G4Media.ro

Oana Gheorghiu (Dăruiește Viața), replică pentru Rafila: Asta face Ministrul Sănătății de…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Oana Gheorghiu (Dăruiește Viața), replică pentru Rafila: Asta face Ministrul Sănătății de câteva luni. Abuz, manipulare și bețe în roate

Oana Gheorghiu, de la Asociația Dăruiește Viața, îl acuză pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, de “minciună” atunci când acuză ONG-ul că nu a predat toate documentele solicitate ministerului.

Dl Rafila minte, repet minte când susține că noi nu am predat totul spitalului sau ministerului. Toate documentele solicitate au fost predate, în forma în care ne-a fost cerută, formă care s-a modificat de mai multe ori, începând cu luna ianuarie”, scrie Oana Gheorghiu, într-un mesaj postat pe Facebook în care este tag-uită și Carmen Uscatu.

Reacția celor două vine după un interviu acordat sâmbătă de ministrul Rafila, în care acesta a afirmat că nu este vorba “despre spitalul Fundației, este o clădire a Marie Curie” și a acuzat o presiune mediatică. În opinia Oanei Gheorghe, Rafila “alege să spună neadevăruri, să facă insinuări și afirmații interpretabile, menite să pună o umbră pe spitalul construit de Daruieste Viata”.

Dlui Rafila i s-a cerut doar să aibă amabilitatea de a-și pune semnătura pe o structură, construită nu de domnia sa sau de ministerul pe care-l conduce, ci prin efortul societății civile, dar asta i s-a părut a fi „presiune mediatică””, se arată în mesajul postat pe Facebook.

Potrivit sursei citate, Rafila “în persoană” a cerut o listă a firmelor cu care a lucrat Fundația și valorile clădirii și echipamentelor, iar toate informațiile i-au fost transmise pe email și discutate în întâlnirea avută pe 18 ianuarie 2024, la Ministerul Sănătăţii.

“Dl Rafila a trimis oameni de la minister care „să ajute” la preluarea-predarea documentelor între Dăruiește Viață și Spitalul Marie Curie, oameni care au cerut documente ce exced prevederile legale (de ex dovada plăților pentru fiecare factură în parte, contracte ete), documente pe care, de asemene,  le-am furnizat.

Am spus stop abuzului atunci când ni s-a cerut să scriem „CONFORM CU ORIGINALUL” și să semnăm pe fiecare document în parte, adică pe mii de pagini. Căci asta face Ministrul Sănătății de câteva luni, abuz. Abuz, manipulare și bețe în roate”, mai acuză Oana Gheorghiu.

Mesajul integral al acesteia, mai jos:

„Domnul ministru Rafila a vorbit sâmbătă, în dialogul cu Sebastian Zachmann despre Daruieste Viata.  Și, pentru că dl Rafila nu știe să recunoască că a greșit, alege să spună neadevăruri, să facă insinuări și afirmații interpretabile, menite să pună o umbră pe spitalul construit de Daruieste Viata

Căci da, spitalul nu a fost construit de „spital”,  așa cum afirmă dl Rafila, ci a fost construit de Daruieste Viata cu eforturi uriașe, cu provocări greu de imaginat, despre care am ales adesea să nu vorbim, căci am considerat că, pentru cei care ne susțin, important e rezultatul, nu neapărat efortul din spatele lui și lamentarea despre cât de greu ne e.

Spitalul acesta a fost construit de cei 350.000 de oameni și da, aparține statului român, reprezentat, iată, de dl Rafila, stat care nu a reușit să facă spitale sau reforme în sănătate.

Spitalul acesta nu a fost construit să îi dea satisfacție dlui Rafila sau altui ministru, nici să-i alimenteze setea de afirmare, ci a fost construit pentru a salva copii. Copii despre care nu l-am auzit pe dl Rafila vorbind sau exprimându-și vreo îngrijorare, privind condițiile în care sunt tratați în România.

Dlui Rafila i s-a cerut doar să aibă amabilitatea de a-și pune semnătura pe o structură, construită nu de domnia sa sau de ministerul pe care-l conduce, ci prin efortul societății civile, dar asta i s-a părut a fi „presiune mediatică”.

Dl Rafila insinuează că ar fi ceva necurat în proiectul nostru, introducând în discursul public alegații menite să manipuleze:  „Eu, de exemplu, acord prezumţia de bună credinţă de la început şi sunt convins că documentele pe care le vor pune doamnele de la «Dăruieşte Viaţă» sunt foarte multe şi aşa mai departe, o să certifice o valoare care corespunde cu siguranţă cu cele declarate anterior.”

Dl Rafila minte, repet minte când susține că noi nu am predat totul spitalului sau ministerului. Toate documentele solicitate au fost predate, în forma în care ne-a fost cerută, formă care s-a modificat de mai multe ori, începând cu luna ianuarie.

Dl Rafila, în persoană, ne-a cerut o listă a firmelor cu care am lucrat (nu știu de ce îl interesa pe dl ministru acest lucru) și valorile clădirii și echipamentelor, toate informațiile i-au fost transmise pe email și discutate în întâlnirea avută pe 18 ianuarie 2024, la Ministerul Sănătăţii – România

Dl Rafila a trimis oameni de la minister care „să ajute” la preluarea-predarea documentelor între Dăruiește Viață și Spitalul Marie Curie, oameni care au cerut documente ce exced prevederile legale (de ex dovada plăților pentru fiecare factură în parte, contracte ete), documente pe care, de asemene,  le-am furnizat.

Am spus stop abuzului atunci când ni s-a cerut să scriem „CONFORM CU ORIGINALUL” și să semnăm pe fiecare document în parte, adică pe mii de pagini. Căci asta face Ministrul Sănătății de câteva luni, abuz. Abuz, manipulare și bețe în roate.

Sper ca acesta atac al unui ministru asupra unui proiect al societății civile să primească reacția cuvenită, căci aici nu e vorba doar despre Daruieste Viata, e vorba despre cei 350.000 de donatori, despre noi toți și despre felul în care aleg guvernanții să ne trateze, chiar și atunci când le facem treaba”.

Care au fost acuzațiile ministrului Rafila:

Alexandru Rafila a spus că ”în primul rând nu este spitalul fundației, este o clădire a Marie Curie” și că ministerul nu ține corespondența privind avizarea și autorizarea cu asociația, ci cu ”conducerea spitalului căruia îi aparține această clădire”. Rafila a acuzat, de asemenea, ”presiune mediatică” din partea mass-media:

 • ”Mi s-a părut puţin nepotrivită presiunea asta mediatică şi care nu a conţinut chiar elementele corespondente realităţii, pentru că, aşa cum am spus, noi nu lucram cu ele, lucram direct cu spitalul. Asta este procedura”, a declarat Alexandru Rafila, sâmbătă, la Prima TV.

Ministrul Sănătății a mai spus că solicitarea de funcționare s-a făcut în 20 februarie și a fost eliberată în 8 aprilie:

 • ”Dânşii au făcut pe data de 20 februarie solicitarea pentru structură, pentru avizul de structură, deci nici vorbă de 4 luni. Când au terminat cei de la «Dăruieşte Viaţa» construcţia efectivă, asta e altă discuţie. Noi am dat acest aviz de funcţionare a structurii, cu el s-au dus la DSP şi au obţinut autorizaţia sanitară de funcţionare încă de luni, 8 aprilie, au obţinut autorizaţia de funcţionare, aşa că din punctul nostru de vedere toată treaba este închisă. Acum trebuie relocate secţiile sau unele dintre secţiile spitalului în noua clădire, conform structurii aprobate de către Ministerul Sănătăţii. Repet, acest spital nu este al Asociaţiei «Dăruieşte Viaţă», este al Spitalului «Marie Curie». Le-am mulţumit pentru efort, eu am fost de la început, le-am primit pe cele două doamne, încă am şi fost să vizitez când era încă în construcţie, am apreciat ceea ce au făcut, dar sigur că mai trebuie făcute nişte formalităţi care însemană un soi de inventar. Spitalul a fost construit de spital şi el trebuie să ştie cât a costat şi trebuie să îi dai documentele. Am trimis echipă la solicitarea spitalului, am trimis o echipă de la minister să îi ajute încât să preia documentele care certifică valoarea construcţiei”, a declarat Rafila citat de News.ro.

Alexandru Rafila nu a știut să spună la cât se ridică investiția și a transmis că asociația nu are nevoie de nimic de la minister. ”Trebuie doar să facă donația pentru echipamente”, a mai spus ministrul:

 • ”Spitalul nu are toate documentele. De asta am trimis oameni, ca să îi ajute. Am avut discuţii, sunt doar nişte informaţii deocamdată, nu pot face decât pe baza unor documente contabile. Vreau să fim transparenţi şi să nu existe niciun fel de interpretări. Eu, de exemplu, acord prezumţia de bună credinţă de la început şi sunt convins că documentele pe care le vor pune doamnele de la «Dăruieşte Viaţă» sunt foarte multe şi aşa mai departe, o să certifice o valoare care corespunde cu siguranţă cu cele declarate anterior. Echipamentele au fost achiziţionate de «Dăruieşte Viaţă», ele trebuie donate spitalului ca să poată să îşi desfăşoare activitatea acolo. Spitalul este funcţional, dar trebuie rezolvate şi aceste probleme, nu avem ce să facem. Dânsele trebuie să facă donaţia, nu trebuie să o facem noi. Nu au nevoie de nimic de la noi, trebuie doar să facă donaţia pentru echipamente, cu valorile fiecărui echipament şi documentaţia care stă la baza valorii acestei clădiri încât să şi-o înscrie în Cartea Funciară”, a mai declarat Alexandru Rafila, sâmbătă, la Prima TV.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Rafila e un j.e.g pesedist. dar capul sus, scapam de el pana in toamnă

 2. Dar de ce o fi Rafila astfel, nu cumva pentru că i se permite?! Și cine îi permite?
  CIOLACU, CIUCA, PSD, PNL, JOIANIS!
  Cu ăștia sa votați mereu!

 3. Miniștru asta ne simțit ar merita un protest de amploare …sa participe doar donatorii și cred ca ar suficient sa-l demită

  • Ar fi bine, dar nu demit nimic astia de la PSDPNL. Jocul depicioare, ca minte sau constiinta nu are, este bine exersat in sala de antrenament a PSDului. Toti sunt la fel! Cum sa fie demis. Ceea ce ma mira este ca pana acum unul, unul mai bun, mai integru, mai civilizat nu a iesit din PSDPNL. Unul!!!!

  • Eu m am lămurit, destul de târziu, că oamenii nu protestează pur și simplu, daca nu există o organizație in spate care sa împingă lucrurile. Cred că noi românii nu avem inca încredere in forta strazii. Păcat. 5 oameni nemulțumiți nu ies pe stada de capul lor sa protesteze. Ca si cu justiția. Toti suntem nemulțumiți dar nu schimbam nimic, nu protestam.
   Da, ar merita un MARE protest in care sa i cerem demisia. Poate se mobilizează vreo organizație care se ocupa de copiii bolnavi.

 4. La ce te poti astepta de la un bișnițar……asta a fost Rafila……un nimeni si nimic.

 5. Avem alegeri anul asta? Avem.

 6. Trebuia sa faca el cu PSD sa poata fura. Daca ati facut corect, acum suferiti.
  Toti cei corecti sunt aratati cu degetul de prosti