică din martie 2022, la nivel naţional, pentru ordinele de protecţie (cele emise de instanţă), ordinele de protecţie provizorii (cele care se dau pe loc când victima are risc de viaţă şi agresorul trebuie îndepărtat imediat) şi ordinele de protecţie europeană, dacă România este stat emitent, în toată ţara. Din martie 2022, nu ‘din a doua parte a anului 2022’, aşa cum se menţionează în briefingul de presă al Guvernului, şi la nivel naţional, nu în trei judeţe şi în municipiul Bucureşti”, scrie Oana Ţoiu.

Reprezentanta USR adaugă că în 2021, doar în primele opt luni, au fost 10.431 de ordine de protecţie şi 7.000 de ordine de protecţie provizorii.

„După ce că au întârziat, mai fac şi economie pe seama victimelor: au alocat doar jumătate din ce era necesar, dar 32 de milioane, nu 60, cât ar fi fost necesar pentru toate victimele cu ordine de protecţie în vigoare. (…) Celelalte instituţii responsabile mi-au răspuns în toamnă că ele şi-au făcut treaba şi se poate respecta termenul legal de martie, dar că aşteaptă după MAI. Este un lucru bun că există legea şi că vor fi cumpărate brăţările, este însă greu de înţeles pentru mine de ce aleg să protejeze doar una din patru femei anul acesta şi pe celelalte în anii ce vin”, a scris deputata.

Guvernul a aprobat, miercuri, indicatorii pentru operaţionalizarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), urmând ca până în 2025 să fie achiziţionate 15.000 de kituri de monitorizare electronică, prin care se va asigura protecţia victimelor violenţei domestice şi tragerea la răspundere a agresorilor, a anunţat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Pentru operaţionalizarea SIME în acest an au fost prevăzute în bugetul MAI fonduri în valoare de 32 de milioane de lei, pentru achiziţia a 964 de kituri de monitorizare şi a infrastructurii hardware şi software.

„În următoarele, estimăm noi, 3 luni de zile vom realiza procedurile de achiziţie, prin dialog competitiv şi după ce realizăm aceste achiziţii, vom operaţionaliza, în trei judeţe şi municipiul Bucureşti, acest proiect-pilot. Încă nu am luat o decizie, sunt mai mulţi factori care vor concura la o decizie. Vrem să avem, pe de o parte, judeţe cu număr ridicat de astfel de situaţii, în acelaşi timp vrem să vedem şi cum ne descurcăm cu semnalul în zone îndepărtate, vom lua cu siguranţă un judeţ de la graniţa României, deci sunt mai mulţi factori care vor concura la decizia finală, pe care noi o vom prezenta public, evident, şi cu siguranţă vom avea acest proiect-pilot implementat în a doua parte a anului 2022. (…) Pentru următorii trei ani, efortul bugetar va include achiziţia unui număr total de 15.000 de kituri pentru monitorizarea electronică”, a explicat ministrul Bode.

Sursa Foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Poate ar fi bun un sitem de cautiune legat de bratara aia. Platesti cautiunea si iti pun bratara. Daca incalci ordinul, pac, la bulau, pierzi si cautiunea. Si se platesc bratarile singure.

 2. atat poate USL , sa faca treburile pe 1/4, asa ne-a obisnuit de 30 de ani , de ce sa se schimbe acum? probabil si parandaratul e tot 1/4

  1/4 e masura universala la USL

  • E proiect pilot, PLUȘerea, citeste articolul.
   Daca le cumpara pe toate acum, zbierati ca s-au aruncat banii fara studii pilot, consultanță bla-bla-bla.

 3. E bine si un sfert.

 4. Se mai trezesc din cand în cand si astia sa comenteze, sa nu zica lumea ca nu fac opozitie, sunt experti la datul cu parerea, realizări ZERO!!!

  • Braşovul va avea energie regenerabilă anul viitor. Mafia lui Ion Rădoi aproape complet demantelată. Lucrul la autostrăzi a fost deblocat. Datoriile capitalei au scăzut de la 3 miliarde la 1.5 miliarde.

   Iată câteva realizările ale USR în mai puţin de un an. PSD-ul tău a fost la putere 20 de ani şi doar a furat, lătrăule.

  • @Putin dude, nu sunt lingaul niciunui partid, am doar vederi mai conservatoare, asta-i una.

   Ti-o spun si pe a 2 a: Esti prajit rau, ma frend, nu stiu de la ce, de la fanatism, indoctrinare, droguri, poate de la toate 3… dar esti prajit rau.

  • gunoi albastru, are dreptate george…
   .1.a devenit Brașovul producător de energie?..nu, are un contract prin care le i-a furnizorul mai mulți bani, atât…..dar energia e bagată la grămadă….au inventat ai voștri o vopsea pentru curent și nu am aflat noi?
   2. Rădoi e bine merci…leafa a crescut, în instanță…îl doare puțin pierderea chioșcurilor, dar tot jupân e
   3. Autostrăzile mergeau la fel și înainte și după Drulă, adică încet, dar nu erau promovate pe FB
   4. Chestia cu datoriile la București e gogoașă, alea scadente au fost plătite….dacă Nicușor nu face investiții, e normal să scadă investițiile. De ce nu investește Primăria?…intreabă-l pe VV, ăla a blocat tot, cu mâna lui Tomescu, o nulitate plusistă

 5. Altă frecătoare de mentă , mestecătoare de vorbe goale .

 6. Cu sau fara bratara, un agresor care se teme de consecintele recidivei va sta linistit, iar unul care nu se teme de consecintele recidivei va agresa din nou.

  Ce-i foloseste unei altoite sa stie ca agresorul o pocneste cu bratara la mana? Doare mai putin? Raspunde 112 mai repede daca suni de langa un agresor cu bratara?

 7. Problema e că dacă nimeni nu stă să supravegheze poziţiile celor cu brăţară, nu le împiedică nimeni să facă şi alte infracţiuni. S-a întâmplat chiar şi în Germania. 2 ani de zile unu a comis infracţiune după infracţiune cu brăţara la picior.